Форпост культурного тилу

 

У травні Львівська національна філармонія імені Мирослава Скорика продовжує серію онлайн концертів «Україна-2022. Музи не мовчать». 12 масштабних подій, серед яких симфонічні та камерні імпрези, уже відбулись впродовж березня та квітня. Головним завданням серії стала підтримка українських музикантів під час російського військового вторгнення. Крім того, концерти стали платформою для об’єднання спільноти українських музикантів. Митці з Києва, Харкова та інших міст поряд зі львів’янами взяли участь у виступах, знайшовши прихисток у місті Лева.

 

 

Дмитро Пашинський, кларнетист, розповідає: «З початком цієї жахливої війни музиканти й уявити собі не могли таке — продовжити проводити репетиції та концерти. Всі старалися зробити якомога більше для армії, для ближніх, для людей. Але через деякий час з'явилася потреба в підтримці духу. Тут і почала проявлятися творчість в багатьох сферах.

 

Для мене участь в проєкті "Музи не мовчать" стала можливістю підтримати Україну, роблячи свою рідну справу. Дуже боляче виступати, почувши новини про приліт ракет і смерті невинних душ. Однак хіба ж легше нашим військовим?»

 

 

Проєкт забезпечив вільний доступ до трансляцій усьому світу: таким чином до знайомства з українською музикою долучались слухачі з Італії, Німеччини, Англії, інших країн Європи та навіть Південної Африки. Окремою акцією на підтримку України стала трансляція одного з концертів у відомому Центрі Мистецтв (штат Айдахо, США).

 

 

Віолончеліст проєкту Віктор Рекало стверджує: «Саме через цей проєкт ти відчуваєш самоідентифікацію, відчуваєш, яка твоя доля. Ми ж теж солдати на цій війні — це така звична фраза, але саме через такий проєкт, як «Музи не мовчать», його формат, ти визначаєшся як митець і як людина.

 

Тому навіть граючи на онлайн-трансляції, незвіданими куточками душі ти відчуваєш, що людям це насправді потрібно. Можна сперечатися про це, але це дуже потрібні речі. Душа має чимось жити. Як би ми не волонтерили, не плели сітки, не донейтили на армію, все це речі матеріальні. А такі проєкти — не матеріальні речі, якими ми й займаємось все життя у професії музиканта».

 

 

Весь цей час діє рахунок для благодійних внесків, завдяки якому уже багато іноземців долучились до підтримки українців. Врешті, філармонія поступово почала запрошувати слухачів наживо, що особливо цінно в цей час.

 

 

6 травня на сцені Львівської національної філармонії імені Мирослава Скорика відбудеться перший з травневих концертів під назвою «Українська муза». Музиканти презентують цілу антологію камерної інструментальної музики ХХ–ХХІ століть з творів Барвінського, Скорика, Станковича, Сильвестрова та Гаврилець. Квитки можна придбати в інтернеті   та у касі філармонії.

 

13 травня відбудеться друга травнева подія в рамках проєкту — «Моя Батьківщина».

 

Крім цього, з 20 по 29 травня 41-й раз у Львові відбудеться фестиваль «Віртуози». Його тематичною назвою цьогоріч стане натхненне гасло культурної спільноти — «Музи не мовчать».

 

Більше новин: на фб-сторінці проєкту .

 

Фото: Юрій Стефаняк.

03.05.2022