Література нашого самоствердження

Lviv BookForum — це не просто літературний фестиваль, який перетворює Львів на справжнє місто книги, а це місце, де серед нових книг і цікавих людей зустрічаються несамовиті думки, ідеї та сили для спільної дії у багатьох царинах суспільного життя!

 

Упродовж трьох десятиліть саме спільнота допомагала Lviv BookForum вистояти, попри кризи, пандемію та війну. І на 31-й рік фестиваль обговорює силу спільнодії.

 

 

Перед тим, як широко відчинити двері гостям для вільного відвідування, Lviv BookForum стартував 2 жовтня пресконференцією організаторів в America House Lviv, урочистою церемонією відкриття фестивалю в Пороховій вежі за участи міського голови Львова та представників ЛОВА, а також першою публічною розмовою з канадським професором Мирославом Шкандрієм “В обіймах імперії” за модерування професорки Олени Галети.

 

У першій з розлогої кураторської програми фестивалю публічній розмові навколо книги професора Шкандрія «Росія та Україна: література та дискурс імперії від наполеонівських до постколоніальних часів» інтелектуали здійснили аналіз імперських впливів на історію та культуру України, а також на конкретних прикладах розглянули, як імперські наративи впливали на ідентичність та культуру України від часів Сковороди, Котляревського й досі, адже імперське панування може набувати не лише форми грубої військової сили. Не менш важливим є й імперський культурний дискурс, зокрема й літературний, з його символами та наративами, на які імперія покладається у своїх намаганнях підкорити й звабити колонізованого.



З одного боку, імперія ламає волю до опору колонізованої культури, нав’язуючи їй самообраз слабкої та відсталої. З іншого боку, вона зваблює колонізованого своєю гаданою величчю, спонукаючи його асимілюватися й, так би мовити, разом із нею насолоджуватися власним поневоленням. Тож не дивно, що сьогодні українці боряться з неоімперськими зазіханнями Росії не лише на полі бою, а й у культурній площині. Російський імперський дискурс про Україну має кількасотрічну історію й саме він, у певному сенсі, виробив ті мисленнєві моделі, шаблони й стереотипи, які лягли в основу теперішньої війни.

 

 

Тому для так важливо було проф. Шкандрію та проф. Галеті разом обговорити історичні виклики та культурні перетворення, які формують нашу ідентичність. Вони дискутували про те, що саме можна вважати початком сучасної української літератури, а що — модерної; які з наших письменників взагалі не мають імперських ”прототипів”; на чому ставити наголос, розглядаючи літературу 1920-х, — на “відродженні” чи на “розстріляному”; трактувати доробок “шістдесятників” як літературу опору, чи як культуру самоствердження. Йшлося також про нагальну важливість перекладів української літератури мовами світу та увиразнення постколоніальної оптики в роботі кафедр славістики університетів Заходу. Таким чином ця перша публічна розмова фестивальної програми стала своєрідним камертоном інтелектуальної складової Lviv BookForum.

 

 

На пресконференції Lviv BookForum представляли його програмна директорка Софія Челяк, очільник управління культури департаменту розвитку ЛМР Олексій Тарабан, поетка Галина Крук, історик Юрій Скіра та комунікаційна менеджерка фестивалю Катерина Данилович.

 

За словами програмної директорки літфестивалю Софії Челяк, айдентика Lviv Book Forum 2024 відображає фокусну тему «Сила спільної дії»: руки, що плескають одна одній, символізують єдність, взаємну підтримку та колективні зусилля у боротьбі за свободу та демократію. Цей образ нагадує, що навіть найменший внесок кожної людини може мати величезний вплив на глобальні процеси.

 

Через історичний та актуальний досвід українців цей дизайн підкреслює важливість дій кожного. Дизайнер Георгій Сагітов вдало передав ідею спільності через стильну і сучасну візуальну композицію. Його робота підсилює головний меседж фестивалю: «Спільно ми захистимо демократію».

 

 

"Дуже важливе оце слово — “спільно”. Адже завдяки підтримці партнерів фестиваль має можливість продовжувати говорити про посутні теми, об’єднувати однодумців та створювати простір для відкритих дискусій, які є надзвичайно важливими у цей непростий для України час. Допомога друзів стає джерелом натхнення та підтримки, яке дозволяє форуму рости та розвиватися, долаючи всі виклики, відкриває нові горизонти літературного діалогу та культурної взаємодії. Спільно ми створюємо простір для обміну досвідом та знайомства з сучасними європейськими літературними процесами”, — наголосила Софія Челяк.

