Друзі мають подібний запах

 

Нам хтось одразу припав до душі й ми тут же потоваришували – причиною може бути запах тіла. Адже ледь помітний запах не лише помагає при виборі партнера, а й впливає на зародження неромантичної дружби серед чоловіків і жінок, доводить сучасне дослідження. Тож друзі своїм запахом часто більш подібні, ніж люди загалом. Науковці вважають це ще одним прикладом “соціальної хімії” нашого виду.

 

 

Хай навіть несвідомо: запах тіла людей містить чимало інформації. По ньому можна розпізнати емоції: страх, агресію, радість або депресію, а також фазу циклу жінки чи вік людини. Крім того, дослідження доводять: запах нашого тіла розкриває природу генів імунної системи – ймовірно, так впливаючи на вибір партнера.

 

А як щодо неромантичних стосунків? Чи і на них впливає запах тіла? Це зараз дослідили Інбал Равребі (Inbal Ravreby) та його колеги з Науково-дослідного інституту імені Вейцмана в Ізраїлі. “Ми припустили, що подібний запах тіла може сприяти тому, що люди швидко потоваришують”, – пояснили вчені.

 

Особливу увагу науковці присвятили “дружбі з першого погляду” – спонтанному симптомові, що може наступати вже під час першої зустрічі. “Ми проаналізували, чи незнайомці можуть сподобатися не тільки з першого погляду, а й з першого “вдиху”, – розповіли вчені.

 

До дослідження залучили 20 пар друзів – чоловіків і жінок, – між якими, з їхніх слів, на початку дружби щось “клацнуло”. Команда за допомогою електронного носа проаналізувала запах тіл обох друзів і визначила їхню хімічну подібність. Контрольною групою були 20 випадкових пар, до складу яких входили випадкові люди.

 

Результат: запах тіла друзів і подруг подібний значно більше, ніж людей у середньому. Коли “запаховий коктейль” учасників перенесли на 5-вимірну шкалу, то запах друзів розділяло 5 позначок, а запах випадкових осіб – 6,5. “Це суттєва відмінність”, – стверджують науковці.

 

Але чи така різниця буде помітною для людей? Науковці перевірили гіпотезу, залучивши 25 піддослідних як “експертів із запаху”. Їм надали нюхові проби 20 “друзів з першого погляду”, 40 пар друзів без цього симптому та 20 випадкових пар – для контрольного порівняння. І справді, експерти оцінили запах тіла 20 “друзів, між якими щось клацнуло” як найбільш подібні – незалежно від того, чи йшлося про друзів, чи подруг.

 

Цікаво, що запах тіла дає також змогу передбачити, чи двоє людей сподобаються одне одному – для цього вчені здійснили додатковий експеримент. У ньому 21 чоловік і 45 жінок зустрічалися з різними незнайомими піддослідними та бавилися з ними “в дзеркало”. Без слів вони повинні були відтворювати рухи одне одного як картина та її відбиття. Потім учасників опитали, наскільки близькими вони почувалися зі своїм напарником по грі й наскільки приємною була зустріч.

 

Результат: що більше заздалегідь проаналізовані запахи збігалися, то більша була ймовірність того, що гравці сподобаються одне одному і що між ними зародиться дружба.

 

Тобто, люди використовують нюхову інформацію для того, щоб зорієнтуватися і в неромантичних стосунках, – констатували вчені. – І подібність запахів може бути тісно пов’язана з корінням дружби”.

 

Чому ж ми більше симпатизуємо людям із подібним запахом до нашого, залишається нез’ясованим, як і те, які нейронні механізми за цим стоять. “Ми можемо припускати, що люди створюють своєрідний шаблон власного запаху й із ним несвідомо порівнюють запахи інших людей”, – написали Равребі та його колеги. Які це надає переваги і чи надає взагалі, потрібно з’ясувати в наступних розвідках.

 

 

Nadja Podbregar

Freundschaft: Gleicher Duft gesellt sich gern

American Association for the Advancement of Science (AAAS)

Science Advances, 2022; doi: 10.1126/sciadv.abn0154 29/06/2022

Зреферувала С.К.

Зображення: Weizmann Institute of Science.

05.07.2022