Вісімнадцятий день війни Росії в Україні

00:32 Російська армія продовжує планувати десант на узбережжі Одещини, повідомив секретар РНБО Олексій Данілов. "У них є велике бажання почати десантування на території Одеси й Одеської області. Але на них там чекають, там є кому їх зустрічати. Так, як зустрічали в Чернігівській, Київській області", – сказав Данілов в етері національного телемаратону.

 

00:16 Білоруська армія проводила "демонстраційні дії" вздовж кордону України, повідомив Генштаб у вечірньому зведенні. Також встановлено, що з території Білорусі запускали "Іскандери".

 

23:50 У французькій комуні Біарриц місцевий активіст П'єр Афнер захопив віллу доньки Владіміра Путіна Катерини Тіхонової. Він замінив усі замки і заявив, що прийматиме в маєтку біженців від режиму Путіна, зокрема, українських міґрантів, повідомляє The Insider.

 

 

23:34 Українські сили знищили ударним безпілотником "Байрактар" російський пункт управління вогнем артилерії. Відео операції оприлюднив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

 

22:55 У Волновасі росіяни вбили військового капелана, ігумена Платона (Моргунова). "Завжди бути поруч, духовно підтримуючи наших захисників – сенс служіння військових капеланів: в будь-якій ситуації, за всяких умов і обставин, часом навіть ціною власного життя... Отець Платон був світлою та доброю людиною. Таким Ви лишитесь у нашій пам'яті назавжди, отче", – йдеться у співчутті Православної Церкви України.

 

 

22:37 Переговори українських та російських посадовців тривають у режимі "нон-стоп", стверджує радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк. "Постійно працюють робочі групи. Великий обсяг питань потребує постійної уваги", – прокоментував він у Twitter. У понеділок відбудеться переговорна сесія "для підбиття попередніх підсумків".

 

Раніше Подоляк розповів в інтерв'ю російській газеті "Коммерсант", що Росія та Україна наблизилися до компромісу в переговорному процесі. Він вважає, що зустріч президентів Росії та України може відбутися, коли будуть урегульовані всі процесуальні питання: "У нас є всі пропозиції, які так чи інакше захищають ці інтереси, виводять Україну з-під удару з погляду того, щоб не повторилися подібні ситуації, виводять Україну в якісь компенсаторні історії в правильному сенсі. І ще раз наголошую: російська сторона дивиться вже значно адекватніше. Але має пройти ще якийсь час, щоб вони загалом на 100% розуміли ситуацію, в яку потрапила саме Росія, а не Україна". З його слів, сторони проводять постійні відеозустрічі, "почали щось говорити, а не кидати ультиматуми", для переговорного процесу створено робочі групи, які наразі займаються юридичним урегулюванням підсумкових документів. Росія та Україна домовилися не розголошувати інформацію, доки не будуть узгоджені позиції з ключових питань. Подоляк уточнив, що сторони обговорюють умови припинення вогню, питання відшкодування збитків за зруйновану інфраструктуру України, процес виходу російських військ із території країни та умови мирної угоди. Ключовим пунктом мирної угоди є питання гарантій безпеки для Росії й України. Він анонсував, що незабаром відбудеться четвертий раунд переговорів.

 

22:20 Росія просила в Китаю військову техніку та підтримку у війні в Україні, повідомила The New York Times з посиланням на джерела в уряді США. Крім того, Росія звернулася за  економічною допомогою, щоб пом'якшити ефект від введених санкцій. Джерела NYT не уточнили якого плану  військову техніку просила надати Москва, ні якою була відповідь Пекіна на ці прохання. Між тим, радник з питань нацбезпеки Джейк Салліван публічно застеріг Китай від спроб допомогти Росіїз обходом санкцій. Салліван також закликав Пекін не підтримувати дезінформації РФ, зокрема про вигадані біохімічні лабораторії в Україні, адже це може бути провісником великої трагедії.

 

22:05 Із Бородянки вдалося евакуювати 600 мешканців, повідомив голова Київської ОДА Олексій Кулеба.

 

21:21 Російська пропаганда стверджує, що ракети РФ убили на Яворівському полігоні 180 іноземних найманців. В етері CNN радник міністра оборони Маркіян Лубківський заявив, що то брехня. "Це неправда. Чисто російська пропаганда", – сказав Лубківський.

