Коли штучний інтелект творить мистецтво

 

З допомогою розумних алгоритмів творять картини, пишуть вірші, створюють музику. Чи в цьому процесі штучний інтелект (ШІ) - це геніальний митець, чи просто - один з інструментів в руках митця, залежить від того, як говорити про ШІ, засвідчує дослідження учений з Массачусетського Інституту технологій та Інституту досліджень освіти імені Макса Планка.




Зображення: Obvious (collective)​.


 

У жовтні 2018 року на аукціоні Крістіз за 432 500 доларів продали картину «Едмонд де Беламі» («Edmond de Belamie»), створену з допомогою розумного алгоритму. Портрет намалював штучний інтелект, заявили на Крістіз. І медіа говорили про перший твір мистецтва, який створила не людина, а машина.

 

Але не машина отримала гроші, а французький мистецький колектив «Obvious». Це вони залили в алгоритм справжні, створені людьми малюнки, натренували машину самостійно створювати зображення, врешті вибрали певну картинку, дали їй ім’я та її продали. Натомість комп’ютерних спеціалістів, що програмували штучні нейронні мережі та алгоритми, навіть не згадували, і вони не отримали частки із прибутку.

 

«До мистецтва-ШІ залучені багато людей: митці та координатори, а також програмісти. Але навіть у медіа існує тенденція наділяти ШІ людськими рисами - олюднювати його. Тоді виходить, що творчий штучний інтелект сам створив шедевр. Ми хотіли знати, чи існує взаємозв’язок між олюдненням штучного інтелекту й тим, хто визнається творцем мистецтва-ШІ», - сказав Зів Епштайн (Ziv Epstein), аспірант в МІТ Media Lab та провідний автор дослідження.

 

Для цього вчені майже 600 особам описали, як виникає ШІ-мистецтво, та запитали їх, хто має отримати звання автора такого твору. Водночас науковці визначали, у якій мірі учасники наділяли ШІ людськими рисами.

 

Відповіді звучали дуже різні, але в середньому проглядається така тенденція, що люди, які олюднювали штучний інтелект і сприймали його не просто як інструмент, дотримувалися думки: творцем ШІ-мистецтва належить визнавати штучний інтелект, а не людей, що залучені до процесу його виникнення.

 

Науковці ставили піддослідним ще одне запитання: хто з людей, залучених до процесу творення мистецтва-ШІ, заслуговує найбільшого визнання? Виявилося, що спочатку визнання приписували митцям, котрі надавали дані й тренували навчальний алгоритм. Лише потім називали координаторів, а після них - програмістів. Врешті на визнання заслужив і так званий «натовп» («сrowd»), тобто інтернет-користувачі, що творять дані, якими часто тренують ШІ.

 

Ті, що наділяли ШІ людськими рисами, частіше визнавали його творцем програмістів і натовп, а митців - пропорційно рідше. Подібною була ситуація, коли питалися про відповідальність: наприклад, якщо ШІ-твір порушував авторські права, то хто має відповідати? І тут опитані, які олюднювали ШІ, вбачали за нейронними мережами більше відповідальності, ніж ті, хто сприймав ШІ просто інструментом.

 

Визначальним у результатах дослідження є свідчення, що можна активно маніпулювати уявленням про наділення ШІ людськими рисами - змінюючи мову, якою говорять про ШІ-системи в мистецтві. Процес виникнення твору можна описувати так: ШІ зміг придумати та втілити мистецькій твір за незначної підтримки художника. Або можна казати, що митець придумав твір, а ШІ просто виконав нескладні накази, які йому задав митець. Відмінність опису змінює рівень олюднення ШІ і заразом те, кому учасники дослідження приписують авторство та відповідальність - людині чи ШІ.

 

«Штучний інтелект все більше проникає в наше суспільство, тож в майбутньому ми маємо частіше задумуватися над тим, хто відповідальний за наслідки його діяльності. Врешті, не за кожним ШІ стоїть людина. Це важливо передусім тоді, коли ШІ помиляється і завдає шкоди - наприклад, під час нещасного випадку за участі автономної машини. Тому важливо розуміти, що мова впливає на наше ставлення до штучного інтелекту, а рівень наділення його людськими рисами спричиняє проблеми в визначенні відповідальної сторони», - сказав Іяд Раван (Iyad Rahwan), директор відділу досліджень людини і машини в Інституті досліджень освіти імені Макса Планка та співавтор розвідки.

 

 

Wenn künstliche Intelligenz Kunst schafft

www.mpg.de, 29/09/2020

Зреферувала С.К.

11.10.2020