«Діалог традицій» Ганни Криволап

Ганна Криволап:  «У цей непростий час треба звернутися до нашої культури та  глибинних традицій».

 

 

19 лютого о 15:00 у Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького відбудеться авторська екскурсія та круглий стіл з обговорення творчості відомої художниці Ганни Криволап. Виставка «Діалог традицій»  Ганни Криволап складається з колекції «Причетність» і «Стрічки». Вони визначають поетично-смислову цілісність картин, які об’єднує концепт культурно-генетичного коду – важливої ланки світоглядного поля авторки.

 

Живопис Ганни Криволап завжди вирізнявся чуттєвістю, поетичністю і водночас –  особливою динамікою мазка та відтінків фарб. Невимовне чуття кольору закладено в Ганни генетично. Не випадково її творчість має успіх серед художників, мистецтвознавців і колекціонерів. Завдяки цілеспрямованій праці та надійному академічному вишколу, Ганна Криволап досягає блискучого результату  –   мисткиня входить до офіційного міжнародного рейтингу топ-100 найкращих українських майстрів.  Окрім персональних виставок, Ганна Криволап бере активну участь у групових і міжнародних виставкових проєктах, а її роботи зберігаються в музеях і у приватних колекціях по всьому світу –  в Україні, Європі та Америці – у Франції, Німеччині, Австрії, Швейцарії, Іспанії, Голландії, Норвегії, Боснії і Герцеґовині, Туреччині, Грузії, Чорногорії, США та Канаді.

 

Ганна Криволап про виставку: «Проєкт «Діалог традицій» я склала з моїх двох серій «Стрічки» і «Причетність». Раніше, серія «Стрічки» виставлялась в галереї у Франкфурті-на-Майні та в Києві, «Причетність» виставлялась в галереї Марата Гельмана (Чорногорія) та в музеї історії Києва. Але вперше ці дві серії поєднуються як діалог крізь віки саме у Львові.  На виставці представлені 34 картини, зроблені за останні 13 років, а одна з них була створена безпосередньо в залі музею під час підготовки виставки, за 2 дні до відкриття. Це моя найбільша робота 2 на 3 метри, я просто відчула що потрібне саме таке формалістичне  завершення експозиції. Атмосфера в стінах музею була неймовірно надихаючою!

 

 

Серія «Мозаїки» –   доторкаючись до старовинних артефактів, я переосмислюю їх значення в формалістичних пластичних рішеннях. Як життя складається з багатьох компонентів, так саме і мозаїка містить в собі багато складових. І кожен з нас може складати свою власну мозаїку, створювати свою власну історію

 

Серія «Стрічки» –   це  традиційний обряд, коли на щастя на містку вішаються стрічки, мене цікавить їх подальше існування. Виникають асоціації з життями та долями на тлі пейзажу  –   вічності.

  

Я хочу перекласти традиційні, наративні  речі на мову сучасного мистецтва. Мені здається, саме в цей дуже напружений та непростий час треба звернутися до  нашої культури та глибинних традицій, які дадуть нам силу, впевненість і віру, що все буде добре!»

 

 

Картини художниці несуть певний український код, в якому зашифрована величезна кількість символів. Це і стрічки з вінків прекрасних жінок, і мозаїки Софії Київської, втілені в мальовничі метафори. Все, до чого торкаються пензлі Ганни Криволап насичується атмосферою України, її минулим, сьогоденням і майбутнім. Картини художниці захоплюють яскравістю мальовничих образів і роблять глядачів причетними до духовного життя нашої країни. Її живопис, насичений кореневою візантійською мозаїчністю, своїм різнобарв'ям нагадує хорове багатоголосся.

 

Художник Анатолій Криволап зазначає: «Трансформація елементів старовинної мозаїки в сучасні абстрактні композиції збуджує уяву і дає можливість подорожувати у часі, поєднуючи минуле, теперішнє і майбутнє».

 

 

У круглому столу візьмуть участь: Роман Яців  –   професор Львівської національної академії мистецтв, Ігор Кожан  –   генеральний директор Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького та Олеся Авраменко –   українська мистецтвознавка, кандидатка мистецтвознавства, членкиня Національної спілки художників України, заслужена діячкамистецтв України, членкиня міжнародної асоціації мистецтвознавців AICA.

 

 

Роман Яців, професор Львівської національної академії мистецтв: «Колекції картин, що визначають поетично-смислову цілісність нової виставки Ганни Криволап, об’єднані концептом культурно-генетичного коду – важливої ланки світоглядного поля авторки. Чинник чуттєвості при цьому відіграє роль інспіратора вільного діалогу з “архетипною свідомістю”, допускаючи свободу занурень у приховану трансцендентність. “Причетність” і “Стрічки” виросли з постійного прагнення художниці підтримувати зв’язки з живою традицією, шукати способів взаємодії субстрату етнічності й актуальних моделей формально-образного мислення. Абстрактно-асоціативні елементи – маркери певного історико-культурного чи фольклорного джерела – стають формоорганізувальними ланками нової міфологічної реальності. У такій стратегії живописання Ганна Криволап виносить на полотно особливу драматургію морфологічних елементів, через які в річищі трансавангарду транслюється метакод традиції та розгортаються нові ландшафти універсальної гармонії».

 

 

Мар'яна Сеньків: «Якщо хочете відчути максимальний контраст із сьогоденням в емоційному, візуальному й настроєво-психологічному аспектах, Вам конче сюди: у Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького на виставку Ганни Криволап "Діалог традицій". Бурхлива палітра, гаряча колористика, динаміка, експресія, позитив та оптимізм, життєрадісність та енергетика невимовної свободи захоплюють з першої миті у вир сприйняття. Тож щирі вітання авторці, а усім, хто ще не бачив, –  рекомендую!».

 

 

Музей запрошує на виставку, авторську екскурсію та круглий стіл усіх охочих. Захід відбудеться з дотриманням усіх протиепідемічних норм. Виставка «Діалог традицій», яка викликала широкий резонанс у мистецьких колах та зацікавленість серед відвідувачів, триватиме до 27 лютого 2022 року за адресою: Львів, просп. Свободи, 20.

 

 

18.02.2022