 

Так, уже третій рік поспіль Hay Festival (Сполучене Королівство) виступає діджитал-партнером, який безкоштовно транслюватиме дискусії англійською, іспанською та українською мовами для багатомільйонної світової аудиторії. А IWM - Institut für die Wissenschaften vom Menschen (Австрія, Відень, Інститут гуманітарних досліджень) цьогоріч допомагатиме з логістикою.

 

А загалом 31-й Міжнародний літературний фестиваль Lviv BookForum відбувається за підтримки Open Society Foundations, Посольства Великої Британії в Україні, Міжнародного фонду «Відродження», Європейського Союзу за програмою «House of Europe», Goethe-Institut у Києві, Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні, Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

 

Їхня підтримка дозволила організувати події, що допоможуть створювати платформу для обміну думками, ідеями та культурними здобутками, а також сприяти поширенню літературного діалогу між Україною та світом. “Це партнерство є важливим кроком до розвитку культурних зв’язків, бо дає змогу будувати спільне майбутнє, де голос кожного почутий”, — переконана Софія Челяк.

 

31-й літературний фестиваль Lviv BookForum відбувається у змішаному форматі: наживо та онлайн. Наживо зустрічі заплановані в Центрі архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова вежа». Ця велична споруда, яка уособлює міцний зв’язок минулого й теперішнього, тримає оборону заради майбутнього. Тому локація чудово підтримує цьогорічну фокусну тему «Сила Спільнодії”. Окрім того фестивальні події охоплять такі локації, як America House Lviv, готель «Жорж», артцентр «Дзиґа», Мистецька бібліотека, «Леотека». Фактично ж усе середмістя Львова стане майданчиком Lviv BookForum.

 

 

Кураторська програма 31-го Міжнародного літературного фестивалю зібрала авторів та інтелектуалів із 18 країн світу, які 3-6 жовтня зберуться на Lviv BookForum, аби також обговорити силу спільнодії.

 

Повна програма фестивалю тут .

 

 

Як пояснили організатори, цього року традиційний книжковий ярмарок у межах 31-го Львівського міжнародного BookForum у звичному форматі не відбудеться. Це сталось внаслідок багатьох незалежних від організаторів причин, і насамперед – через відсутність у Львові безпечної локації для розміщення усіх гостей фестивалю.

 

Утім без книжкових новинок львів’яни не залишаться, адже відбудеться 120 презентацій від видавництв та партнерів на понад десятьох локаціях у середмісті Львова. Саме там видавництва-учасники подій будуть здійснювати торгівлю книжками. Отож попри все Lviv BookForum залишається майданчиком для видавців та авторів, щоб спільно просувати українське.

 

 

Придбати новинки від видавців в перервах між подіями та після них можна буде на таких локаціях:

Порохова вежа (вул. Підвальна, 4): крамничка BookForum, партнерська локація з Видавництвом Старого Лева, де ви зможете придбати книги авторів, які виступатимуть в програмі на локації.

Інститут народознавства НАН України (пр. Свободи, 15): спільний стенд видавництв, які беруть участь у програмі.

Книгарня «Є» (просп. Свободи, 7)

Львівська обласна бібліотека для юнацтва ім. Романа Іваничука (Площа Ринок, 9): Тут Lviv BookForum підготував локацію військової літератури за участі «Азову»

Книгарня «Клуб Сімейного дозвілля» (вул. Братів Рогатинців, 15)

Книгарня «Плекай» (вул. Грушевського 23)

Книгарня Старого Лева (вул. Галицька, 17)

 

 

Вхід на всі події вільний! 

Прямі трансляції, а також записи всіх дискусій з Порохової вежі  українською мовою можна  переглянути на фестивальному YouTube-каналі  та Facebook-сторінці.

 

 

 

Висвітлюючи вдалі починання в історії фестивалю, що тривають досі, поетка Галина Крук зазначила: “За багато років я була в різних ролях учасницею Форуму: як читачка, авторка, програмна координаторка. Пригадую, як уперше впровадили новий формат: "Ніч поезії і музики нонстоп". На Літфесті із Остапом Сливинським ми реалізували це 2003 року. Можна собі уявити, скільки часу триває навіть одна оця конкретна традиція.