 

20:48 Президент України Володимир Зеленський закликав Microsoft, Oracle, SAP припинити підтримувати свої продукти в Росії. "Сьогодні не може бути напіврішень чи напівтонів! Є лише чорне та біле, добро і зло! Ви або за мир, або підтримуєте кривавого російського агресора у вбивстві українських дітей і жінок", – звернувся Зеленський.

 

20:23 Гуманітарний вантаж для Маріуполя знову не зміг заїхати в місто – колона для евакуації зупинилася в Бердянську, оскільки росіяни обстрілювали гуманітарний коридор. Як повідомила міністр реінтеграції Ірина Верещук, є поранені та загиблі.

 

20:02 Офіс генпрокурора оголосив підозру депутатці Мелітопольської міськради від "Опозиційного блоку" Галині Данильченко, котра зголосилася взяти на себе обов'язки міського голови в окупованому місті. Їй інкримінують державну зраду – перехід на бік ворога в умовах воєнного стану на шкоду державному суверенітетові, територіальній цілісності, недоторканності України та інформаційній безпеці. 

 

19:45 На Чорнобильській атомній електростанції вдалося відновити електропостачання, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко, – "завдяки неймовірним зусиллям фахівців НЕК "Укренерго", наших атомників та електриків". Міністр запевнив, що тепер системи охолодження відпрацьованих ядерних збірок знову працюватимуть у штатному режимі, не від резервного живлення. Галущенко закликав Єврокомісію, МАГАТЕ, ООН та ОБСЄ допомогти захистити ядерні об’єкти і встановити 30-кілометрову демілітаризовану зону навколо станцій.

 

19:14 Українські сили розбили техніку росіян при спробі звести понтонну переправу в районі Гостомеля, повідомили у Сухопутних військах ЗСУ.

 

 

18:52 Біля Чернігова збили російський літак типу СУ. Уламки впали в лісі під містом, повідомило оперативне командування "Північ" .

 

18:36 Огляд ситуації на фронті від Генштабу ЗСУ: Ворог зосередив основні зусилля на просуванні у напрямку Кривого Рогу та на захопленні Миколаєва. Не полишає спроб захопити Маріуполь. Окупанти продовжують накопичувати резерви для наступу на Вугледар та завдають артилерійських ударів по житлових кварталах.

 

18:12 Українське командування все ще не виключає, що Білорусь вступить у війну проти України. Згідно з даними Генштабу ЗСУ, білоруські сили "посилили охорону кордону" з Україною. "Зберігається ймовірність безпосередньої участі збройних сил Республіки Білорусь у військовій операції проти України на боці окупантів на Волинському напрямку", – йдеться у коментарі.

 

17:45 Голова комітету Ґосдуми із міжнародних справ, член делеґації Росії на переговорах із Україною Лєонід Слуцкий заявив, що на перемовинах є прогрес і далі він сподівається на підписання документів. "Якщо порівнювати позиції обох делегацій на переговорах на самому початку і сьогодні, то побачимо суттєвий прогрес. Мої особисті очікування, що цей прогрес може перерости найближчими днями в єдину позицію обох делегацій, документи для підписання", – сказав російський політик.

 

Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк заявив в інтерв'ю російській газеті "Коммерсант", що Росія та Україна наблизилися до компромісу в переговорному процесі. Він вважає, що зустріч президентів Росії та України може відбутися, коли будуть урегульовані всі процесуальні питання: "У нас є всі пропозиції, які так чи інакше захищають ці інтереси, виводять Україну з-під удару з погляду того, щоб не повторилися подібні ситуації, виводять Україну в якісь компенсаторні історії в правильному сенсі. І ще раз наголошую: російська сторона дивиться вже значно адекватніше. Але має пройти ще якийсь час, щоб вони загалом на 100% розуміли ситуацію, в яку потрапила саме Росія, а не Україна". З його слів, сторони проводять постійні відеозустрічі, "почали щось говорити, а не кидати ультиматуми", для переговорного процесу створено робочі групи, які наразі займаються юридичним урегулюванням підсумкових документів. Росія та Україна домовилися не розголошувати інформацію, доки не будуть узгоджені позиції з ключових питань. Подоляк уточнив, що сторони обговорюють умови припинення вогню, питання відшкодування збитків за зруйновану інфраструктуру України, процес виходу російських військ із території країни та умови мирної угоди. Ключовим пунктом мирної угоди є питання гарантій безпеки для Росії й України. Він анонсував, що незабаром відбудеться четвертий раунд переговорів.

