◦ ◦ ◦ ◦ ◦ ◦

Масований удар нашої авіації по Берліну.

 

В ніч на 21 квітня наші важкі бомбардувальники завдали масованого удару по воєнних об'єктах в Берліні. В результаті цього вдару виникло понад 50 великих пожеж, які супроводжувалися сильними вибухами.

 

***

 

Центральна група наших військ продовжувала вести наступальні бої.

 

На Дрезденському напрямі радянські частини, які форсували ріку Шпреє, навально просуваються вперед. Німці спішно підтягнули в цей район великі підкріплення і з ходу кидають їх у бій. Проте, всі спроби гітлерівців контратаками зупинити наші наступальні частини успіху не мали. Під ударами наших військ противник залишає одну позицію за другою. Радянські піхотинці і танкісти, які діють у складних умовах лісисто-болотнистої місцевості, з боями просунулись вперед на 30—40 кілометрів і штурмом оволоділи містом Люккау. Інші наші частини в результаті запеклих вуличних боїв зайняли міста Ной Вельцов і Зенфтенберг. В цьому районі радянські льотчики піддали бомбардуванню і гарматно-кулеметному обстрілу колони німецьких військ. Гітлерівці, кинувши понад 500 автомашин і багато озброєння, розбіглись по лісах. Радянські і польські частини оточили місто Каменц та ввірвалися на його вулиці. Ворожий гарнізон чинив впертий опір, але був розгромлений. Запеклі бої відбулися в районі міста Бауцен. Зосередивши тут багато танків і піхоти, німці вжили ряд контратак. Наші рухомі підрозділи і піхота виснажили противника, а потім завдали йому потужного удару. Бої перемістились на вулиці міста. Сьогодні радянські бійці придушили опір німецького гарнізону і повністю оволоділи містом Бауцен — вузлом чотирьох залізничних і багатьох шосейних шляхів. На кінець дня наші війська вели бої за місто Кенігсбрюк, що міститься за 24 кілометри від Дрездена.

 

На захід від Одера наші війська, переборюючи впертий опір противника, з боями просувалися вперед. Німці намагалися за всяку ціну не допустити виходу наших військ до Берліна. Вони зняли з інших ділянок фронту ряд дивізій і ввели в бій всі запасні частини. Гітлерівці побудували величезну кількість довготривалих споруд, а також широко розгалужені польові укріплення. Наші війська міцними ударами зламали впертий опір противника. На захід від міста Вріцен радянські піхотинці і танкісти, підтримані авіацією і артилерією, перебороли лісний масив і, громлячи на своєму шляху вузли ворожого опору, о півдні ввірвалися в місто Бернау. Зав'язались вуличні бої. Радянські бійці штурмом брали барикади й будинки, перетворені німцями в доти. На кінець дня наші війська оволоділи містом Бернау. Інші наші частини, зломивши ворожий опір, зайняли міста Штраусберг, Альт-Ландсберг, Мюнхеберг, Херцфельде, Еркнер і зав'язали бої в передмістях Берліна. Противник зазнає великих втрат. Місця боїв завалені тисячами трупів німецьких солдатів і офіцерів. Захоплено багато трофеїв і полонених.

 

***

 

Радянські льотчики активно підтримували бойові дії Центральної групи наших військ. Наші бомбардувальники і штурмовики масованими ударами подавляли вузли опору та вогневі засоби противника, знищували його живу силу і техніку. В повітряних боях за день наші льотчики збили 62 німецьких літаки. Льотчик-винищувач гвардії капітан Найденов в одному повітряному бою знищив 3 німецьких винищувачі "Фокке-Вульф—190". Група штурмовиків гвардії майора Смірнова атакувала артилерійські позиції противника, знищила 4 польових і 3 зенітних гармати. Чотири наших винищувачі начолі з старшим лейтенантом Маріїним зустріли в повітрі 6 німецьких винищувачів. Радянські льотчики атакували ворога і в запеклому бою збили 3 німецьких літаки. 4 винищувачі на чолі з майором Ренцем помітили 80 ворожих літаків, що прямували до розташування наших військ. Відважні льотчики врізалися в бойовий порядок літаків противника. Майор Ренц збив 2 німецьких винищувачі, лейтенант Виноградов та молодші лейтенанти Петренко і Герасимов — по одному. Решта літаків противника втратила порядок і була розсіяна.

 

***

 

На території Австрії, на північ від Відня, війська 2-го Українського фронту з боями просувалися вперед і зайняли кілька населених пунктів. Радянські артилеристи і танкісти, відбиваючи ворожі атаки, підбили і спалили 18 німецьких танків і знищили до батальйону гітлерівців. В Чехословаччині, на південний захід від міста Годонін, німці, намагаючись повернути втрачені перед цим позиції, кілька разів переходили в контратаки. Радянські частини успішно відбивали ворожі контратаки. Потім наші підрозділи начально атакували противника і, просунувшись вперед на 5 кілометрів, зайняли місто Валтіце. Валтіце — важливий вузол шляхів і сильно укріплений опорний пункт оборони німців. В боях у цьому районі знищено понад 800 ворожих солдатів та офіцерів.

 

Наша авіація завдавала удари по бойових порядках і резервах німецьких військ, що відходили. Знищено до 100 автомашин, розбито 15 вагонів і підірваний склад противника з боєприпасами.

 

Вільне життя

22.04.1945

До теми