Американські інструктори тренують українських вояків у Німеччині.

Ідеться про навчання на американській військовій техніці: гаубицях, радарних системах, бронетранспортерах.

 

 

Американські інструктори почали навчати військовослужбовців Збройних Сил України користуватися ключовими системами, отриманими як військова допомога для оборони країни від російського агресора. Про це повідомило німецьке видання Bild із покликом на слова речника Міністерства оборони США Джона Кірбі (John Kirby).

 

За його словами, ці навчальні заходи «засновані на базовій артилерійській підготовці, яку українські військовики пройшли раніше в інших місцях, а також охоплюють заняття з управління радарними системами та бронетехнікою, які, як було нещодавно оголошено, стануть частиною пакетів допомоги Україні у сфері безпеки».

 

Навчання проходять за системою тренування тренерів. Після цього українські військовики, повернувшись на Батьківщину, передаватимуть здобуті знання своїм колегам.

 

Заходи координуються спільно Командуванням армії США у Європі й Африці (United States Army Europe and Africa, USAREUR-AF) та Німеччиною. За словами Кірбі, мета американців полягає в тому, щоби зробити це навчання «корисним і конструктивним, але не обтяжливим», оскільки українці не мають часу на тривалі навчальні заняття через війну, яку їм доводиться вести у своїй країні.

 

«У них є досвід, необхідний для роботи з артилерією, а тепер їм потрібно вивчити особливості американської системи», – наголосив Кірбі. Йдеться серед іншого про гаубиці M-777.

 

Де саме проходять ці вишколи, Кірбі не повідомив. Експерти припускають, що найімовірніше це відбувається на американській військово-авіаційній базі «Рамштайн». Кірбі розповів, що схожі навчання українських вояків походять й у інших країнах – членах НАТО.

 

Кірбі розповів про 160 представників американської Національної гвардії зі штату Флорида, які раніше перебували в Україні й інструктували українських вояків. Перед початком російського вторгнення вони мусили з міркувань безпеки перебратися до інших країн. Зараз вони відновили вишкіл українських колег за межами України.

30.04.2022