Карпато-кримське «АртПоле»

 Кримський проєкт фестивалю «АртПоле» завершиться в Івано-Франківську 19-21 листопада

 

 

Мультидисциплінарний проєкт «Крим. Третій вимір», що поєднав музику та аудіовізуальні інсталяції, стріт-арт та документальні інтерв’ю, триває вже кілька місяців. За цей час його учасники побували на Каланчаку (КПВВ на межі з Кримом), в Херсоні й Києві. Найзахіднішою точкою маршруту стане Івано-Франківськ. Основним завданням проєкту організатори називають налагодження зв’язків між тими, хто виїхав з півострова, тими, хто там залишився, та усіма, хто готовий шукати спільну відповідь на кримське питання. 

 

Семи років після анексії Криму Росією вистачило, аби Крим майже зник з ментальної карти багатьох українців, перетворившись з півострова на відрізаний чужий острів. І хоча останнім часом кримське питання знову актуалізувалось в публічному просторі, зв’язки з Кримом, зокрема мистецькі, дуже крихкі. Їх зміцнення потребує постійної уваги й делікатної наполегливості. 

 

Аудіовізуальний твір «Ніхто не острів».

 

Мирослава Ганюшкіна, директорка агенції «АртПоле» (Київ): «Цей проєкт — про зв'язки з Кримом та внутрішній Крим у кожному з нас. Бо внутрішньо багато хто для себе це питання вже відпустив. Про Крим — не буквально, а радше абстрактно. Щоб кожен, хто хоче, міг знайти свою відповідь».

 

Ярема Стецик, художник, музикант, вчитель малювання (Івано-Франківськ) :  «Будь-який перетин з «АртПолем» є уже традиційним, бо ми почали працювати разом ще починаючи з їх фестивалей  —  «Шешори» та «АртПоле».  Що стосується цієї карпатсько-кримської програми, то франківське нове мистецтво мало «кримські  поєднання» ще з часів довоєнних. Зараз ми говоримо про нове життя. Ця сторінка складна, але дуже жива». 

 

Карпатсько-кримська програма складатиметься з наступних зупинок:

19 листопада, 19:00, Асортиментна кімната: Аудіовізуальний твір «Ніхто не острів».

20 листопада, 20:00, Ваґабундо: Імпровізаційна музично-візуальна програма.

21 листопада, 15:00, Промприлад.Реновація: Інсталяція «Хайтарма. Повернення». Сеанс спільного малювання. Пенсія.

 

Оля Михайлюк.

 

На всіх локаціях програми буде представлена серія візуальних робіт Рустема Скибіна й Олі Михайлюк під назвою «Патерни». В ній автори досліджують тріщини й віддзеркалення, використовуючи фото відбитків кримської реальності у дзеркалі, відзняті Олею під час подорожей у вже анексований Росією Крим, та уламки кераміки Рустема. 

 

Оля Михайлюк, міждисциплінарна художниця, публіцистка та перформерка, авторка та кураторка проєкту «Крим. Третій вимір» (Київ) : «Десять років тому в Бахчисараї ми проводили АртПоле-Крим – Східні ворота. Ми тоді назвали цей формат фестивалем-екскурсією, бо треба було багато ходити та розшукувати лендарт-об’єкти. З того часу ми достатньо поборолися, посумували, поображали(ся) й зрозуміли, що пора знову починати створювати. Вирішили провести свій фестиваль-роздум, фестиваль-близькість, фестиваль-дім, який завжди з тобою. Так народилася ідея проєкту «Крим. Третій вимір».

 

Рустем Скибін, художник, кераміст (Бахчисарай / Київ):  «Співавтором художника-кераміста завжди є вогонь, і часом його неможливо проконтролювати. Можливо лиш побачити наслідки. І це — тріщини. Поява тріщини — це момент, коли керамічний виріб втрачає своє утилітарне значення, але не втрачає краси. І це новий вимір існування предмету, який вимагає іншого ставлення до себе».

 

Рустем Скибін.

 

До проєкту долучаться івано-франківські митці, а ініціативу підтримала програма малих грантів від «Теплого міста», галерея «Асортиметна кімната», культурні простори «Ваґабундо» та Промприлад. Ренновація, а також агенція proto produkciia. Проєкт «Крим. Третій вимір» реалізується мистецькою агенцією АртПоле» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). 

 

Прес-конференція франківської програми запланована в галереї «Асортиментна кімната» на 12:00 19 листопада. Організатори лаконічно розкажуть про всю програму, а також нададуть коментарі про мету проєкту та те, що він може запропонувати Франківську. В прес-конференції братимуть участь:

Оля Михайлюк (Київ) - міждисциплінарна художниця, публіцистка та перформерка, авторка та кураторка проєкту «Крим. Третій вимір»

Ярема Стецик (Івано-Франківськ) - художник, музикант, вчитель малювання

Сергій Пілявець, псевдонім - Глов (Івано-Франківськ) - VJ, медіа-художник

В режимі відеозвязку приєднається Рустем Скибін (Бахчисарай / Київ) - кримськотатарський художник та кераміст, який фізично приєднається до програми проєкту вже в суботу.

15.11.2021