Тропічний ліс Амазонії - в небезпеці

Думаючи про тропічні ліси, спадають на думку нескінченні ліси Амазонки. Тут – Ельдорадо живого царства, зокрема тут росте близько 16 тисяч видів дерев. Але з цих 16 тисяч лише 1,4% є в цілковитій безпеці. Решта – під загрозою. Це результат перепису видів дерев у басейні Амазонки, до якого долучилися понад 100 міжнародних дослідників. Результати опубліковано в журналі Science.

 

Ліси Амазонки зникають швидше, ніж вважалося. Одна з найбільших загроз – інтенсифікація видобутку у регіоні золота.

 

Басейн Амазонки займає площу 6 млн. кв. км і охоплює території Бразилії, Перу, Колумбії, Сурінаму та Французької Гвіани. За оцінками дослідників, тут росте майже 400 мільярдів дерев з товщиною стовбура понад 10 см. Найпоширенішим видом є пальма Euterpe precatoria.

 

До категорій «рідкісних, маловідомих і загрожених» дослідники віднесли понад 10 000 видів дерев. Серед них 1000 таксонів занесено у Червону книгу. Автори побоюються, що деякі рослини настільки рідкісні, що вимруть ще до того, як їх виявлять і вивчать. «Ми проаналізували дані, зібрані 120 дослідниками. Уперше в нас є картина великого цілого»​​, – говорить керівник проекту Ганс тер Стіґе з Центру природного біорізноманіття (Naturalis Biodiversity Center) в Лейдені (Нідерланди).

 

Відколи людина кам'яного віку прийшла до думки зводити ліси, щоби створювати поля та пасовища, відбувається планомірне їх знищення. Нині нещадна експлуатація прогресує навіть на територіях басейну ріки Амазонки, які мають охоронний статус. Лише між 2004 і 2007 роками в бразильських тропічних лісах Амазонки з'явилися майже 50 тис. кілометрів доріг, - свідчать дослідники з Великобританії й Бразилії на основі супутникових знімків (в переважній більшості вони є наслідком діяльності нелегальних мисливців за деревиною).

 

Особливу увагу науковці звертали на ділянки, які прилягають до доріг і осель. Безпосередньо дороги займають менше 2% території, але впливають на у 10 разів більшу площу (наприклад, змінюючи температуру повітря й ґрунту або обмежуючи міґрацію тварин). Спільно з Амазонським інститутом в Белені (Бразилія) науковці Центру природного біорізноманіття впродовж трьох років за допомогою карт і супутникових знімків вивчали динаміку появи доріг у бразильській Амазонії. Як виявилося, щороку з'являється близько 17 тисяч км нових доріг.

 

У період 1999-2012 рр. землекористування лише у перуанському регіоні Мадре-де-Діос виросло на 400%, – стверджують вчені, проаналізувавши супутникові знімки. Крім того, світова економічна криза 2008 року, внаслідок якої зросли світові ціни на золото, спричинилася до активізації видобування цього цінного металу в регіоні. Вздовж доріг і річок щороку з'являються не лише великі копальні, але й тисячі дрібних, які шкодять тропічним лісам. Площа під шахтами зросла з 10 тис. га у 1999 році до понад 50 тис. у 2012-му, а площа лісу, який зникає внаслідок видобутку золота, зросла з 2 166 га у 2008 році до 6 145 га після 2008-го. «Наші результати показують, що тропічний ліс гине набагато швидшими темпами, ніж вчені вважали раніше», – говорить Грегорі Aснер, співробітник проекту з Наукового інституту Карнегі (Стенфорд, США).

 

Золота лихоманка перевершує всі інші причини загибелі лісів – вирубку або розширення сільського господарства. На кожен гектар регіону Амазонії припадає до 300 видів дерев, а також безліч видів тварин та рослин. В жодному куточку Землі не сконцентровано стільки приматів та великих хижаків, як тут.

20.11.2013