Діти, Добро і Україна

Діти, Добро і Україна, а решта – тимчасові труднощі

 

 

Щороку напередодні та в день Святого Миколая «Дударик» презентує мюзикл «Пригода Святого Миколая». Незважаючи на всі виклики, 2022 рік – не став винятком. Цьогоріч відбулося 4 вистави на сцені Львівської національної філармонії. Ця програма, як і всі інші концертні активності «Дудариків» після 24-го лютого має на меті не тільки мистецьку, а й доброчинну мету. Усі кошти з концертів скерують на допомогу 103 бригаді ТРО для придбання екскаватора.

 

 

Цьогоріч день святого Миколая у Львові виявився особливим. Погода потішила містян сонячним днем. Промені сонця яскраво виблискували на хрумкому сніговому покривалі, а мороз, як в дитячій пісеньці – добряче «щипав щічки» дорослим та малим. Трепетне очікування чарівної ночі змінилося радістю. Діти діляться враженнями від знайдених під подушками подарунків, дорослі – обмінюються щирими та теплими привітаннями. На сценах міста актори та музиканти презентують тематичні вистави та концерти. На мить, здається, що немає війни, що немає сирен та відключень електроенергії. Митці вміло тримають хвилю. Кожен проєкт зараз – чергове свідчення незламності українців. 

 

Одним з таких проєктів є вистава-мюзикл «Пригода Святого Миколая» від Львівської національної академічної чоловічої капели «Дударик» та хорової школи імені Миколи Кацала під орудою невтомного творчого керівника – Дмитра Кацала. Побачити боротьбу добра та зла, втілену у яскравих музичних образах, поспішають сотні дітей та дорослих вже 7 років поспіль! Ні карантин, ні військовий час не стають на заваді улюбленій концертній програмі.

 

 

 

Головними героями мюзиклу є Янгол, який допомагає святому Миколаю готувати подарунки та чорт, який ці ж подарунки викрав та не хоче повертати. Кожен з них має свою «групу підтримки» у вигляді хорів янголят та чортенят. Відтак, сцена поділена на сторону добра та зла. Протистояння ангела та чорта динамічно розвивається – від словесних прохань, погроз аж до справжнього боксерського поєдинку! Але вчасно з’являється персонаж Мудрого Кота і конфлікт залагоджується. Втім на цьому пригоди не закінчуються. За деякий час всіх присутніх спробує загіпнотизувати … Дід Мороз! Але вже давно ніхто не зважає на нього. І діти і дорослі знають справжнього Чудотворця – Святого Миколая, який от-от ввійде до зали і всі разом заспівають «Ой, хто, хто Миколая любить».

 

 

 

Стиль музичного обрамлення вистави вибрано як найвдаліше. Авторські тексти були накладені на мелодії безсмертних хітів рок та поп музики таких як – James Brown «I Feel Good», AC/DC «Highway To Hell», Queen «We Are The Champions», Chuck Berry «Johney B. Good», The Beatles «Hey Jude», Adele «Skyfall», Scorpions «You And I», Leonard Cohen «Halleluia», Eric Clapton – «Tears In Heaven».

 

 

 

Відтак, поки діти уважно стежили хто кого – батьки ностальгували під улюблені хіти молодості. Тож цікаво було всім! Проста історія, динамічний сюжет, інтерактиви у вигляді вигуків, притупувань та співів – в цьому найімовірніше запорука успіху постановки. Втім є і мінус – до повернення вистави чекати цілий рік! Тож сподіваємось, що Дударики вже працюють над новими ідеями постановок.  

 

 

 

На завершення хотілося б відмітити сильну особисту рефлексію, яка, я думаю були спільною для всієї дорослої аудиторії вистави. Зокрема йдеться про особливу емоцію в момент звучання мелодії пісні Queen «We Are The Champions» на словах «Ми переможемо!». В цей момент фокус уваги вийшов за межі сюжету вистави, а слова закарбувалися у серці та думках кожного як ще один символ нашої перемоги в найближчому майбутньому! Святкуймо, радіймо та повсякчас пам’ятаймо завдяки кому ми маємо цю можливість та долучайтесь до благодійних ініціатив Дудариків.

 

Довідково:

Виконавці: «Дударик» та Rock Orchestra. Керівник – Дмитро Кацал.

Солісти: Назар Омельчук – чортик; Тарас Різняк – Ангелик;

  Людмила Бурда - мудрий котик.

 

 

22.12.2022