Світові премʼєри в Органному залі

27 жовтня о 19:00 у Львівському органному залі відбудеться світова премʼєра Симфонії сучасного українського композитора Дмитра Малого, написаної на замовлення Львівського органного залу.

 

 

Композитор Дмитро Малий живе і працює в Харкові, який щодня потерпає від російських обстрілів. У цих умовах він написав Симфонію в надзвичайно стислі терміни. Присвятив її Україні.

 

"Ця музика – про Україну і про війну в Україні, – говорить композитор Дмитро Малий.Більш масштабної і злободенної теми, яка б відповідала жанру Симфонії, я не зміг знайти. В ній є все: крик, сльози, молитва, радість, боротьба, перемога, туга за загиблим".

 

Симфонія Дмитра Малого складається з трьох частин, які не мають назв, але, за словами автора, мають приховану програму: перша – крик війни, друга – життя міста і людей в умовах війни, третя – сльози війни і протистояння.

 

Твір виконає симфонічний оркестр Луганської обласної філармонії під дириґуванням Івана Остаповича.

 

 

Також цього вечора звучатиме світова премʼєра увертюри Станіслава Людкевича “Колядниця” (1942-1943). Віднайдений в особистому архіві у співпраці з музеями Соломії Крушельницької та Станіслава Людкевича у Львові, цей твір вперше з моменту написання буде представлено публіці.

 

Різдвяна увертюра для симфонічного оркестру “Колядниця” написана в роки Другої світової в Ярославі, рідному місті композитора. Символічно, що Станіслав Людкевич у темні для нашого народу часи звертався до світлої теми Різдва.

 

"Львівський органний зал системно працює над тим, щоб підтримувати українську культуру, українських митців, щоб українська музика звучала зі сцени, навіть в часи страшної війни з росією, – говорить директор Органного залу та дириґент Іван Остапович. – Саме тому на цьому концерті звучатиме наживо українська нова і віднайдена музика – як символ безсмертя української культури, за яку ми боремося сьогодні".

 

Симфонічний оркестр Луганської обласної філармонії під дириґуванням Івана Остаповича.

 

Нагадаємо, що Львівський органний зал має сталу стратегію замовлення творів провідним сучасним українським композиторам. Лише в цьому році відбулися премʼєри симфоній Золтана Алмаші та Олега Безбородька, написаних на замовлення Органного залу. Премʼєра симфонії Дмитра Малого – один з проєктів у рамках цієї стратегії.

 

На премʼєрі відбудеться запис Симфонії, і скоро ця музика буде доступна в усьому світі завдяки платформі Ukrainian Live Classic. Про це розповів директор проєкту Тарас Демко"Важливо не лише виконувати твори українських композиторів, але й дарувати їм життя у вічності – здійснювати якісні записи та поширювати їх, щоб якомога більше людей могли долучитися до нашої культури. Саме тому команда Органного залу в межах стратегії промоції української музики Ukrainian Live вже понад чотири роки просуває якісну українську класику у світ. І твір Дмитра Малого, який ви почуєте 27 жовтня, також буде скоро представлений в проєкті".

19.10.2024