Флейтистка Львівської філармонії Наталія Кожушко-Максимів отримала престижну відзнаку.

 

Артистку оркестру Львівської національної філармонії, лавреатку премії імені Левка Ревуцького, флейтистку Наталію Кожушко-Максимів відзначили престижним грантом у сфері культури.

Президентський грант буде реалізовано в рамках ювілейного 30. Міжнародного фестивалю сучасної музики «Контрасти» у вересні-жовтні 2024 року.

 

 

Концепція проєкту «Дух, віддих, дихання і подих» інспірована роллю дихання при грі на флейті і значенням усвідомленого підходу в цьому процесі: музикантка часто міркує, що «насправді моїм інструментом є саме дихання, а флейта слугує його своєрідним провідником до слухачів».

 

Спеціально для філармонії артистка дала коментар про глибинне значення такого основоположного процесу нашої життєдіяльності, як дихання та мистецькі рефлексії над його покращенням. «На жаль, ми не замислюємося про це, аж поки не починає бракнути повітря. Зараз, у часі війни, наше дихання часто збивається: затримується, пришвидшується, береться похапцем. Дихати буває боляче, страшно, іноді — навіть нестерпно. Проте усвідомлені вдихи і видихи — найпростіша медитація, що дозволяє віднайти опору». 

 

Цей проєкт стане для Кожушко-Максимів абсолютно новим досвідом, оскільки вона співпрацюватиме із композиторами, які писатимуть твори спеціально для її програми. Це було «одним із давніх особливих бажань», — поділилась солістка, а відтак вказала, що певна: «створена музика матиме гарне концертне життя в подальшому». 

 

Насамкінець Наталія розповіла, що така можливість втілення мистецьких проєктів зараз є вкрай важливою, тому що це — «спосіб заявляти про себе, утверджуватися у власній артистичній цінності та рухати процеси в українській культурі. Я вдячна керівництву Львівської філармонії, зокрема артдиректору «Контрастів» Богдану Сегіну за фахову підтримку та допомогу в майбутній реалізації. З нетерпінням чекаю початку чергової плідної співпраці!»

 

 

Нагадаємо, виконавиця є учасницею ансамблю нової музики Nostri Temporis, дуету «etc. duo» (разом із піаністкою Роксоланою Кіт), а також артисткою оркестрів Львівської національної філармонії та Львівської національної опери. Як солістка вона неодноразово виступала з Академічним симфонічним оркестром Львівської філармонії, камерним оркестром «Віртуози Львова», оркестром хорової капели «Трембіта».

 

Важливою віхою концертної діяльності флейтистки є пропагування музики ХХ–ХХІ століть. Серед виступів — проєкти «Sound Object» (Львівська національна філармонія, 14.12.2019, 13.02.2020), «Звучання філармонії. Флейта і фортепіано» (Львівська національна філармонія, 21.05.2020), «Pro et Contra. Флейта» (Львівська національна філармонія, 16.06.2020), «Місячний П’єро» (Львівська національна філармонія, 27.09.2020, 14.12.2020), «Pro et Contra. Scrivo in Vento» (Львівська національна філармонія, 8.05.2021).

 

З-поміж концертних програм, виконаних впродовж останніх років, на особливу увагу заслуговують «Leo Festival» (виконання Камерної симфонії №3 Євгена Станковича разом з оркестром Львівської національної філармонії, Національний Форум Музичний у Вроцлаві, 2.06.2022), «28 Контрасти. Мікросимфонії» (Львівська національна філармонія, 9.10.22), «Vox Ukraine. Музика українських композиторів для флейти та фортепіано» (Дзеркальна зала Львівської опери, лютий 2023), «Тривожна ідилія. Музика сучасних українських авторів для флейти та фортепіано» (Зал національної спілки композиторів України, Київ, серпень 2023).

05.06.2024