Австрійська допомога музичним архівам Львова

Австрійська організація реставраторів передала Музею Соломії Крушельницької у Львові техніку для оцифрування фондів

 

 

Музей Соломії Крушельницької у Львові отримав в подарунок від австрійської організації  «Restauratоren ohne Grenzen» (Реставратори без кордонів) техніку для оцифрування музейних фондів.

 

У музейній колекції міститься понад 25 тисяч одиниць: це, зокрема, особистий архів Соломії Крушельницької та її родини, а також відомих музикантів – Станіслава Людкевича, Модеста Менцинського, Іри Маланюк та ін.

 

Ініціаторкою співпраці музею та австрійської організації стала українська композиторка Алла Сіренко, очільниця “The Ukrainian Cultural Association in the UK” (Української культурної асоціації у Великій Британії). Вона звернулася до голови організації “Restauratоren ohne Grenzen”, відомої реставраторки, докторки Патрісії Енгель, яка підтримала збір допомоги львівському музею. Було придбано камеру і об’єктив, комп’ютер, мережеві сховища та жорсткі диски. Передача техніки з Австрії в Україну була здійснена за сприяння Почесного консульства Австрії у Львові, Австрійського бюро кооперації у Львові (Kooperationsbüro Lemberg) та австрійського диригента Парвіза Ях’яві.

 

Диригент Парвіз Ях’яві безпосередньо передав техніку музеєві напередодні свого концерту у Львові. Він розповів, що спеціально цікавився творчістю Соломії Крушельницької та щасливий допомогти музеєві: «Оцифрування є надзвичайно важливим, адже якщо архів не діджиталізований – він не є доступний. Таким чином можна буде більше розповідати про Соломію Крушельницьку світові».

 

Його думку підтримує директор Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові Михайло Кобрин: «Для нас це дуже радісна подія! Завдяки цій техніці ми зможемо не лише зберегти культурну спадщину для наступних поколінь, але і удоступнити цифрові копії для дослідників».

 

Диригентові Парвізу Ях’яві, який неодноразово мав концерти у Львові та виконує музику українських композиторів, музей подарував партитури симфонічних творів Станіслава Людкевича, які були оцифровані та видані минулого року за підтримки гранту Українського культурного фонду.

 

Головна зберігачка фондів Ірина Криворучка наголошує, що музей має тривалу співпрацю з австрійськими інституціями, зокрема, Австрійське бюро кооперації у Львові спричинилися до презентації україномовного видання книг про видатну українську співачку Іру Маланюк: видання її спогадів «Голос серця. Автобіографія співачки» та книгу Стефанії Павлишин «Історія однієї кар’єри».

 

 

Музично-меморіальний музей Соломії Крушельницької у Львові висловлює подяку:

 

 Док. Патрісії Енгель, голові “Restauratоren ohne Grenzen” (Австрія)

 

 Аллі Сіренко, президентці “The Ukrainian Cultural Association in the UK” (Велика

Британія)

 

 Док. Маріанні Одлизі, почесній членкині “The Ukrainian Cultural Association in the

UK” (Велика Британія)

 

 Почесному консульству Австрії у Львові

 Австрійському бюро кооперації у Львові (Kooperationsbüro Lemberg) та директору

Андреасу Веннінгеру

 

 Диригентові Парвізу Ях’яві (Австрія)

28.03.2024