Вікторія Лук’янець і «Лятошинський тріо»: концертний тур Європою

Молоді першокласні музиканти об’єднались із видатною, зірковою українською оперною співачкою Вікторією Лук’янець у спільній місії – популяризації творів українських композиторів. Цю важливу місію звучання України у світовому культурному просторі тріо реалізовує під опікою імені Бориса Лятошинського.

 

 

Важливо, що твори українських композиторів стають голосами тих, кому тепер необхідно бути почутими, як нікому – українцям, що страждають від російського вторгнення і жахливого насильства.  Саме тому головною метою туру є збір коштів для психологічної та матеріальної підтримки українців, що стали жертвами насильства з боку окупантів.

 

 

Музиканти наголошують: «Мусимо говорити про тих, хто не має змоги  і сил заявити про свої страждання, аби привернути до цієї трагедії увагу всіх небайдужих, а також тих, від кого залежить пошук та покарання винних. Мусимо говорити за тих, хто вразливий. Через можливість слухати музику відкритим серцем, сподіваємось, буде почута їх біль та усвідомлена цивілізованою Європою - уся глибина темряви, в яку їхні душі помістив російський солдат. Музика завжди  рятувала і відновлювала зранені серця. Ми прагнемо, аби наша музика  –  вивела ці нещасні душі знов до світла і подарувала надію».

 

 

 «Для мене великим щастям в цей важкий історичний час стало  знайомство і співпраця з прекрасним молодим колективом «Лятошинський тріо», –  говорить Вікторія Лук`янець.  –  Від неї я очікую нових творчих і людських вражень, імпульсів для подальшого творчого життя, а також збагачення репертуару: Скорик, Сильвестров, Станкович, Лятошинський… Я надзвичайно щаслива готувати таку цікаву нову програму разом».

 

 

І в мирний час, і тепер через популяризацію творів українських композиторів  «Лятошинський тріо»  поширює знання про українське  мистецтво і традиції, а ще на провідних європейських музичних сценах чинить опір російській агресії, яка  обрала мистецтво  адвокатом своїх злодіянь і підступно ввела в оману усю Європу і світ.

 

Сьогодні ж, нарешті, має зазвучати Україна. І не тільки, аби створити креативний простір для налагодження культурних зв’язків з Європою, а й для встановлення історичної справедливості щодо закритих або вкрадених колоніальною культурною політикою імен, творів, явищ українського мистецтва.

 

 

Програма туру

 

 

Бенефіс-концерт Лятошинський Тріо з Вікторією Лук`янець, сопрано

 

29 травня (11:00) - Burg Feistritz, Файмтріц-Ам-Вексель, Австрія

 

31 травня (19:00) - Palais Ehrbar, Відень, Австрія

 

У програмі твори: Й.С.Баха, Ф.Шуберта, І.Кириліної, П. Масканьї, Бориса Лятошинського,  М. Скорика, В. Сильвестрова.

 

 

Бенефіс-концерт Лятошинський Тріо

 

6 червня (18:30) - Johann-Joseph-Fux Консерваторія, Грац, Австрія

 

Концерт презентує Австрійське товариство сучасної музики (Österreichische Gesellschaft für zeitgenössische Musik) www.oegzm.at

 

У програмі твори: Б. Лятошинського, Є. Станковича, В. Сильвестрова, Г. Шедлбергера, Мінг-Ванг

 

 

7 Червня (18:30) - Центр Арнольда Шенберга, Відень, Австрія

 

Концерт презентує Австрійське товариство сучасної музики (Österreichische Gesellschaft für zeitgenössische Musik) www.oegzm.at

 

У програмі твори: А. Шенберга, Є. Станковича, В. Сильвестрова, Г. Шедлбергера, Мінг-Ванг

 

 

19 червня (19:00) - Atrium Na Žižkově, Прага, Чехія     

 

У програмі твори: А. Дворжака, Б. Лятошинського, В. Сильвестрова

 

  

Усі зібрані кошти будуть перераховані у The Kharkiv Charitable Community Foundation «TOLOKA»

 

Офіційна сторінка у FB: https://www.facebook.com/lyatoshinskytrio/                                             

 

                                                                                                         

                           DONATE

 

 

Місія благодійного фонду «Фонд громади Харкова «ТОЛОКА» (The Kharkiv Charitable Community Foundation «TOLOKA»), який створений у 2016 році –  сприяти підвищенню значимості Харкова як культурної столиці, місця зосередження креативних і актуальних ідей. Напрямки діяльності: сприяння розвитку культури в усьому її різноманітті, підтримка культурних проєктів; створення сприятливих умов для реалізації громадських ініціатив в галузі освіти, обміну знаннями, ідеями, досягненнями; налагодження системної роботи з розвитку благодійності в громаді шляхом популяризації ідей філантропії, розвитку культури взаємодопомоги, мотивації і підтримки проявів добротворчості. Цінності : законність і порядність, публічність і прозорість, найкращі міжнародні практики та стандарти благодійності. У рамках своєї статутної діяльності фонд реалізує власні проекти та підтримує різноманітні культурні заходи.

26.05.2022