Фестиваль українських фільмів у Торонто

В Торонто відбудеться фестиваль українських фільмів

 

 

 

Другий рік поспіль у квітні в Торонто відбувається Toronto Ukrainian Film Festival, метою якого є знайомство канадських глядачів із кращими українськими стрічками.

 

TUFF (Toronto Ukrainian Film Festival) пройде з 4 по 7 квітня у центрі Торонто в кінотеатрі Royal Cinema. У програмі фестивалю буде показано низку успішних українських фільмів, зокрема таких художніх стрічок, як: “Я працюю на цвинтарі” режисера Олексія Тараненка, “Віддана” режисерки Христини Сиволап, “Люксембург, Люксембург” режисера Антоніо Лукіча та документальних фільмів “Маріуполіс” режисера Мантаса Кведаравічуса, “Ми не згаснемо” режисерки Аліси Коваленко. Метою кінофестивалю є збір коштів на гуманітарні потреби України та всі кошти виручені за квитки буде надіслано благодійній організації “Другий фронт”.

 

Програмною директоркою цього кінофестивалю виступила відома українська продюсерка Анна Паленчук, яка мешкає в Торонто, але продовжує створювати та просувати українське кіно за кордоном. 

 

“Канада – це та країна, яка постійно допомагає Україні, а її підтримка натомість є важливою для українців. У Канаді є попит на українську культуру, і саме для того, аби голоси українців звучали голосніше, я долучилась до команди кінофестивалю. Моя особиста мета – стимулювати українсько-канадське кіновиробництво та поширити проведення подібних фестивалів у різних канадських провінціях, адже така потреба у канадців є відчутною”,  – вважає продюсерка Анна Паленчук. 

 

 

Український кінофестиваль в Торонто (Toronto Ukrainian Film Festival) створив дві програми-колаборації. Перша – з Одеським міжнародним кінофестивалем, де буде показано стрічки-переможці національного конкурсу цього фестивалю у 2023 році – кращий ігровий фільм – українсько-ізраїльську драму “Валерія виходить заміж” режисерки Міхаль Вінік та найкращий документальний фільм польсько-французько-українського виробництва – “Звідки куди” режисера Мачека Хамели. Друга програма організована спільно з міжнародним фестивалем актуальної анімації та медіа-мистецтва LINOLEUM, в межах якої буде показано десять анімаційних фільмів для дітей молодшого та середнього шкільного віку.

 

 "Українське кіно, це важлива складова культурної дипломатії нашої країни. Дуже важливо, щоб його мали змогу побачити якнайбільше людей. Я сподіваюсь, що всі глядачі так само високо оцінять стрічки від одеського кінофестивалю, де вони отримали найвищі нагороди, як і наші журі", – переконана  генеральна директорка Одеського міжнародного кінофестивалю Анна Мачух. 

 

 

 Дізнатись про фестиваль більше та переглянути програму можна на сайті.

04.04.2024