Нова номенклатура на позначення мінералів

 

Те, що хімічні елементи мають скорочення вже впродовж 200 років, тільки зараз увійшло до науки про мінерали уніфіковано номенклатуру скорочених назв. Уже схвалений Міжнародною асоціацією мінералогів список містить позначення для всіх 5744 відомих мінералів і визначає правила для скорочення нових назв. Це усуває присутню досі плутанину, коли на позначення одного мінералу використовували вісім різних скорочень.




Приклади деяких мінеральних символів за нещодавно впровадженим списком скорочень. Зображення: Mineralogical Society of America, 2021​.

 

1814 року хімік Єнс Якоб Берцеліус впорядкував доти хаотичне позначення хімічних елементів: він створив систему скорочень з однієї або двох літер, завдяки якій кожен елемент можна було одразу розпізнати. Цій номенклатурі понад 200 років, вона становить основу всіх хімічних формул від  H2O до (NH4)2SO4.

 

Але в мінералогії ситуація склалася інакше: більшість мінералів тут мають назви, що не відповідають або лише частково відповідають назвам хімічних сполук у їхньому складі. Часто назви довгі та складні, як, наприклад, амоніомагнезіовольтет (ammoniomagnesiovoltait), ґалоплумбоґуміт (galloplumbogummit) або magnesio-ferri-fluoro-hornblende.

 

1983 року канадський мінералог Ральф Кретц (Ralph Kretz) запропонував список скорочень з однієї або двох літер для 192 найпоширеніших породотвірних мінералів, а пізніше цей “список Кретца” розширили до 374. Але проблема полягала в тому, що зараз відомо понад 5700 мінералів, і для більшості з них не було стандартизованого скорочення. Крім того, символи Кретца — це радше рекомендація, ніж норма.

 

Тобто мінералогічна спільнота плутається в скороченнях”, — пояснив Лоуренс Варр (Laurence Warr) із Ґрайсфальдського університету. Зокрема йдеться про поширені мінерали — наприклад, для каолініту існує вісім різних скорочень.

 

Тож нова номенклатура мінералогічних скорочень має покласти край плутанині. Варр створив список унікальних й упорядкованих згідно з правилами скорочень для всіх 5774 мінералів, відомих на сьогодні.

 

Ці нові стандарти вже схвалили в Міжнародній мінералогічній асоціації — Комісії з нових мінералів і назв мінералів (IMA-CNMNC), тож відтепер вони диктують, як потрібно скорочувати назви мінералів. “Цей список надає нам врешті універсальну послідовну систему стандартизованих мінералогічних символів — на кшталт тієї системи, що існує для хімічних елементів”, — сказав Варр.

 

Надалі в мінералогії, як і в хімії, всі скорочення для нових мінералів потрібно буде узгоджувати з Міжнародною мінералогічною асоціацією. Нова номенклатура містить більшість уже поширених символів Кретца та розширює їх до 4753 нових скорочень.

 

На відміну від того, як було раніше, скорочення в затвердженому списку творяться відповідно до чотирьох правил, що полегшують їхнє впорядкування та повинні усунути непорозуміння. Так, усі символи, які використовували для позначення хімічних елементів, замінили. Мінерал піротин (pyrrhotite) отримав скорочення Pyh, оскільки його старе позначення PO в хімії позначає полоній, що могло призвести до плутанини.

 

Водночас мінерали з однаковим хімічним елементом по можливості зберігають його позначення і в нових назвах. Наприклад, поєднання Ві, що в хімії позначає бісмут, присутнє в мінералогії у скороченні Bis для бісміту, Bit для бісмутіту та Bin для бісмутініту.

 

Мінеральні компоненти, що часто зустрічаються, — наприклад, кальціт (Сal) або галіт (Hl) — зберігаються і в комбінаціях з іншими символами. Так, псевдосингаліт позначають Pshl. При цьому Р означає Pseudo, Shl — сингаліт, і Hl — галіт.

 

 

Nadja Podbregar

Neue Nomenklatur der Mineralsymbole 

Universität Greifswald, 19/11/2021

Mineralogical Magazine, 2021; doi: 10.1180/mgm.2021.43

Зреферувала С.К.

27.11.2021