 

17:18 У Маріуполі за час російського нападу загинуло 2187 людей, повідомили у Маріупольській міській раді. Всередині заблоковано близько 400 тисяч людей. На Маріуполь скинули приблизно 100 авіабомб.

 

16:54 На Миколаївщині російська авіація розбомбила приміщення школи. Під завалами є люди. Голова ОДА Віталій Кім назвав нападників "виродками".

 

 

16:24 Біля Ірпеня загинув американський відеограф, автор низки премій із документалістики Брент Рено. Російські солдати відкрили вогонь по машині з Брентом неподалік від Ірпеня, коли він хотів зняти матеріал про евакуацію біженців. При ньому була посвідка The New York Times, утім редакція NYT уточнила, що співпрацювала з Рено раніше, а в Україну він поїхав із власної волі. Ще один репортер отримав поранення.

 

  

 

16:10 Папа Франціск знову закликав припинити вбивство невинних в Україні: "У Боже ім’я прошу, припиніть цю різню!" Після нинішньої молитви «Ангел Господній» він звернувся з такими словами:

«Браття і сестри, ми щойно помолилися до Діви Марії. Цього тижня місто, яке носить Її ім’я – Маріуполь – стало містом-мучеником лютої війни, яка спустошує Україну. Перед варварством вбивства дітей, невинного та беззбройного цивільного населення не існує стратегічних причин, якими це можна обґрунтувати: єдине, що потрібно – це припинити неприйнятну збройну агресію, перше ніж вона перетворить міста в цвинтарі.

З болем у серці приєдную мій голос до голосу простих людей, що благають про кінець війни. Нехай же в ім’я Боже буде почутим крик страждаючих і припиняться бомбардування та атаки! Нехай по-справжньому та рішуче зусилля зосередяться на переговорах, а гуманітарні коридори будуть дієвими та безпечними. У Боже ім’я, прошу вас: припиніть цю різню!

Хочу ще раз закликати приймати численних біженців, в яких перебуває Христос, і подякувати за велику мережу солідарності, що сформувалася. Прошу всі дієцезальні та чернечі спільноти помножувати молитви за мир. Бог є тільки Богом миру, Він не є Богом війни, і той, хто підтримує насильство, профанує Його ім’я».

 

Наприкінці Папа закликав: «А тепер помолімося в тиші за тих, що страждають, і за те, щоби Бог навернув серця до непохитного прагнення миру», після чого на площі запанувала молитовна тиша.

 

15:15 У Головному управлінні розвідки Міноборони розповіли, що Росія відкрила на території Сирії 14 центрів для вербування найманців. Їх забиратимуть літаками до РФ і відправлятимуть на війну в Україні, обіцяючи зарплатню по $300-600.

 

14:44 Міністр оборони Олексій Резніков закликав західних партнерів закрити небо над Україною після обстрілу Яворівського полігону, розташованого недалеко від польського кордону. "То була терористична атака проти миру та безпеки біля кордонів ЄС і НАТО. Треба переходити до дій, щоб зупинити це", – звернувся Резніков.

 

14:19 У Херсоні вперше за час війни зібрався мітинг симпатиків Росії. На акцію прийшло кількадесят людей. Як пише у Facebook Іван Антипенко, російську армію прийшли підтримати: Володимир Сальдо – колишній міський голова, "регіонал"; Сергій Черевко – соратник Сальдо, який тривалий час працював у гуманітарній сфері на керівних посадах у міськраді; Кирило Стремоусов – проросійський блогер, кумпель Остапа Стахіва; Ігор Семенчев – колишній голова селища Антонівка; Тетяна Кузьміч – колишня викладачка Херсонської академії неперервної освіти, нещодавно притягалася СБУ за держзраду.

 

 

У неділю в Херсоні відбувся і багатотисячний мітинг противників російської окупації. Українці вигукували антиросійські гасла – врешті окупанти спробували відігнати їх зброєю. 

 

 

13:54 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що абсурдні твердження Росії про біологічну та хімічну зброю можуть свідчити про пошуки "помилкових приводів у спробі виправдати те, що не можна виправдати". "Тепер, коли ці помилкові твердження зроблені, ми маємо зберігати пильність, оскільки не виключено, що Росія сама може планувати операції з хімічною зброєю під цією вигадкою", – сказав Столтенберґ у інтерв'ю Welt am Sonntag.

