Гобелен Шабатури й вистава Станковича на Покрову у Львівській опері

Феєрія «Коли цвіте папороть» Євгена Станковича та виставка унікального гобелена Стефанії Шабатури «Прокинься Троє! Смерть іде на тебе!» у Львівській національній опері до Дня захисників та захисниць України

 

 

У День захисників та захисниць України, 14 жовтня, Львівська національна опера на знак вдячності усім, хто віддано та жертовно захищає територіальну цілісність та незалежність держави, презентуватиме виставу сучасного українського композитора Євгена Станковича, а також запрошує на виставку унікального гобелена та спеціальне погашення памʼятної марки.

 

 

Від 14 до 21 жовтня відвідувачі Львівської національної опери матимуть можливість оглянути цінний мистецький артефакт, суголосний подіям сучасності, – унікальний гобелен української мисткині-килимарки Стефанії Шабатури під назвою «Прокинься Троє! Смерть іде на тебе!» за мотивами драматичної поеми Лесі Українки «Кассандра».

 

 

Саме цей твір із пророчою назвою став одним із предметів звинувачення авторки в антирадянській націоналістичній діяльності. За вироком суду мисткиню було увʼязнено,  а гобелен – знищено. Згодом, після звільнення, Стефанія Шабатура власноруч його відтворила. Нині він зберігається у Львівській обласній державній адміністрації. За спільної ініціативи театру та  громадського діяча Юрія Котика у фойє театру відбудеться погашення памʼятної марки із зображенням гобелена. Початок о 17:00.

 

 

А вже ввечері глядачів запрошують на перегляд фолькопери-балету «Коли цвіте папороть» Євгена Станковича. Вистава втілює унікальний український обряд на свято Івана Купала, а також розгортає перед глядачем ключові історичні події боротьби українського народу.

 

 

Цей вражаючий спектакль поєднує сольне та хорове виконавство, сучасну хореографію, яскраве дійство з відеопроекцією. Виконавці феєрії – солісти Людмила Корсун і Василь Садовський, хор, балет та оркестр Львівської національної опери. Диригуватиме заслужений артист України Юрій Бервецький. Початок о 18:00.

 

 

«Коли цвіте папороть» – знаковий твір в українській культурі, який пережив десятиліття забуття та заборон радянської влади як яскраво національний модерний твір. Ще в середині 70-тих рр. ХХ століття Євген Станкович отримав пропозицію на написання української вистави, яка би мала прозвучати, зокрема, на гастрольних виступах в «Гранд Опера» у Парижі. Однак прем’єра феєрії була скасована за вказівкою влади.

 

 

Довгоочікувана грандіозна прем’єра феєрії вперше відбулася лише у 2017 році на сцені Львівської національної опери у режисурі Василя Вовкуна та під орудою диригента Володимира Сіренка.

 

 

З того часу твір – не лише одна із візитівок Львівської опери, а й також презентує українське оперне мистецтво на різних європейських театральних сайтах та стрімінговому телебаченні Opera Vision, Dramox, MEGOGO.

 


Фото: Юрій Грязнов
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13.10.2022