Зимова казка в Опері

 

Насолоджуйтеся зимовою казкою та зустрічайте новорічні свята у Львівській національній опері! У грудні, після скасування карантину вихідного дня, репертуар театру видався особливо насиченим: упродовж місяця прозвучать 6 опер та 2 концертні програми із фрагментами з творів В. А. Моцарта та Дж. Верді, відбудуться 14 вистав улюблених балетів та 6 концертів на камерній сцені театру – у Дзеркальній залі.  

 

Сцена з вистави "Турандот".

 

У грудні ще раз прозвучать опери, прем’єри яких відбулися впродовж 2020 року і отримали величезний розголос у публіки та професійних критиків. Це – опера «Турандот» Дж. Пуччіні (10, 11 грудня), прем’єра якої відбулася лише наприкінці листопада, та вистава для сімейного перегляду «Лис Микита» І. Небесного (17, 18 грудня).

 

Варто зазначити, що опера «Лис Микита» за поемою І. Франка у режисурі Василя Вовкуна увійшла в другий тур, претендуючи на найвищу нагороду держави – Національну премію України імені Т. Шевченка. Тож до вистави буде прикута особлива увага членів комітету та критиків.

 

Сцена з вистави "Лис Микита".

 

Серед інших вистав грудня Львівська опера запрошує насолодитися перлинами італійської опери – музичною комедією Дж. Б. Перголезі «Служниця-Пані» (13 грудня) та драмою Дж. Верді «Трубадур» (4 грудня). Ще дві концертні програми «Моцарт-Гала» (26 грудня) та «Верді-Гала» (27 грудня) складатимуться із найвідоміших фрагментів з опер цих композиторів.

 

Балети Петра Чайковського «Лускунчик» та «Лебедине озеро» – завжди є фаворитами святкового репертуару театру. Зимова чарівна казка про Лускунчика, втілена у танці, буде представлена на сцені Львівської опери 19, 20, 23, 24, 29, 30 та 31 грудня, а от історія про Принца та тендітну зачаровану у лебідку Одетту – 3, 5, 13, 27 грудня. Для любителів пристрасної історії кохання –  балет «Кармен-сюїта» Ж. Бізе-Р. Щедріна 6 та 12 грудня.

 

Та це ще не все! Ще з 2017 року у вишуканій Дзеркальній залі Львівської опери функціонує камерна сцена, де відбуваються концерти та покази камерних вистав.

 

Спеціально для цієї зали був придбаний «король роялів» – інструмент відомої фірми Steinway & Sons. Тож у грудні тут відбудуться шість концертів із абсолютно різноманітною музикою.

 

На концерті «Земля-пісня» 8 грудня прозвучать давні українські пісні та колядки в автентичному виконанні. Це дійство – співоча вистава, де головною дійовою особою є українська пісня. Двадцять найдавніших пісень у автентичному виконанні, з яких зіткана вистава – це можливість поринути в атмосферу давнини та відшукати джерело натхнення, радості і туги, щему і любові, які були втілені багатьма поколіннями українців у піснях.

 

Добігає кінця рік вшанування 125 річниці від дня народження видатного українського композитора Бориса Лятошинського. Творчість українського модерніста лише починає відкривати для себе світ, вражено знайомлячись із його величезною спадщиною – операми, симфонічною, камерною, хоровою музикою. У ювілейний рік до виконання музики Бориса Лятошинського долучилися артисти Львівської національної опери: баритон Роман Страхов, перша скрипка театру Андрій Чайковський та концертмейстер групи віолончелей Максим Римар. Партія фортепіано – Володимир Кнорозок.   На концерті 9 грудня прозвучать камерні інструментальні твори та солоспіви Бориса Лятошинського, а також продовжувача традицій його школи –  композитора Юрія Іщенка. Окремі твори вперше прозвучать у Львові, тож на слухача чекає особливий вечір прем’єр та відкриття творчості одного із велетів української культури.

 

 

Також завершується ювілейний рік Людвіга ван Бетховена, адже цього року увесь світ відзначав 250 років від дня народження славетного композитора-класика. На концерті 16 грудня прозвучать два інструментальні Тріо у виконанні артистів оркестру Львівської національної опери – Юрія Хвостова, Маркіяна Максиміва (гобой), Євгена Марчука (англійський ріжок), Миколи Гречуха (кларнет), Максима Римара (віолончель). Партія фортепіано – Роман Марченко.

 

У концерті «Посвята П’яццолі» 15 грудня прозвучать твори Астора П’яццоли – улюблені танго, які надихають, запалюють ритмами та енергією, і разом з тим – дарують крихту туги, меланхолії та щемливої спокуси.

Солісти вечора – музиканти-віртуози, яких не потрібно представляти львівській публіці, адже їхні концерти завжди збирають аншлаги: скрипаль Назарій Пилатюк, гітарист та композитор Антон Сопіга і піаніст Петро Довгань.

 

Концерт «Різдвяні пасторалі» натомість подарує слухачам поєднання вишуканої музики та поезії у неповторному звучанні арфи, флейти, фагота та фортепіано (21 грудня). У творах французьких композиторів композиторів Клода Дебюссі, Андре Жоліве, Габріеля Форе вирує атмосфера живої природи, покладена на звуки арфи, флейти та фаготу… Мрійливість та легкість музики, а також глибина поезії львівської поетеси та композиторки Ілони Ельтек подарують слухачам чарівний настрій і ще трішки святкової віри у дива. У концерті беруть участь солісти Львівської національної опери та філармонії: Іванна Митроган (арфа), Михайло Сосновський (флейта), Андрій Ткачук (фагот), Ілона Ельтек (художнє слово, фортепіано).

 

22 грудня концерт «Нова коляда» представить найдавніші коляди з цілої України. Різдвяні псальми, класичні арії та давні духовні напіви як єдину пісню вдячності – один одному, Богу, собі  –  виконають Соломія Кирилова, Марія Кміть, Ольга Преображенська, Шакіма Гарунц та Наталка Половинка.

 

 

 

04.12.2020