 

13:30 Підтверджено загибель 35 людей в результаті ракетного удару по Яворівському полігоні, ще 134 людей перебувають у лікарні з різним ступенем ураження, повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький. Авіаудар здійснили з акваторії Чорного та Азовського морів. Літаки підняли в аеропорту Саратово. Загалом окупанти випустили більше 30 ракет. Спрацювала українська система протиповітряної оборони, частину ракет збили в повітрі.

 

12:50 79% мешканців ЄС підтримують економічні санкції проти Росії, попри їх болісний характер для них самих, свідчить соціологічне дослідження на замовлення Фонду Жана Жореса та Ялтинської європейської стратегії, проведене з 3 по 7 березня опитуванням понад 4 тисяч респондентів за репрезентативними вибірками, що представляють громадян Німеччині, Франції, Італії та Польщі, дані були відповідно екстрапольовані для оцінки загальноєвропейської позиції.

У Франції жорсткі санкції проти Росії підтримують 72% (з них 48% – "безумовно") і 16% не підтримують (з них 7% – "взагалі").

У Польщі підтримка санкцій – 91% (з них 79% безумовно), у Німеччині й Італії – по 80% (57% безумовно).

Громадяни всіх опитаних країн рішуче підтримують постачання військового обладнання до України: у Франції 65% (і лиш 20% проти), у Німеччині 66% (і 28% проти), в Італії – 57% (і 35% проти), у Польщі – 91% (і лиш 5% проти).

 

12:14 У суботу на війні з Росією загинув полковник Валерій Гудзь, командир 24-ої окремої механізованої бригади у 2017–2020 роках. Про це повідомив фонд "Повернись живим". "Вчора, 12 березня, Валерій Федорович Гудзь загинув на Луганщині. Він не мав би там бути, але вирішив воювати: взяв на себе командування підрозділом і, як справжній герой, прийняв бій", – прокоментували у фонді.

 

 

11:49 Росіяни викрали Євгенія Матвєєва – міського голову Дніпрорудного, що в Запорізькій області. "Воєнні злочини стають системними", – прокоментував голова Запорізької ОДА Олександр Старух.

 

11:12 Унаслідок обстрілу евакуаційного потяга "Краматорськ-Львів" загинула провідниця, ще одна людина зазнала поранень, повідомив голова Донецької обласної адміністрації Павло Кириленко. Як поінформували в "Укрзалізниці", атака відбулася поблизу станції Брусин, коли поїзд прямував до міста Лиман для евакуації тамтешніх мешканців.

 

11:01 У Скадовську, що на Херсонщині, немає російських військ; вони розташовані за 10 кілометрів. Про це заявив голова міста Олександр Яковлєв. З його слів, міська інфраструктура працює безперебійно; на вулицях працюють патрулі. Російські війська ввійшли до міста 9 березня; тоді відбувся протест проти окупації.

 

"Я вважаю, що усунення Путіна буде достатньо для того, щоби зупинити війну, однак відновлення миру та безпеки в євроатлантичному просторі потребуватиме не лише усунення Путіна, але також депутінізації Росії... Путін – це не лише особа, це система. Росія має бути депутінізована".

Дмитро Кулеба, під час Renew Democracy Initiative

 

10:40 Внаслідок нічного ракетного удару росіян по Яворівському полігону загинули 9 людей, повідомив під час брифінгу голова Львівської облвійськадміністрації Максим Козицький. Ще 57 людей зазнали поранень. Поранені з травмами різної важкості перебувають у лікарнях. На території військової частини триває гасіння пожежі й розбирання завалів. Скільки серед постраждалих військових, а скільки цивільних, наразі уточнюють. Максим Козицький додав, що по території полігону було випущено близько 30 ракет. Імовірно, це були крилаті ракети класу «повітря-земля», випущені з літака в районі акваторії Чорного моря, можливо, навіть без заходу в повітряний простір України. Він зазначив, що система протиповітряної оборони, як і система оповіщення, спрацювали вчасно, але кілька ракет ворога таки влучили у ціль. Зараз уламки ракети, знищеної ППО, досліджують.

