Дивімось фільм: підтримуймо Харків!

28 травня о 18:30 Шкільний театр УКУ «На Симонових стовпах» спільно з харківським актором Миколою Набокою кличуть на благодійний перегляд фільму «Що нам робити з цими будівлями?», щоб допомогти волонтерському центру «Культурний шок» у Харкові, який підтримує людям в місті та на деокупованих територіях.

 

 

«Що нам робити з цими будівлями?» – експериментальний короткометражний фільм про несвідомий діалог між радянською архітектурою Харкова, та мешканцями міста.

 

Фільм складається з двох частин: розмовна (у вигляді інтерв'ю) і абстрактна (у вигляді танцю).

 

Перша  – це розмови з людьми, чиї історії так чи інакше перетинаються з цими будівлями. А друга – тілесна реакція двох харківських акторів, Миколи Набоки та Ігоря Ключника, на динамічні особливості кожної будівлі.

 

Фільм був створений англійським театральним режисером Джонатаном Бен-Шаулем в серпні-вересні 2021 під час його перебування на Харківській резиденції «Слово» в квартирі Юрія Шевельова. В рамках резиденції він працював над дослідженням радянської архітектури Харкова, у намаганні її переосмислити через рух і тіло.

 

 

Джонатан Бен-Шауль: «Вторгнення вплинуло не лише на мету фільму, а й на його зміст. Ви більше не можете дивитися фільм так само, як раніше. Голоси сприймаються інакше. Роздуми фільму про декомунізацію та архітектуру тепер сприймаються зовсім інакше. Не маючи жодного особливого наміру, самі того не підозрюючи, ми вловили певну напругу, яка існувала в місті в той час якраз перед тим, як ця напруга переросла у війну. Тепер це є знімком незалежної, обнадійливої ​​України, яка намагається стати на ноги, в той час, коли ця незалежність ніколи не здавалася більш крихкою.

 

Багато людей, які дивляться фільм, не знають цієї історію. Вони також не знають про квітучу культурну сцену Харкова, яку фільм демонструє через призму таких заходів, як ЯМА чи вуличну культуру під ХАТОБом. Найбільше він висвітлює життя міста. Під час одного з нещодавніх показів один із спікерів сказав, що Росія атакувала не тому, що Харків потребував порятунку, а тому, що у Харкова все було так добре. Протягом восьми років він почав формувати незалежність і самостійно створювати ідентичність, і я сподіваюся, що це те, що фільм може показати.

 

Наприкінці фільму Олег Дроздов дуже красиво говорить про необхідність реконструкції, яка тісно пов’язана з пошуком нової культури наступного покоління. Я з нетерпінням чекаю дня, коли ці слова пролунають під час відбудови нової незалежної України».

 

 

Цей показ є особливим, адже це можливість побачити Харків, яким ми його пам’ятаємо...

 

Ми не знаємо що зараз з цими будівлями, в якому вони стані. Частина команди фільму досі перебуває  в місті і веде активну діяльність по його обороні, кожен на своєму місці.

 

Микола Набока: «Важливо вести діалог не лише про Харків, про радянську архітектуру і наше ставлення до неї, а і про нас, про наше майбутнє, про новий Харків. Це надважливо сьогодні. Власне фільм, в першу чергу, є інструментом діалогу, міркувань і переосмислення. А чи станеться ця внутрішня трансформація і переоцінка залежить вже від нас із вами».

 

Усі зібрані кошти за цей показ будуть спрямовані на підтримку ініціативи Культурний ШОК, що прямо зараз потребує ресурсів для підтримки деокупованих населених пунктів Харківської області: Циркуни, Черкаська Лозова, Слатино, напрямок Старого Салтова та села поряд.

 

Місце: Сцена Студпростору УКУ, вул. Козельницька 2а (Кампус УКУ)

 

Час: 28 травня, 18:30

 

Реєстрація тут.

 

Якщо ви не маєте можливості прийти на показ, але хотіли б підтримати Культурний ШОК, ви можете зробити донат у їх банку Monobank за посиланням .

 

 

25.05.2022