У конкурсі на лупаки Юзівської площі перемогла компанія з "нідерландською" назвою "ЮзГаз".

 

Найбільше в Україні родовище сланцевого газу – Юзівську площу – освоюватиме зареєстрована місяць тому в Нідерландах компанія Yuzgas B. V. Ця фірма із геть не голландською назвою стала переможцем нового конкурсу на укладення угоди про розподіл продукції родовища, оголошеного в жовтні минулого року після виходу з проекту Royal Dutch Shell.

 

Про це повідомляє Liga.net.

 

"Оголошення переможця конкурсу по Юзівській ділянці стало несподіванкою. Організатори не залучали до процесу вибору нового інвестора ані ЗМІ, ані громадськість. Деталі та умови конкурсу не розкривалися. Хто стоїть за новоствореної Yuzgas B. V., також невідомо", – зазначає видання.

 

Yuzgas B. V. зареєстрували 14 червня зі статутним капіталом 1000 євро спеціально під розробку Юзівської ділянки. 100% компанії належить люксембурзьким фонду Emerstone Energy, котрим володіє компанія з управління активами Emerstone Capital Partners (також із Люксембургу). Обидві структури створено 2016 року, а веб-сайт компанії зареєстрований менше місяця тому – 29 червня. Своїх бенефіціарів та інвесторів Emerstone не розкриває.

 

Компанію Emerstone очолює Ярослав Кінах, котрий наприкінці 1990-х керував українським представництвом Європейського банку реконструкції та розвитку, після чого створив в Канаді компанію Iskander Energy, яка розвивала проекти з видобутку газу-метану в Україні та володіла вуглеводневими ділянками в Грузії та Болгарії.

 

Ліцензія на розробку Юзівської площі належить ТОВ "Надра Юзівська", учасника УРП з боку держави. Станом на 27 липня 2016 року 10% компанії належить ТОВ "СПК Геосервіс", решта 90% – державній компанії "Надра України".

 

Слід зазначити, що в Україні існує компанія з такою ж назвою – ТОВ "ЮЗГАЗ". Її зареєстровано в Харкові, а серед засновників – народний депутат від "Опозиційного блоку" Юхим Звягільський та депутат Харківської облради, екс-"регіонал" Олег Шаповалов.

 

28.07.2016