Потрійна «бомба» проти раку грудей

Потрійний неґативний рак молочної залози – один з найтяжчих видів раку, що важко піддається лікуванню. Головна причина цього полягає в тому, що його клітини оснащені рецепторами-«насосами», які «викачують» препарати, що потрапляють всередину, роблячи навіть найпотужніші ліки неефективними. Паула Геммонд, інженер-хімік з Массачусетського технологічного інституту, однак, стверджує, що знайшла спосіб, як подолати хитромудру систему захисту ракових клітин. Для цього потрібна тришарова нано-«бомба», що нагадує російську матрьошку. Кожен прошарок виконує необхідну функцію: один паралізує рецептори-«помпи», інший вбиває ракові клітини, а третій виконує роль навідного пристрою, що доставляє «бомбу» до місця призначення. 

 

Середній шар, що знешкоджує рецептори-«помпи» складається молекул РНК, а саме з т. зв. малих інтерферуючих РНК (siRNA), які пригнічують експресію генів. Їх завданням є реґуляція процесу виробництва в організмі білків. Водночас це означає, що некодуючий тип генів, єдиним представником яких є siRNA, можна використати і для медичних потреб – для інгібування виробництва конкретного білка. Саме це здійснила Паула Геммонд, «вимкнувши» з їх допомогою білок, з якого утворені рецептори-«помпи».  

 

Внутрішній шар антиракової «бомби» складається з доксорубіцину, стандартного препарату, який широко застосовують в хіміотерапії. А зовнішній – з гіалуронової кислоти, яка накопичується у ракових клітинах. Згідно з теорією, зовнішня оболонка приведе лік до мішені, середня нейтралізує захист ракової клітини, а внутрішня, власне, знешкодить її. Дослідження на мишах показало, що так відбувається і на практиці.    

 

Чотирьом групам лабораторних мишей, по 7 особин у кожній, у яких викликали потрійний неґативний рак молочної залози. Др. Геммонд впродовж 15 днів вводила відповідно сольовий розчин (контрольна група), нанокапсули з гіалуронової кислоти та siRNA (1-ша група), такі самі капсули з доксорубіцином, але без siRNA (2-га група) та повний комплект з трьох названих компонентів (3-тя група). Протягом 15 днів науковець спостерігала за розвитком пухлин.

 

Результати перевершили найоптимістичніші очікування: у контрольній, першій та другій групах пухлини за час експерименту збільшилися у 6 разів. У третій же групі, порівняно з початком терапії, вони зменшилися на 7/8, а у двох мишей навіть зникли зовсім.   

 

Миші, звичайно, не люди, і тому результати слід трактувати обережно. Але тисячам жінок, хворих на потрійний неґативний рак молочної залози, вони несуть надію, що вже невдовзі проти цієї смертоносної недуги з'являться ефективні й доступні ліки. 

11.11.2013