Ґлобальне потепління спричинює аґресію

Темперамент закипає разом зі зростанням ґлобальної температури — такого висновку дійшли вчені, які досліджують зв’язок між ґлобальним потеплінням та війнами і конфліктами.

 

Потепління середньорічних температур сприяє різноманітним видам аґресії — від міжособистісних перепалок до повномасштабних громадянських війн і повстань, повідомляє у сьогоднішньому випуску Science. Такого висновку дійшли соціологи з Університету Каліфорнії у Берклі, проаналізувавши дані 60 досліджень щодо зв'язку між кліматичними змінами та людською аґресією, які охоплюють 6 континентів та понад 12 000 років історії.     

Головний висновок дослідників полягає в тому, що коли середня температура за місяць зростає на 3 °С, частота міжособистісних актів насильства зростає на 4%, а ризик масштабних сутичок, таких як війна чи бунт, — на 14%.

 

Ґлобальне потепління та викликану ним посуху розглядають як основну причину конфліктів між племенами пастухів у Східній Африці

 

Повені та посухи також чинять неґативний вплив, хоч і менших масштабів. Найважливіше, що ці тенденції зберігаються і в розвинених країнах, і в країнах, що розвиваються.  

«Висока одностайність, з якою зростає аґресія у відповідь на потепління, неабияк здивувала нас», — стверджує Соломон Сян, який очолював дослідження. Він та його колеґи застерігають, що вплив підвищення температур на поведінку стане ще очевиднішим, коли ґлобальне потепління проґресуватиме.

Водночас команда Сяна не зуміла пояснити механізм продукування аґресії через клімат. Вчені пов'язали надзвичайно широкий спектр конфліктів — від падіння держави Майя в 9 ст. до бійок у професійній американській бейсбольній лізі — з кліматичними факторами. Відсутність причинно-наслідкових зв'язків у кожному випадку примусила багатьох соціологів та політологів поставитися до отриманих результатів зі скепсисом. Як зауважує Ендрю Солов, статистик з Массачусетського інституту океанографії, щоб довести, що між конфліктами і зміною клімату є постійний, закономірний причинно-наслідковий зв'язок, необхідно кожен випадок проаналізувати окремо.  

06.08.2013