◦ ◦ ◦ ◦

 

Посилити підготовку до прийому й переробки овочей. На черговому засіданні від 19 червня, Бориславський виконком міської Ради депутатів трудящих, заслухавши ряд керівників торговельних організацій м. Борислава "Про підготовку матеріально-технічної бази та Децзаготовок", зобов'язав керівників торгових організацій негайно розгорнути відповідну роботу по підготовці технічних баз та Децзаготовок для покращення постачання населення міста овочами. Термін виконання зобов'язань був наданий до 10 липня ц. р. Перевіркою встановлено, що рішення виконкому не виконується як слід. В більшості керівники торгових організацій, виконання цієї важливої для забезпечення продовольством міста справи, відклали на пізніше.

Так, наприклад, в "Змішторзі", де керівником тов. Партін, є база для прийому овочей і овочесхоронище, але вони до цього часу не відремонтовані. На території бази велика кількість тарної дощечки знаходиться в безгосподарному стані. Це саме діється з ящечною тарою. Керівник цієї бази тов. Соя не лише не приймає належних заходів до покращення своєї роботи, але й безвідповідально відноситься до державного майна. Керівництво "Змішторгу" до цього часу ніяких заходів ще не прийняло.

Погано організували роботу по прийому та переробці овочей на зиму ОРС №2 "Укрнафтовидобуток", (нач. тов. Томашевський) і ОРС "Укргаз" (нач. тов. Постойко). Тут є потреба на овочесхоронище на 400 тонн, але є тільки на 120 тонн. Треба бочкотари на 300 тонн, фактично є на 13 тонн. Овочесхоронище не ремонтується, а Децзаготівкою до цього часу ніхто не займався. Аналогічне становище в ОРС-і "Укрозокерит" (начальник тов. Проскурін) і в торгвідділі спецторга (начальник тов. Йосефсберг) воєнторга (начальник тов. Віксель) і тресту їдалень (начальник тов. Юрковська).

Таке безтурботне ставлення керівників торговельних організацій м. Борислава надалі не припустиме. Їм необхідно зараз розгорнути всі підготовчі роботи по прийому та схороненню овочей на зиму 1945/46 р. Соколенко, зав. міськторгвідділом.

 

Нафтовик Борислава, 15.07.1945

900 тонн нафти понад план. Нафтовики IV промислу вчора обговорили звернення металургів Магнітогорського і Купецького комбінатів ім. Сталіна і з великим піднесенням прийняли благородний почин передових металургів в розгортанні соціалістичного змагання на честь перемоги. По всіх бригадах IV нафтопромислу пройшли мітинги, на яких виступали кращі стахановці, агітатори, які закликали колектив робітників до збільшення видобутку нафти і газу. З гарячою промовою виступив директор IV нафтопромислу тов. Щепанік, який закликав робітників давати країні нафти стільки, скільки потрібно для піднесення нашого народного господарства. — Радянські нафтовики, — продовжує тов. Щепанік, — як і весь радянський народ у дні великої Вітчизняної війни, невтомно помагали Червоним воїнам в повному розгромі ненависного ворога. Успіхи нафтової промисловості ще раз показали незламну силу і міцність соціалістичного господарства. Наші нафтовики повинні і тепер ще з більшою силою працювати, щоб залікувати рани, нанесені війною. На мітингу колектив нафтовиків IV промислу включився в соціалістичне змагання на честь перемоги, взявши на себе конкретні зобов'язання:
1. Достроково виконати річний план і дати країні понад план 900 тонн нафти.
2. Знизити собівартість нафти на 4 проц. проти плану.
3. Відбудувати своїми силами шляхи на промислі, зруйновані німецькими загарбниками.
Я. Щербина, парторг ЦК ВКП(б) IV промислу

 

На заклик металургів. Звернення колективу двічі орденоносних металургійних комбінатів, в якому вони закликають всіх металургів Радянського Союзу розгорнути соціалістичне змагання за збільшення добуваємої продукції, за дострокове виконання річного плану, за зміцнення воєнно-економічної могутності нашої країни, знайшло широкий відгук на копальнях, цехах та змінах тресту "Укрозокерит". Колектив робітників шахти №2 та топлярний цех зібралися, щоб прослухати звернення та намітити нові соцзобов'язання, направлені на збільшення видобутку озокериту, який треба давати країні, для потреб народного господарства більше і біль господарства більше і більше. Доповідь про підсумки роботи за II квартал та про звернення зробив начальник шахти №2 тов. Галяніщев, який закликав гірників та топлярів збільшувати норми видобутку, боротися за збільшення видобутку озокериту. На мітингах з яскравими промовами виступили кращі стахановці-забійщики т. т. Іванік Іван, Халавка Микола, які з впевненістю сказали, що вони щоденно будуть виконувати виробничі норми на 150-160 проц. і пропонували наслідувати їхньому патріотичному прикладу. Колектив озокеритчиків шахти №2 та топлярного цеху, пройнятий почуттям і безмежної любові до своєї Батьківщини, намітив ряд заходів для збільшення видобутку та якості воску.  Квартальний план виконати на 105 проц., підготувати нових кваліфікацій 50 робітників. В такі важливі для нас радісні події в житті, як присвоєння товаришу Сталіну звання Генералісимуса Радянського Союзу, возз'єднання Закарпаття до Радянської України, звернення металургів збуджують озокеритчиків до нових трудових перемог. Бороздін, парторг ЦК ВКП(б) рудоуправління.

 

Коли відкриється піонер-табір. Комуністична партія і Уряд нашої країни звертають велику увагу на оздоровлення нашого молодого покоління, на що виділяються кошти і продовольство. По нашому місту з 10 липня повинен працювати піонерський табір, розрахований на 150 дітей, терміном на 21 добу. Вже підготовано і обладнано приміщення, підобраний штат вихователів, піонерватажків. Міськторгвідділом виділені належні продукти, які знаходяться у змішторгу. Здається все є для того, щоб піонертабір працював, але ж до цього часу його не відкрито. Міськкому комсомолу треба розібратись в цьому і в найближчі дні табір відкрити. С.

 

Готуємо молодих майстрів. Гумова майстерня при "Укрнафтехснабі" має в своєму складі молодих робітників, які працюють під керівництвом кваліфікованих майстрів. Серед молодих робітників є дуже здібні товариші, які швидко оволодівають професією. Наприклад, молодий робітник тов. Хлапати старанно відноситься до праці і в дуже короткий строк оволодів виробництвом кілець до свердловин. Днями тов. Хлапати вперше виготовив самостійно кільця, якість яких задовольняє потреби. Прикладу тов. Хлапати слідує молодь майстерні т.т. Попель, Ємерле, Яремович і інші, які також швидко і якісно оволодівають виробництвом кілець. Гельд. зав. гумовою майстернею.

 

Нафтовик Борислава

15.07.1945

До теми