Безпечні звуки надійного міста

 

Проєкт «Safe and Sound»:  музика  заспокоює і надихає, розслаблює тіло і захоплює уяву. А ще –  стає комунікатором суспільства, об’єднує  людей і споріднює їх, огортає відчуттям емоційного затишку і надає сили рухатися далі.

 

В подібному аспекті застосовується музика в проєкті «Safe and Sound», який створений Центром музичного розвитку Темро в партнерстві з ГО “Dream orchestra” та ГО “Арт Дот”, і реалізовується за фінансової підтримки програмою "Culture Helps /Культура допомагає", яка імплементується Інша Освіта / Insha Osvita спільно з zusa  за підтримки Європейського Союзу.

 

Організатори проєкту на чолі з його ініціаторкою Іриною Вакуліною вже не один рік використовують музику не лише як мистецький  чи культурний важіль розвитку суспільства. Музика для цих людей стала засобом єднання людей, далеких від мистецтва і відмінних у поглядах та способі життя. 

 

 

Надихаючим зразком для використання музичного мистецтва як засобу суспільної імплементації стала соціальна програма  El Sistemа, яка ще в минулому сторіччя  була започаткована  у Венесуелі і тепер успішно втілюється в багатьох країнах світу. Філософія цієї програми полягає в поєднанні людей різних національностей та суспільних прошарків у спільному музикуванні, аби створити дружню платформу взаємодії, в якій немає місця расовій, релігійній чи національній дискримінації. В цьому ж полягає і головне призначення Dream Orchestra –  організації у Гетеборзі, яка об’єднала в один оркестр дітей, молодих людей і їхніх батьків різних національностей, а також біженців з України, які у Швеції шукали прихистку після початку повномасштабної війни в України. Тож недаремно саме організація Dream Orchestra стала одним з головних натхненників і партнером львівського проєкту Safe and Sound. У Львові ж проєкт вирішує проблеми соціального взаємопроникнення, інтеграції місцевих родин та тих, які були вимушені переїхати до Львова після 24 лютого 2022р. Цей аспект критично важливий у теперішніх історичних умовах, адже ментальне здоров’я українського суспільства, підірване  повномасштабною війною, потребує відновлення і підтримки, емоційно-ресурсної стабілізації.

 

 

Що ж саме відбувається в проєкті і як досягаються поставлені цілі? На перший погляд все дуже просто: організатори запросили дітей і підлітків долучитися до Львівського дитячого оркестру, малюків разом з батьками і дошкільнят вчать спільного музикуванню на музично-розвиткових заняттях, усіх бажаючих запрошують до імпровізаційного музикування на відкритих музичних подіях Family Jam. Однак, глибина організації і відпрацювання згаданих спектрів роботи – вражають. Погляньмо, скажімо, на дитячий оркестр: це приклад, де діти та підлітки завдяки спільному музикуванню вчаться взаємодіяти, співпрацювати та досягати поставлених цілей, вони не просто вчаться грати на різних інструментах спільні твори. Кожна оркестрова група прикріплена до свого музичного наставника, який разом з дітьми перебуває як в навчальних класах, так і на репетиціях та концертних виступах,  допомагаючи їм психологічною підтримкою та професійними підказками. Це дуже важливий і ключовий фактор, адже виступ оркестровим складом на великій сцені – не простий емоційний та організаційний момент,  і в цьому контексті кожному юному оркестранту важливо знати, що підтримка і допомога завжди поруч.

 

 

Робота з дошкільнятами також має продуману стратегію і за своїм задумом відрізняється від загально-розвиткових музичних занять. По- перше, усі заняття з малюками відбуваються паралельно з репетиціями дитячого оркестру. Дуже часто маленькі діти запитують, коли ж вони зможуть взяти «серйозний» інструмент і долучитися до «великого» оркестру. Відповідь вони знаходять на своїх заняттях: там їх вчать за допомогою музики разом, не поодинці, проходити різні пригоди та квести, спільно гуртом виконувати спеціальні музичні вправи та завдання. Ці заняття вчать діток прислухатися один до одного і не забувати про допомогу друзям, – адже без цих навиків потрапити у «дорослий» оркестр просто неможливо. Важливо зазначити, що  під час музичних занять дошкільнят, їхні батьки не сидять без діла, а залучені у спеціальні ресурсні групи, де психологи, арт-терапевти, консультанти з дитячого виховання провадять тренінги, семінари і майстерні, аби поповнити подекуди емоційно спустошену батьківську чашу. З цією метою в проєкт залучений уже відомий у Львові композитор і музичний терапевт з Великобританії Найджел Осборн. Ще одні партнери проєкту – харківська організація Арт Дот – зуміла скоординувати не одну зустріч музиканта як з дитячими групами, так і з батьками, разом із ретельно підібраними профільними експертами. 

 

Композитор і музичний терапевт з Великобританії Найджел Осборн.

 

Незвичний підхід обрали ініціатори проєкту при роботі із зовсім маленькими дітьми. Малюки 2-3-ох років вчаться працювати з музичними інструментами разом з батьками. Саме на командній роботі, у парі з мамою чи татом, особливо акцентують координатори занять. Адже в такому віці діти найбільше довіряють найріднішим людям – своїм батькам, і саме з їхньою допомогою справляються з різними музичними завданнями. А ще – дуже уважно приглядаються як музикують їхні батьки і тоді остаточно «довіряються» музиці.

 

Для тих хто не встиг долучитися до проєкту або лише приглядається до цього способу дозвілля – організатори проводять відкриті музичні джем-сесії, в яких можуть взяти участь будь-хто з будь-яким музичним інструментом. Якщо ж останнього немає – не біда, вам обов’язково щось підшукають. Головна умова участь в цьому заході – грати мають УСІ, просто глядачів на цих активностей немає.

 

Загалом, проєкт охоплює понад 120 дітей і стільки ж батьків,  і з кожним новим місяцем активних учасників стає більше, адже відлуння відгуків і вражень від проєкту Safe and Sound все  гучніше шириться містом. 

 

 

 

03.03.2024