У Львові відбувся міжнародний симпозіум з вітреоретинальної хірургії.

 

Львів став одним з міжнародних вітреоретинальних центрів (лікування патології сітківки і склистого тіла). 16-17 липня ц.р. тут відбувся третій міжнародний симпозіум RETINA LVIV 2021 “Виклики вітреоретинальної хірургії”.

 

 

В симпозіумі взяли участь близько 660 учасників (з них  160 в онлайні-режимі) з України, Польщі, Німеччини, США, Австралії, Туреччини, Греції, Португалії, Єгипту та Грузії. Засідання проходили в актовій та дзеркальній залах Львівського національного університету ім. Івана Франка.

 

Вітреоретинальна хірургія – це оперативні втручання на задньому сегменті ока з метою відновлення анатомічної будови внутрішніх структур очного яблука. Вітреоретинальна хірургія є найсучаснішим напрямом в офтальмології, вона сприяє не тільки поліпшенню зору, а і повному його відновленню.

 

Отож, метою симпозіуму було розкрити нові методи і техніки у вітреоретинальній хірургії та обговорити різні підходи до оперативного лікування патологій склистого тіла і сітківки, а також поділилися досвідом своїх складних випадків та моментами, які би не хотіли пережити знову. В програмі симпозіуму був також сателіт компанії Алкон «Жива хірургія»: впродовж 2½ годин найкращі вітреоретинальні хірурги України, Грузії та Туреччини проводили складні операції на склистому тілі і сітківці з демонстрацією хірургії в конференцзалі.

 

Всього на симпозіумі було презентовано 90 доповідей стосовно, зокрема, випадків відшарування сітківки, лазерного лікування сітківки, вітреоретинальної хірургії травмованого ока та ока з катарактою, діабетичної ретинопатії, інтраокулярних ін'єкцій, макулярної хірургії (в центральній зоні сітківки) тощо. Дві доповіді були присвячені пам'яті видатних офтальмологів: польсько-українського Михайла Борисикевича (1848-1899) та німецьких Вільгельма Вернека  (1787-1842) та Гехарда Меєр-Швікерата (1920-1992).

 

Третій симпозіум мав відбутися в квітні минулого року, але у зв'язку із застережними заходами щодо поширення коронавірусу (COVID-2019) тоді його скасували.

 

Перший же симпозіум RETINA LVIV – "з метою пошуку та вироблення спільних поглядів на стандартизацію вітреоретинальних операцій" – відбувся 2 квітня 2016 року. Ініціатором таких спеціалізованих симпозіумів-бієнале з вітреоретинальної хірургії (та їхнім організатором) виступив перший галицький (і перший західноукраїнський) професор-офтальмолог Ігор Новицький.

 

Через два роки, на другому симпозіумі 4-5 травня 2018 року, прийняли рішення створити українське Товариство вітреоретинальних хірургів, і 5 жовтня 2020 року це товариство було офіційно зареєстровано; президентом товариства було обрано Ігоря Новицького, членами правління – Андрія Рубана, Дмитра Горячева та Андрія Сергієнка.

 

І власне Товариство вітреоретинальних хірургів України разом з львівським медичним центром Oculus та Lviv Medical Center виступили організаторами цьогорічного третього симпозіуму, виводячи Львів у статус одного з міжнародних центрів вітреоретинальної хірургії.

 

Ігор Новицький (1956 р.н., Дрогобич) — доктор медичних наук (2004), професор, почесний амбасадор Львова (2017-2019). Президент Товариства вітреоретинальних хірургів України, член Європейського товариства катарактальних і рефракційних хірургів та Європейського товариства вітреоретинальних хірургів, Товариства офтальмологів України, Товариства оперуючих офтальмологів України та Товариства глаукоматологів України.

 

19.07.2021