Українець на бієнале в Південній Кореї

Степан Рябченко став першим українським художником, якого запросили взяти участь у міжнародній скульптурній бієнале у південнокорейському місті Чханвон. На виставці він презентував новий твір «Фіолент – кришталева Крихітка» із серії «Віртуальний сад», виконаний у  жанрі комп'ютерної анімації із музичним супроводом, що його створив Сергій Рябченко.

 

 

Цьогорічна ювілейна бієнале охопила творчість 90 художників із 30 країн світу – найбільшу кількість залучених учасників за весь час існування. Пандемія поставила перед організаторами нові виклики та відкрила нові можливості: від запрошення зарубіжних митців до планування подій у форматі «наживо».

 

Тема шостої бієнале «Non-Sculpture: Light or Flexible» відходить від типового поєднання об’єму-маси у традиційний скульптурі та пропонує новий дискурс, у якому натуралістичні пейзажі та архітектура подаються в органічному синтезі з «не-скульптурами».

 

 

Створюючи  цифрову «природу», Степан Рябченко присвячує її ідеї встановлення гармонії між людиною та довкіллям, коли кожен учасник відносин наділений свідомістю та суб’єктністю. Рябченко наділяє природу не тільки проекціями людських почуттів, а й її власними почуттями, заново міфологізує її, роблячи людину одним із елементів цього міфу. Тема взаємодії людства з природою набуває особливої гостроти сьогодні, коли загроза екологічної катастрофи перманентно нависає над світом внаслідок  споживчого формату відносин людини здовкіллям. Використовуючи один із наслідків техногенного розвитку людства як інструмент, Рябченко розмірковує про можливості внесення усвідомлених змін у ці стосунки.

 

Окрім власне виставки, куратори запропонували освітню програму: публічні лекції, майстер-класи художників, artist talks.

 

Більше інформації  тут.

 

Бієнале триватиме в онлайн- та офлайн-форматі до 1 листопада 2020 року.

13.10.2020