Бачити і чути Україну: оркестр Львівської філармонії на гастролях у США

Понад 8700 кілометрів дороги зі Львова й врешті Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії у складі 70 артистів — на узбережжі Атлантичного океану, у Vero Beach (Флорида). Звідси щойно розпочався масштабний гастрольний тур Сполученими Штатами Америки під батутою головного дириґента Теодора Кухара. Попереду — близько сорока концертів та 20 штатів.

 

Фото: Мар’яна Гусяк

 

Перші концерти, що відбулись 13-14 січня, представили американській публіці знамениті твори Йоганнеса Брамса, Антоніна Дворжака, Яна Сибеліуса, Людвіга ван Бетховена, а також музику українських авторів — Євгена Станковича, Анатолія Кос-Анатольського та ін. Серед солістів — імениті виконавці: Станіслав Христенко (фортепіано), Михайло Сосновський (флейта), Владислава Лученко (скрипка).

 

 

 

Гастролі відбуваються у межах мистецького проєкту «Бачити і чути Україну / «See & hear Ukraine» — у співпраці з Благодійним фондом Козицького «Ми і світ / WE&WORLD». «Ми радіємо, що маємо цю можливість — розповідати та нагадувати про Україну. Здобувати досвід, знайомитися з новою публікою та підкорювати нові вершини: це захопливо та відповідально водночас», — говорить Михайло Сосновський, директор Академічного симфонічного оркестру.

 

Станіслав Христенко (соліст), Теодор Кухар (диригент) та Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії імені Мирослава Скорика.

 

«Вірю, що цей проєкт виконує важливу роль — говорить про Україну мовою музики та українського візуального мистецтва, показує нашу силу та відображає те знакове, що тепер переживає Україна. Світовій публіці це надважливо нагадувати. Я переконаний, що створений симбіоз продовжуватиме свою місію упродовж цих двох місяців чи то у Флориді, чи в інших запланованих залах, зокрема нью-йоркському Карнегі Голі та Українському інституті», — зауважує Володимир Сивохіп, генеральний директор Львівської національної філармонії.

 

 

Ще на першій для Америки репетиції, яка була відкритою для відвідувачів, у залі один з молодших слухачів вигукнув «Слава Україні», чим підтвердив неабияку світову підтримку. А виставки робіт сучасного візуального мистецтва українських митців зі Львова та інших областей України з назвою «Незламні» додають захоплення глядачам, оскільки охоплюють розлогий спектр картин усього українського — від природних явищ до сюжетів для духовного й творчого осмислення.

 

 

За словами Христини Береговської, «ці виставки мають розповісти про Україну як незламну країну, що наші почуття і прагнення перемоги є набагато сильнішим за другу армію світу, невмотивованого ворога. Тому для світу дуже важливо показати нас живими і нездоланними. Як це і передають роботи Лілі Студницької, творів якої в експозиції є велика кількість,  вона показує незламність нашої української природи і природних стихій. Відображають страшну до болю війну — роботи Михайла Скобала, він є з родини шістдесятників. І вони якраз демонструють українські горизонти, краєвиди і середовища, в яких люди всупереч всім негативним обставинам намагаються радіти життю і продовжувати жити».

 

 

Нагадаємо, що гастрольний тур Академічного симфонічного оркестру проходить з 13 січня до 3 березня. Серед штатів, де ще звучатиме український оркестр — Нью-Джерсі, Нью-Йорк, Північна/Південна Кароліна, у містах – Маямі, Чикаго, Клівленд, Рочестер та інших. Оркестр презентує себе й у знаних Лонг-Айленд Університеті, Університеті Іллінойсу, Університеті Джеймса Медісона,  Університеті штату Джорджія. 15 лютого запланований концерт у престижному Карнегі Голі, що у Нью-Йорку.

 

 

 

16.01.2023