90 років львівського органа: ювілейний концерт

 

У Львівському органному залі відбулося святкування 90-річчя з дня встановлення органа. На великому симфонічному концерті ювіляр-орган дивував слухачів своєю емоційністю та потужністю, створюючи особливий зв'язок між артистами, музичними творами та слухачами.

 

Орган було урочисто відкрито 4 червня 1933 року. Його виготовила чеська органобудівнича компанія “Gebrüder Rieger”. За свою історію монументальний інструмент пережив реконструкцію та кілька оновлень і сьогодні тішить своїм звучанням тисячі людей. Унікальний орган має 60 регістрів і майже 5 тисяч труб, є найбільшим з тих, що нині діють, концертних органів в Україні.

 

Тож 4 червня прийнято вважати “днем народження” органа. Безумовно, такий поважний ювілей – це свято, що мусить бути відзначено і вшановано. Отож, протягом двох вечорів привітати ювіляра завітало чимало гостей, а на сцені виступила низка виконавців: Академічний симфонічний оркестр Луганської обласної філармонії під батутою Івана Остаповича, львівський муніципальний хор "Гомін", а також солісти Органного залу – Олена Мацелюх, Надія Величко, Світлана Позднишева, Ольга Стрілецька та Віталій Дворовий. Саме орган став головним героєм вечора і показав свою велич та багатогранність. На концерті звучали як добре знані композиції, так і премʼєри.

 

 

“Алилуя” Георга Фрідріха Генделя – музичний гімн, який ми звикли чути в особливо урочисті моменти – відкривав обидва концерти. “Слава! Слава! Слава!” – слова і музика, що змушують серце трепетати в очікуванні величного. Цими словами хор "Гомін" під акомпанемент солістки Органного залу Світлани Позднишевої віншував ювіляра. “Алилуя” Генделя була вперше виконана перед англійським королем Георгом II. Під час звучання цього гімну монарх встав зі свого місця, демонструючи шану і визнання таланту композитора.  І досі, кожного разу, коли звучить “Алилуя”, слухачі, як один, підводяться зі своїх місць, відчуваючи таку ж шану і захоплення.

 

 

У світі класичної музики існують твори, які своєю силою та емоційним наповненням вражають з першого разу і створюють незабутні відчуття. Інтродукція і пасакалія ре мінор Макса Регера – саме такий шедевр, що приваблює музикантів та слухачів своєю глибиною та віртуозністю. Написаний для органа та вперше опублікований у 1901 році, цикл швидко став одним з найвідоміших творів німецького композитора Регера. Виконання цієї композиції вимагає від органіста великої технічної майстерності та виразності.  Цього вечора на ювілейному концерті в Органному залі цикл представив Віталій Дворовий – молодий органіст та піаніст. Він розкрив широку гаму динамічних відтінків, від тихої та ніжної до потужної та експресивної інтерпретації.

 

 

Кожен з двох розділів твору Регера – Інтродукція та Пасакалія – відтворює свій особливий настрій і характер. Інтродукція відкривається могутнім, хмарним акордом, що перетворюється у величезну епопею з використанням поліфонічних і контрапунктових прийомів. Перша частина експонує основні мотиви та теми, які потім розкриваються в другій частині. Пасакалія, використовуючи стародавній жанр, заснований на повторюваній гармонічній структурі, є “серцем” твору. Тут Регер варіює гармонії та фактури, що створює поступове наростання емоційної напруги.

 

 

Цього вечора не обійшлося і без магії. "Учень чарівника" – твір, що об'єднує в собі класичну симфонічну музику з вишуканістю та мелодичністю французького стилю, – прозвучав у виконанні органного дуету Світлани Позднишевої та Ольги Стрілецької. Чарівні звуки і розмаїття регістрів створили неповторну палітру відтінків, розкриваючи перед слухачами фантастичній світ мрій та казок. Створений у 1897 році композитором Полем Дюка, цей твір і сьогодні вражає своєю енергією, жвавістю та багатогранністю. Початкова частина скерцо чарує своїм веселим звучанням, яке невдовзі перетворюється на віртуозний танець. Простір заповнюється звуками радості. Середня частина – повільна й розмірена, створює мальовничий образ містичного світу. А фінальна швидка частина є справжнім звуковим вибухом!

 

 

Адажіо Марчелло/Баха також вразило своєю витонченістю та емоційністю. Виконавиця Ольга Стрілецька зуміла передати кожну ноту з такою точністю та виразністю, що кожен звук ставав проникливим музичним переживанням. Безумовно, майстерний переклад Йоганна Себастьяна Баха додав темі Алессандро Марчелло особливий шар глибини та розуміння.

 

Імперський коронаційний марш “Orb and Sceptre” Вільяма Волтона підкрслив велич та урочистість львівської події – ювілей встановлення органа. Виконавиця Надія Величко своєю майстерністю додала цій музиці, написаній спеціально до коронації Єлизавети ІІ, особливого життя і натхнення. Кожна нота була відтворена органісткою з величезним розмахом та музичною силою.

 

 

Токата "Неймовірна благодать" Крістофера Пардіні миттєво захопила слухачів своїми урочистими фанфарами. Виконавиця Олена Мацелюх змогла передати всю силу та глибину цього відомого духовного гімну.

 

Наприкінці вечора публіку чекав особливий сюрприз – українська прем'єра Концерту для органа з оркестром німецького композитора Ганса-Андре Штамма у виконанні Світлани Позднишевої та Луганського симфонічного оркестру під батутою Івана Остаповича. Музика сучасного композитора і органіста розкрилася через  унікальне поєднання класичних мотивів, сучасних ритмів та експериментальних звукових ефектів. У цьому творі Штамм поєднав різноманітні музичні стилі й жанри, створюючи оригінальну синтезовану звукову палітру.

 

 

 

Оркестровка твору відображає величезну розмаїтість звукових палітр. Різні групи інструментів взаємодіють так гармонійно, що створюють унікальний музичний пейзаж, сповнений багатства і ритмічної складності. Штамм вміло використовує динаміку та темп, створюючи напруженість і емоційну силу. Від легкості та ліричності до потужних і виразних звуків – його музика здатна перенести слухача в різнізноманітні настрої та відчуття. Композитор відкриває нові горизонти у світі класичної музики, залишаючи своїй аудиторії незабутнє враження.

 

 

Серія урочистих концертів до дня народження львівського органа, без сумніву, залишила глибокі враження у слухачів, відкрила перед ними нові музичні горизонти, наповнені красою та непідробними емоціями. Кожен з присутніх мав змогу вкотре переконатися, що українцям є чим пишатися: своєю історією, культурою та незламними талановитими людьми, що так само творять сучасну музичну історію у цей непростий час.

 

 

Фото: Євген Червоний

 

11.06.2023