Фізичний театр у Львові

Як робити театр без Станіславського: у новоствореному мистецькому обʼєднанні “Хвиля” у Львові відбувається міжнародний курс з фізичного театру
 

 

У 2024 році актор і театральний діяч з Харкова Микола Набока заснував у Львові Мистецьке об'єднання "Хвиля". Мета – стимулювати появу нового покоління театральних митців і мисткинь в Україні. Основний метод – система і послідовна освіта в сфері театру.

 

Саме тепер у "Хвилі" проходить інтенсивний курс з фізичного театру від викладачів з Британії та Швейцарії. 83 години інтенсивного вивчення нової для українських акторів методології Жака Лекока. Результат двотижневої роботи буде презентовано в "Хвилі" 27 і 28 липня.
 

 

Для проведення курсу в Україну приїхали британці Джонатан Бен-Шауль і П'єр Мульє, а також швейцарець Ное Форіссьє. Із Миколою Набокою, вони познайомилися у Парижі у 2020 році. Разом вони навчалися у відомій школі фізичного театру Жака Лекока. Свого часу цю школу закінчили актор П'єр Рішар, письменниця Ясміна Реза та інші митці і мисткині.

 

 

"Підготовка до курсу тривала 10 місяців. Ми регулярно зустрічалися в Zoom, обговорювали програму курсу, а також те, з ким саме ми хотіли би працювати найбільше", – ділиться особливостями процесу ініціатор курсу Микола Набока.

 

Для навчання було відібрано 30 людей з трьох різних міст. Це акторки, архітектори, художниці, сценографи, студенти різних мистецьких напрямів.

 

 

На курсі українські митці та мисткині можуть спробувати такий підхід до театру, з яким не працювали раніше. До 2022 року програма театральної освіти складалася переважно з безальтернативного вивчення російської театральної системи.

 

 

Тож цей курс є стимулом деколонізаційних процесів у театральній освіті. Фокус уваги тут направлений на роботу з тілами акторів і акторок, їхніми рухами, жестами, пластикою. Програма курсу складається з вивчення пантоміми, маски, дослідження просторів і об'єктів у них. Основні інструменти – ритм і динаміка. А для розвитку сценічної виразності тут вчаться через тіло передавати якості матеріалу або ж навіть процеси: падіння аркуша чи розлиття клею на підлогу.

 

Львівʼяни можуть побачити результати освітнього процесу 27 та 28 липня о 19:30 на відкритому показі за адресою вул. Шевченка, 120, 3 корпус, 3 поверх.



Вхід на відкриті покази курсу  «Сценографічна майстерня: структура, світло, рух»  – вільний, за реєстрацією.

 

Фото: Петро Чекаль.

25.07.2024