Науковці оживили бактерії віком 100 млн років

 

Науковцям успішно вдалося оживити бактерії, які добули із осадових порід, що перебували у «дрімаючому» стані неймовірних 101,5 млн років. Дослідження демонструє, наскільки витривалим може бути життя на Землі.

 

Бактерії – це, найімовірніше, найдавніші організми на планеті. Їх виявили у зразках глини, які залягали на 74,5 метрів нижче океанічного дна на глибині 5,7 км у південній частині Тихого океану. Зразки добули за допомогою дослідницького судна JOIDES Resolution.

 

Майже 99% бактерій, які були присутні в осадових відкладеннях та є ровесниками динозаврів, вижили, хоча у них впродовж усього цього часу майже не було поживних речовин.

 

Дослідники на чолі з мікробіологом Юкі Мороно з Агенції морських досліджень та технологій Японії утримували бактерії в інкубаторі протягом 557 днів, надаючи їм вуглецеву та азотну «їжу», зокрема аміак, ацетат та амінокислоти. Бактерії росли, множились і демонстрували різноманітну метаболічну активність.

 

«Те, що значну частину бактерій вдалося оживити після настільки тривалого “ув’язнення” в умовах з екстремально низьким вмістом поживних речовин та енергії, є справді дивовижним», – стверджує Мороно.

 

Ці бактерії були аеробними, тобто для існування їм потрібен кисень, який був присутній в осадових відкладеннях. Якщо такі відкладення на морському дні формуються поступово – не більше метра кожних два мільйони років, – у них може бути присутній кисень, що дозволяє бактеріям жити у них неймовірні періоди часу.

 

«Найдивовижнішим висновком з цього дослідження є те, що воно, власне, показує, що життя у стародавніх відкладеннях в океанах Землі є практично безмежним», – стверджує океанограф з Університету Род-Айленда Стівен Д’Ондт, співавтор дослідження, яке опубліковане в журналі Nature Communications.

 

У 2000 р. дослідникам вдалося «оживити» бактерії всередині соляного кристала віком 250 млн років, утім щодо віку цих бактерій існують сумніви.

 

Will Dunham

Scientists revive 100 million-year-old microbes from deep under seafloor

Reuters, 28/07/2020

Зреферував Є. Л.

09.03.2021