 

Та подія відбувалася у Театрі ім. Леся Курбаса. І це реально була "Ніч": люди в спальниках лежали на підлозі, бо театр дозволяв так використати свій простір. Пригадую, скільки було молодих виконавців, які погодилися на таку форму виступу! Багато було поетів: українських і закордонних. Переважно це все були люди імениті й для них це також був новий формат.

 

Я тішуся, що цей формат на Форумі щороку збирає свою аудиторію. Для мене це таке своєрідне підтвердження кожного року, що певні речі мають сенс і дають великі плоди, тому що багато людей, які потім приходять в літературу, в якийсь момент кажуть : “А я це вперше почув, побачив чи зрозумів на Ночі поезії, і це був мій шлях до читання й літератури”.

 

Цього року також запланована "Ніч поезії і музики". Відбудеться вона в Театрі ляльок в Нижньому залі. Серед учасників цьогорічної "Ночі поезії" будуть переважно українські автори: Катерина Міхаліцина, Остап Сливинський, Ірина Цілик, Ірина Шувалова, я, Юлія Мусаковська, Ростислав Кузик, Ярина Чорногуз. Це літературна частина цього формату. Щодо музики, то цьогорічним гостем фестивалю стане проєкт SKOVORODANCE, адже ми готуємо "Ніч поезії "разом з Харківським літмузеєм. Можемо трактувати це як форму підтримки Харкову, як знак того, що ми разом із ним у спільному інформаційному просторі, щоб відчувати, ділитися і підтримувати один одного. SKOVORODANCE озвучує поезію Григорія Сковороди у сучасних музичних інтерпретаціях Сергія Жадана та Юрія Гуржи. І саме SkovoRemix, в якого за пультом стоятиме Григорій Семенчук, представлятиме наших поетів.

 

До того ж особливий настрій вечора створять MC Brekhunets та Євген Гордєєв (Kurs Valut), який свого часу надихнувся експериментами нашого Марʼяна Пирога.

 

 

Окрім “Ночі поезії” буде чимало інших літературних читань. Тут я зроблю іще один коротенький екскурс в історію й нагадаю, що спершу Форум розпочинав роботу як майданчик для продажу і розповсюдження книжок та зустрічі видавців, але з часом ми відчули, що Львів у часі Форуму вимагає літературного фестивалю. Власне вимагає формату зустрічі авторів. Для автора завжди літературний фестиваль під час Форуму — можливість побачити зворотній зв'язок. Тобто побачити, як відгукується авдиторія, а водночас зустрітися зі своїми колегами. І коли виникла ідея літфесту, всі сили збіглися.

 

Завдяки великому досвіду участі в різних великих фестивалях світу я маю змогу порівняти з ними наш і оцінити той момент співдії, коли автори не лише зустрічаються на спільному майданчику, а й мають дискусії, розмови, вони знають один одного, вони бачать, яким чином можуть впливати, формувати певні тренди, продукувати певні наративи, змінювати світ довкола себе не тільки через слово, а й через власну позицію і певні етичні моменти, які в нас важливі.

 

Тепер серед безлічі варіантів, коли ми можемо купити книжку будь-де, варіант цього літературного фестивалю — якраз можливість особистої зустрічі з літературою. І ми завжди дуже цінуємо цю можливість. Є автори, які наважуються приїхати в Україну в ситуації війни, або наважуються однозначно, явно і послідовно висловлювати й надавати підтримку. Це дуже важлива річ. Тому зазначу, що цього року на наших акціях будуть присутні (чи живцем, чи онлайн) Салман Рушді, Георґі Господінов, Гаятрі Чакраворті Співак, Олександр Мотиль чи Шарлота Гіґґінс,яка буде в нас як журналістка, котра від самого початку війни активно промотує Україну, не дає забувати про неї, представляє її. Це все ті люди, які наважилися.

 

Коли тільки почалася війна, мені довелося бути на одному літературному ярмарку в Литві, і там литовські автори зізналися, що понад 30 відсотків запрошених закордонних гостей не приїхали, відмовилися в останній момент через те, що це близько до війни, — хоча де Литва, а де Україна... Тобто люди, які приїжджають в цей час до України, наважуються на це свідомо. І ми маємо цінувати це й бути вдячними за щастя відвідати заходи за їхньої участи на Lviv BookForum”, — сказала Галина Крук.

02.10.2024