Чернівці зсередини: чим здивує MERIDIAN CZERNOWITZ – 2013?

 

Від 6 до 8 вересня 2013 року в м. Чернівці триватиме Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ. Цього року фестиваль пройде вже вчетверте. Головна ідея заходу — «(Не)відомі місця Czernowitz». Поетичні читання, презентації книжок, лекції, театральні та музичні перформанси, винно-поетичні вечори, вечірки «ЕлектроПоезії» відбуватимуться у колишній і чинній синагогах, редакції газети «Радянська Буковина», костелі єзуїтів «Пречисте серце Ісуса», Єврейському домі, школах, де свого часу навчалися видатні письменники Чернівців, тощо. Разом — близько тридцяти літературних подій у майже двадцяти різних локаціях Чернівців.

 

MERIDIAN CZERNOWITZ – 2012

 

Як зазначає директор MERIDIAN CZERNOWITZ Ірина Вікирчак, кожен з фестивалів чимось особливий:

«Щороку ми розробляємо нову концепцію і шукаємо нові незвичайні локації. Робимо це для того, щоб дати людям можливість через фестиваль пізнати місто, в якому вони живуть. Важливо, щоб чернівчани і гості міста знали, що їх оточує і чому речі виглядають так, а не інакше».

Серед багатьох подій фестивалю, які відбуватимуться по всьому місту, Ірина Вікирчак радить не пропустити читання у приміщенні редакції газети «Буковина» (колишня газета «Радянська Буковина»). Ця архітектурна споруда відома в місті як «Будинок з кришталевими вікнами», де свого часу працювали Юрій Федькович, Осип Маковей, Ольга Кобилянська та інші. «Рекомендую відвідати поетичні читання Анджея Сосновського і Ришарда Криницького у костелі "Пречисте серце Ісуса", —  каже директорка фестивалю. —  Це унікальна можливість побачити чи не найвідомішу після Резиденції Буковинських митрополитів (нині – Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича — Авт.) будівлю в Чернівцях. Костел кілька разів змінював своє призначення і всередині відбувалось неодноразове перепланування простору. Те, що є зараз, — незвичайна картина, яку не можна пропустити».

 

«Будинок з кришталевими вікнами»

 

Також Ірина радить відвідати традиційні читання поезії Пауля Целана у виконанні Петра Рихла та Марка Бєлорусця, які відбуваються у подвір'ї будинку, де народився всесвітньо відомий німецькомовний  поет. 

«Це абсолютне занурення у внутрішню сторону Czernowitz, можливість відчути Целана максимально близько, біля того місця, де він жив, — запевняє директорка фестивалю. — Загалом усі місця, обрані цьогоріч для поетичних читань, мають надзвичайну атмосферу, де відчуваються всі пласти історії».

Як і щороку, на MERIDIAN CZERNOWITZ завітає чимало іноземних поетів, перекладачів, публіцистів і музикантів з різних країн — Німеччини, Австрії, Швейцарії, Румунії, Молдови, Польщі, Ізраїлю, Великої Британії, Білорусі, Росії, США та України. Для українського читача багато з цих імен зазвучать вперше. Щоб не загубитися в їхньому розмаїтті, пропоную короткий письменницький гід за країнами.

 

Презентація книги Ігоря Померанцева «Czernowitz. Черновцы. Чернівці», 2012 р.

 

З Німеччини до Чернівців приїдуть: директор-засновник Literaturwerkstatt Berlin Томас Вольфарт;німецький англіцист, перекладач і поет, відомий своїми перекладами Шекспіра, Джеймса Джойса і Вірджінії Вулф Клаус Райхерт; поетеса, прозаїк, драматург Йоко Тавада; поет, засновник групи молодих поетів G13 Макс Чоллек; поет, перекладач та літературний критик Ян Ваґнер; письменниця й перекладачка Енн Коттен;  поетка і письменниця Маріон Пошманн; співзасновник видавництва «Das Wunderhorn», автор численних перекладів з французької мови Ганс Тіль.

Від Австрії у фестивалі братимуть участь автор ліричних збірок, кількох романів, п'єс та сценаріїв до телевізійних фільмів Е. А. Ріхтер і «поет природи», перекладач Артюра Рембо й Френсіса Понжа Міхаель Донгаузер.

Швейцарія на MERIDIAN CZERNOWITZ буде представлена іменами письменника, члена Спілки авторів Швейцарії та німецько-австрійського ПЕН-центру Андреаса Неезера, поета, есеїста, перекладача повного зібрання творів Осипа Мандельштама, Марини Цвєтаєвої, Йосипа Бродського Ральфа Дутлі та поетеси Нори Ґомрінґер, яка, між іншим, вже вдруге бере участь у фестивалі.

З Польщі до Чернівців приїдуть четверо авторів. Серед них — польський поет, есеїст і критик, автор шести збірок поезії, одна з яких («Чорний квадрат») у 2009 році була номінована на найбільшу літературну нагороду в Польщі, премію «Ніке», Тадеуш Домбровський. До речі, «Чорний квадрат» в українському перекладі Василя Лозинського, Остапа Коня, Остапа Сливинського та Маріанни Кіяновської MERIDIAN CZERNOWITZ видає спеціально до фестивалю.

Також чекають на приїзд поета, прозаїка і перекладача, лауреата численних польських літературних премій Анджея Сосновського й одного з представників поетичної «Нової хвилі» Ришарда Криницького, твори якого свого часу було заборонено друкувати в Польщі через протести автора проти комуністичної влади. Ще у фестивалі візьме участь перекладач і літературний критик, заслужений діяч культури Польщі Малґожата Лукасевич. З Ізраїлю до Чернівців приїде Амір Ор, з Росії — Олена Фанайлова, з Великої Британії — Ігор Померанцев, з Данії — Нільсен, з Білорусі — Вольга Гапєєва, з Румунії — Нора Іуга, зі США — Юрій Тарнавський.

Загалом під час фестивалю у Чернівцях свої тексти читатимуть близько 50 авторів з різних країн. І саме завдяки поезії цими днями знову можна буде відчути неповторну атмосферу старовинних Чернівців — міста-міфу, «таємної столиці Європи», що з давніх-давен славилося своєю мультикультурністю і толерантністю.

 

20.08.2013