Актор і маска Войцеха Бравера

Викладач Вроцлавської театральної академії проведе у Львові інтенсивну майстерню з акторської гри в масці

 


27–29 серпня у Мистецькому об'єднанні "Хвиля" відбудеться інтенсивний курс акторської гри в масці від викладача Вроцлавської театральної академії Войцеха Бравера. Це 18 години інтенсивного вивчення нової для українських акторів методології роботи з маскою.

 

Нагадаємо:  2024 року актор і театральний діяч з Харкова Микола Набока заснував у Львові Мистецьке об'єднання "Хвиля". Його мета — сприяння появі нового покоління театральних митців і мисткинь в Україні через систематичну і послідовну освіту у сфері театрального мистецтва.



Незадовго після втілення Сценографічної майстерні «Хвиля» продовжує рух альтернативної театральної освіти. Для проведення курсу з акторської гри в масці в Україну приїде польський
актор, викладач Вроцлавської театральної академії, режисер театру «Арлекін» Войцех Бравер. Цією майстернею Мистецьке об’єднання продовжує започатковану
українськими авангардистами роботу з маскою і запускає процес деколонізації українського театру.

 


Для участі в майстерні відібрано 15 митців-практиків: актори, режисери, архітектори, сценографи, студенти мистецьких напрямів провідних ВНЗ України. У межах курсу студійці практично використають новий підхід до роботи з маскою, відмінний від того, що пропонують державні університети.

 

«Відчувається брак міжнародної взаємодії. Відповідно, кожна така ін’єкція допомагає розкрити потенціал українського актора», — ділиться засновник «Хвилі» Микола Набока в інтерв’ю Суспільне. Культура. Тому попри ситуацію військового стану, українська театральна спільнота націлена на міжнародний обмін.

 


Майстерня буде спрямована на отримання практичних навичок роботи з гротескною, тваринною та антропоморфною маскою. Команда «Хвилі» переконана: маска — не лише атрибут театру ляльок. Робота з маскою — це невід’ємна навичка сучасного актора. Майстерня, як і вся діяльність «Хвилі», зосереджена на деколонізації української
театральної освіти.


«Хвиля» пропонує альтернативний метод роботи, відмінний від системи Станіславського, за якою до 2022 року працювала більшість українських режисерів. За діяльністю “Хвилі” можна слідкувати в соціальних мережах обʼєднання.

 

 

Як результат роботи інтенсивного курсу акторської гри в масці 29 серпня о 19.00 Войцех Бравер проведе відкриту розмову-рефлексію про роль маски у сучасному театральному процесі.

22.08.2024