 

10:30 Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив в інтерв'ю російській газеті  "Коммерсант", що Росія та Україна наблизилися до компромісу в переговорному процесі. Він вважає, що зустріч президентів Росії та України може відбутися, коли будуть урегульовані всі процесуальні питання: «У нас є всі пропозиції, які так чи інакше захищають ці інтереси, виводять Україну з-під удару з погляду того, щоб не повторилися подібні ситуації, виводять Україну в якісь компенсаторні історії в правильному сенсі. І ще раз наголошую: російська сторона дивиться вже значно адекватніше. Але має пройти ще якийсь час, щоб вони загалом на 100% розуміли ситуацію, в яку потрапила саме Росія, а не Україна». За його словами, сторони проводять постійні відеозустрічі, «почали щось говорити, а не кидати ультиматуми», для переговорного процесу створено робочі групи, які наразі займаються юридичним урегулюванням підсумкових документів. Росія та Україна домовилися не розголошувати інформацію, доки не будуть узгоджені позиції з ключових питань.

Подоляк уточнив, що сторони обговорюють умови припинення вогню, питання відшкодування збитків за зруйновану інфраструктуру України, процес виходу російських військ із території країни та умови мирної угоди. Ключовим пунктом мирної угоди є питання гарантій безпеки для Росії й України. Він анонсував, що незабаром відбудеться четвертий раунд переговорів.

 

09:30 Вступ України в Європейський Союз підтримує приблизно 71% громадян країн-членів, свідчить соціологічне дослідження на замовлення Фонду Жана Жореса та Ялтинської європейської стратегії, проведене з 3 по 7 березня опитуванням понад 4 тисяч респондентів за репрезентативними вибірками, що представляють громадян Німеччині, Франції, Італії та Польщі (дані були відповідно екстрапольовані для оцінки загальноєвропейської позиції). За вступ України висловлюється домінуюча більшість навіть раніше скептичних щодо цього країн: Німеччина – 69%, Італія – 71%, Франція – 62%.

 

09:00 Генеральний штаб ЗСУ повідомив про орієнтовні загальні бойові втрати противника з 24.02 по 13.03

особового складу – понад 12 000 осіб,

танків ‒ 374 од.,

бойових броньованих машин ‒ 1226 од.,

артилерійських систем – 140 од.,

РСЗВ – 62 од.,

засобів ППО – 34 од.,

літаків – 74 од.,

гелікоптерів – 86 од.,

автомобільної техніки – 600 од.,

кораблів – 3 од.,

цистерн з ПММ – 60,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 7.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

Порівнюючи з вчорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: танків ‒ 12 од., бойових броньованих машин ‒ 21 од., артилерійських систем – 5 од., засобів ППО – 1 од., автомобільної техніки – 15 од., літаків – 16 од, гелікоптерів – 3 од.

 

08:00 Оперативна інформація Генерального штабу ЗСУ щодо російського вторгнення станом на шосту годину 13 березня, вісімнадцятої доби війни:

Стан, положення та характер дій сил оборони без суттєвих змін.

Противник продовжує використовувати цивільну інфраструктуру для військових потреб. В порушення вимог Міжнародного гуманітарного права продовжує розміщувати підрозділи і техніку на об’єктах підвищеної небезпеки, здійснює обстріли мирного населення, проводить незаконні перевірки особистих речей та обшуки серед місцевих мешканців, перевдягається в цивільний одяг та форму ЗС України.

Морально-психологічний стан військ противника, який брав участь у боях зі Збройними Силами України, продовжує погіршуватися, зростає кількість випадків дезертирства та відмов щодо виконання наказів.

За наявною інформацією, на території Республіки Білорусь у медичних закладах південно-східного регіону проходить лікування велика кількість поранених в ході бойових дій на території України військовослужбовців РФ. Запасів крові для проведення хірургічних операцій не вистачає. Задіюються резерви, накопичені для громадян Республіки Білорусь – близько ⅔ резерву перенаправлено на потреби військовослужбовців РФ. Активізувалась кампанія щодо збору крові серед працівників бюджетної сфери та цивільного населення.

У зв’язку з втратами збройні сили російської федерації формують нові підрозділи. Зокрема, командування ворога планує залучити близько 1500 осіб зі складу 40-ї окремої бригади морської піхоти (Петропавловськ-Камчатський, Тихоокеанський флот).

