GALA-OPERA у Львівській філармонії

 

Останні дні літа рясніли яскравими музичними заходами, один з яких, усе ж, має особливе значення для Львова і його культурного життя. Суспільний резонанс і активне обговорення в пресі, десятки афіш і сотні слухачів у передчутті великої події – усе це передувало довгоочікуваному концерту GALA-OPERA, який ознаменував початок нового 119-го філармонійного сезону.

 

І хоча оперний репертуар звучить  на сцені філармонії не так часто, 28 серпня саме Львівська національна філармонія ім. М.Скорика стала Меккою для усіх поціновувачів оперного мистецтва. Уперше до Львова завітала співачка зі світовим ім’ям, зірка найкращих європейських та американських постановок, прима Національної опери України Людмила Монастирська. Надзвичайній нагоді завдячуємо маестро Сергію Хоровцю, який, запросивши пані Людмилу, втілив давню мрію багатьох львів’ян побачити і почути знамениту сопрано.

 


Програма GALA-OPERA досить вдало поєднала в собі низку вокальних та оркестрових номерів і сприйнялася публікою на одному диханні. У концерті прозвучали відомі арії та балетні сцени з опер західноєвропейських романтиків В.Белліні, Дж.Верді, Дж.Пуччіні та Ж.Бізе, а також обробки українських народних пісень і сюїта з балету «Сойчине крило» композитора А.Кос-Анатольського. Колоритний триптих став для багатьох глядачів приємним і несподіваним відкриттям, а разом з тим симфонічною кульмінацією вечора.

 

 

Подібно до драматичного дійства, концерт продемонстрував певну образну еволюцію. Здавалося, Людмила Монастирська намагалась показати різноманітні грані свого голосу та акторського хисту: від сакральної арії Норми «Casta Diva» в динаміці pianissimo до грайливої пісні «Ой я знаю, що гріх маю», яка повела солістку у танок. Вдячні глядачі ще довгий час опісля концерту висловлювали своє захоплення видатним голосом Людмили, а співачка поділилася своїми емоціями від перебування у Львові: «Я перебуваю під величезним враженням! Це така Європа – в усіх проявах!».

 


Окремо хочеться відзначити майстерність і харизму диригента Сергія Хоровця. Поза сумнівом, святкову атмосферу на сцені, а, відповідно, й у глядацькій залі створив саме він. Своїми жестами диригент ніби обіймав оркестр, давши можливість музикантам почувати себе вільно і натхненно. А дотепність і тонке почуття гумору додало у виконання виразності й щирості. Це той унікальний випадок, коли навіть стоячи спиною до публіки, диригент транслює неабияку позитивну енергію, любов до музики і присутніх людей. Bravo!

        

Учасники відкриття концертного сезону у Львівській філармонії вкотре довели, що успіх виступу, справді, не залежить від додаткових спецефектів, надмірного пафосу чи складних ідейних концепцій. І, якщо довіряти народній мудрості, з таким яскравим початком, яким став концерт GALA-OPERA, новий філармонійний сезон приречений на успіх.   

 

 

 

Фото: Андрій Поліковський

30.08.2021