Органне джерело сили

 

 

«Жодна темрява не згасить наше внутрішнє світло. Живити це джерело допомагає нам мистецтво», – з таким гаслом команда Львівського органного залу невпинно продовжує працювати на культурному фронті.  Попри блекаути та сирени, традиційний щорічний органний фестиваль вирішили не скасовувати, а навпаки, докласти максимум зусиль, щоб він відбувся на високому рівні і в потужному оновленому форматі.

 

Цьогорічний органний фестиваль, присвячений темі «Музика і війна» буде тривати з 25 листопада до 18 грудня та складатиметься із 17 найрізноманітніших концертів. Основна мета – об’єднати органістів із всієї України та задокументувати досвід учасників в історичний час Визвольної війни, тому організаторами запланований цикл відео-інтерв’ю та записів органної музики. Великий музичний проєкт фінансовано Стабілізаційним фондом Goethe-Institute Ukraine – ініціативи підтримки культурних і освітніх організацій, яких торкнулися насліди війни проти України.

 

 

 На сцені Львівського органного залу виступатимуть запрошені органісти із усієї країни: Валерія Балаховська, Володимир Кошуба, Ірина Калиновська, Ірина Харечко (Київ), Станіслав Калінін (Харків), Світлана Бардаус (Чернівці), Олена Удрас (Одеса), Наталія Молдован (Хмельницький), Ольга Чундак та Наталія Лендєл (Ужгород), Петро Сухоцький (Луцьк); а також львівські солісти Надія Величко, Світлана Позднишева, Олена Мацелюх, Марк Новакович, Віталій Дворовий і Сергій Павлів. Музиканти подарують слухачам шедеври світової та української класики. Звучатимуть як оригінальні твори для органа, так і переклади для цього інструмента.

 

В останній день фестивалю, 18 грудня, на концерті «Медитація» відбудеться прем’єра твору «Сила безсилих» львівського сучасного композитора Остапа Мануляка у виконанні ужгородської органістки Наталії Лендєл, а 7 грудня Олена Удрас із Одеси представить гостям два власні твори.

 

 

Окрім того, у рамках проєкту відбулася ще одна культурна подія. Чимало маріупольців, які були вимушені в наслідок воєнних подій покинути свої домівки, оселилися у Львові. Сюди ж релокувалася і місцева школа мистецтв імені Архипа Куїнджі. З лютого юні художники та їхні педагоги стали постійними відвідувачами органного залу та під живу музику втілювали свій пекучий біль та яскраві мрії про мирне майбутнє на полотні. Отож, 25 листопада відбулося відкриття виставки «Маріуполь. Діти», спільно із центром «ЯМаріуполь», де представлені 29 картин художниці Оксани Гнатишин Пехотської та учнів школи мистецтв Єлизавети Лаптєвої, Лізи Ніколютіної, Варвари П’явченко, Маргарити Пешкіної, Ніки Середи, Євгенії Пуолокайнен. Гості мали змогу насолодитися чудовими пейзажами львівських панорам та мальовничих Карпат, нічним Азовським морем, яскравими флористичними натюрмортами, порозглядати казкових тварин, зосередити увагу на абстракції й декоративній стилізації, а також розділити біль війни та руйнувань, які увірвались в Маріуполь 24 лютого.

 

Мала за честь урочисто відкрити органний фестиваль Надія Величко – солістка-органістка Львівського органного залу. Вона має розлогий репертуар, який охоплює твори всіх епох – від Ренесансу до сучасної музики. За роки концертної діяльності Надія представила слухачам понад 30 різноманітних програм. Разом з тим, артистка бере участь у міжнародних фестивалях й активно виступає у найкращих органних залах України, Європи та США. Вона презентує всьому світу українську музику. Творчий метод Надії Величко красномовно свідчить про те, що кожна нота, яка зіграна з любов’ю та сенсом примножує вселенську гармонію. Музика у її виконанні сповнена яскравими емоціями та заряджає енергією кожного слухача.

 

 

Органістка представила публіці фрагменти із останньої опери «Сутінки богів» легендарної тетралогії «Перстень Нібелунга» Рихарда Ваґнера. Над перекладом оркестрового полотна Надія працювала разом із Іваном Остаповичем – одним із директорів органного залу.

 

 

Загалом, «Перстень Нібелунга» –- цикл, який складається із чотирьох масштабних епічних опер: «Золото Рейну», «Валькірія», «Зигфрид» та «Сутінки богів». В основу сюжету лягли німецька міфологія, ісландська сага та середньовічна поема «Пісня про Нібелунгів». Рихард Ваґнер сам написав лібрето усіх опер, над якими працював 26 років. Дійовими особами є чарівні істоти та боги, які хочуть заволодіти перстнем, за допомогою якого можна мати владу над світом.

 

«Сутінки богів» вважають однією із найважчих опер світу як для оркестру, так і для солістів. Вона складається із трьох дій та триває понад 5 годин. В результаті розгортання всіх подій, Ваґнер у символічній формі осмислює складну колізію свого часу, яка резонує нам і сьогодні. Композитор крізь століття доводить слухачам, що сучасній людині бракує життєвої сили, внутрішньої волі, здатності до глибоких і сильних почуттів, готовності прийняти реальність у всій її складності та суперечливості.  На фоні шалених пристрастей та наскрізних динамічних подій перемагає відродження і життя. Це і є наскрізною темою «Музики і війни».

 

Надія Величко виконала фрагменти із всіх трьох дій надскладної опери. Органістка у своїй інтерпретації яскраво провела основні теми опери, за допомогою чого слухачі стали частиною дійства та поринули у світ фантазії. Після фінального тріумфального акорду, артистка підсумувала весь перебіг подій тетралогії Вагнера: на зміну зруйнованому світу завжди приходить новий, а після руйнівних катаклізмів життя продовжується та набирає нових обертів.

 

Завершила Надія Величко свій виступ патетичним виконанням гімну України. Вдячна публіка довго аплодувала стоячи та із теплою усмішкою покинула зал.

 

Команда Львівського органного залу щиро запрошує до відвідин концертів у рамках органного фестивалю, розділити світло мистецтва та разом боронити культурний фронт!

 

 

Фото:  фейсбук-сторінка Львівського органного залу

 

 

 

28.11.2022