Збройні Сили України у взаємодії з іншими складовими сил оборони дають гідну відсіч військам противника, зокрема, за попередню добу було знищено два вертольоти, два винищувачі (один з яких Су-34) та два БПЛА.

 

07:10 По Івано-Франківську втретє завдано авіаудар. За словами міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа – знову по аеропорту. Удар відбувся приблизно о 06:37 – відразу після скасування тривоги о 06:34.

 

07:00 Окупанти між 3-ю а 4-ю годинами ранку здійснили авіаудар вісьмома ракетами по Міжнародному центру миротворчості та безпеки у Старичах на Яворівщині у Львівській області, що розташований за 25 км від українсько-польського кордону та приблизно за 30 км від Львова. Вибухи були такої сили, що їх чули у Львові.

 

01:00 Вчора ввечері о 22-й годині відбувся авіаудар по Свято-Успенській святогірській лаврі УПЦ МП. Авіаційна бомба розірвалася за 50 м від мосту, що з'єднує правий та лівий береги річки Сіверський Донець, і який знаходиться біля входу до Святогірської лаври. Внаслідок страшної сили вибуху у храмах лаври вилетіли віконні рами. У лаврських готелях вибуховою хвилею вибито всі вікна та двері. У Лаврі перебувало 520 біженців, з них двісті дітей. Керівництво Лаври інформує, що на території обителі та міста не було жодних військових формувань.

 

00:30 Оперативна інформація Генеральний штаб ЗСУ щодо російського вторгнення станом на початок вісімнадцятої доби війни:

Противник продовжує наступальну операцію проти України.

Проводить заходи з відновлення боєздатності та перегрупування військ, а також здійснює підготовку до продовження наступу на Поліському, Сіверському, Слобожанському, Донецькому, Таврійському та Південнобузькому напрямках.

Протягом всього часу ведення бойових дій на території України ворог зустрів несамовитий опір. На жодному з напрямків не досягнув мети операції. Характер дій свідчить про невизначеність військового керівництва російської федерації у питаннях стратегічних завдань та кінцевої мети так званої “спеціальної воєнної операції”.

Окупаційні війська несуть значні втрати, сповільнили темпи наступу, на переважній більшості напрямків зупинені. Продовжують знищувати об’єкти військової та цивільної інфраструктури. З метою компенсації втрат окупанти організували підготовку додаткових сил і засобів для ведення бойових дій на території України.

На Волинському напрямку противник наступальних дій не проводив. Військовим керівництвом Республіки Білорусь посилено охорону кордону з Україною. Зберігається висока ймовірність безпосередньої участі збройних сил Республіки Білорусь у військовій операції проти України. Відзначається ведення повітряної розвідки об’єктів на території України за допомогою БпЛА, імовірно, з території Республіки Білорусь.

На Поліському напрямку активних наступальних дій противника не зафіксовано. Проводяться заходи з відновлення боєздатності та перегрупування військ. Ворог намагається провести розвідку та уточнення позицій ЗС України і можливих шляхів наступу. Окупанти продовжують налагодження системи матеріально-технічного забезпечення шляхом створення ремонтних баз на території Республіки Білорусь.

На Сіверському напрямку противник зосереджував зусилля на удосконаленні оперативної побудови військ та системи логістичного забезпечення угруповання.

На Слобожанському напрямку ворог проводив наступальні дії у районі Ізюма, у подальшому намагається просунутися у напрямку Слов’янська. Після отриманих у районі міста Харкова втрат вивів на територію РФ (Бєлгородська область) одну з БТГр 6-ї загальновійськової армії для відновлення боєздатності. Водночас, посилив угруповання на зазначеному напрямку за рахунок введення в операцію підрозділів зі складу Північного флоту.

На Донецькому та Таврійському напрямках противник проводить штурмові дії та вогневі нальоти. Не полишає спроб штурму міста Маріуполя. Російські окупанти намагаються підготувати резерви та перейти у наступ на Сєвєродонецьк, Вугледар і Запоріжжя. Ворог має незначний успіх на Волноваському напрямку – захопив східні околиці та намагається просунутись далі.

Водночас противник не відмовляється від спроб проведення наступу на Кривий Ріг. Успіху не досяг. Здійснює пошук слабких місць в обороні українських захисників. З метою нарощування зусиль вводить в операцію резерви зі складу повітряно-десантних військ. На окремих напрямках намагається утримати раніше зайняті рубежі.

13.03.2022