«Чеські сни у Львові»

 

Проєкт «Чеські сни у Львові: чесько-українське партнерство» — це тижнева культурна програма, що 17-22 вересня, об’єднає Львів і Брно. Це буде низка подій та зустрічей — ознайомлюйтеся із програмою, обирайте своє і завітайте у «Сни»!

 

Ця масштабна подія має на меті представити суспільні сфери, у яких Чеська Республіка надає Україні свою експертизу та підтримку, й відтак поглибити партнерство між двома містами, створити простір для співпраці у непрості часи.

 

17-22 вересня усі охочі зможуть відвідати освітні та культурно-мистецькі події, музичні виступи, кіноклуби, круглі столи із професійними спільнотами, екологічні ініціативи та ін. Будуть задіяні відкриті громадські простори, мистецькі центри та міські інституції.

 

Відкриття проєкту художниці Йогани Мерти та виставки про життя чеського композитора Леоша Яначека пройдуть у арт-центрі «Дзиґа» 18 вересня. «Дім звуку» запрошує глядачів на кінопокази та експериментальний воркшоп із радіомовлення від чеських митців 19 та 21 вересня. Щодня чеський кіноклуб чекатиме відвідувачів у Палаці Гната Хоткевича та Jam Factory Art Center. У п’ятницю 20 вересня відбудеться презентація Архітектурного путівника Брно у недавно відкритій Мистецькій бібліотеці. Свою авторську скульптуру представить Мартін Скаліцкій у співпраці із Я Галерея. Також насиченою музичною програмою потішить «Дзиґа». Виступи українських та чеських музикантів, поетів відбуватимуться у закапелку Марека Іващишина та на другому поверсі «Дзиґи».

 

«Україна та Чехія останніми роками зіштовхнулися з багатьма викликами, які вимагали не лише мужності та рішучості, але й співпраці на різних рівнях. Чеська Республіка від самого початку воєнних дій в Україні прагнула бути солідарним і активним партнером і цей фестиваль є унікальною можливістю представити не лише українській аудиторії, але й широкій чеській та міжнародній спільноті все те, що ми вже досягли разом і над чим наполегливо працюємо,» — розповідає Томаш Копечний, Урядовий уповноважений у справах України в Чехії.

 

Детальна програма тут.

 

Окремий фокус — охорона здоров’я й екологія. Заплановані закриті події для ветеранів та їхніх сімей у Superhumans, Unbroken, відкриття саду для реабілітації військових, передача вітрової електростанції-млина від міста Брно, що є найбільшою інвестицією Чехії у відновлення української енергетичної інфраструктури в часі війни!

 

«Чеські сни» — найбільша подія програми «Рік чеської музики — 2024», приуроченої 200-річчю від дня народження композитора Бедржиха Сметани. Фестиваль «Чеські сни» проводиться із 2004 року, й одним із його засновників є Алеш Бpжезіна, композитор і музикознавець, який відомий своєю різноплановою творчістю у галузі кінематографу, театру та концертної музики:«Музика завжди має відображати свій час і контекст. Якби Бедржих Сметана жив сьогодні, я вірю, що він би продовжував експериментувати з новими звуками та формами, так само, як робив у свій час», — ділиться ідейник фестивалю.

 

Події Року масштабуються у містах-партнерах чеських міст. У Львові, який нещодавно отримав статус міста-побратима Брно, відбудеться наймасштабніша частина програми!

 

Фестиваль втілює Брно у співпраці із Уповноваженим у справах відбудови України в Чехії Томашем Копечним, за підтримки Уряду Чеської Республіки, МЗС, Міністерства культури, МВС, Міністерства охорони здоров'я Чехії та Львівської міської ради. Партнери-координатори проєкту у Львові: ІСК, офіс «Львів — Місто літератури ЮНЕСКО», Мистецька рада «Діалог».

 

16.09.2024