Роботу культурно-освітніх установ — підпорядкувати боротьбі за врожай.

 

Боротьба за успішне виконання постанови Раднаркому СРСР і ЦК ВКП(б) про план сільськогосподарських робіт на 1945 рік, за успішне проведення весняної сівби — головне завдання масово-політичної роботи культурно-освітніх установ: клубів, хат-читалень, бібліотек, червоних кутків.

 

Облвиконком затвердив план культурно-політичної роботи в період сільськогосподарських робіт. В кожному районі має бути організована виїздна агіткульт-бригада в складі агітатора — керівника бригади, агронома-лектора, зоотехніка, лікаря, кращих учасників художньої самодіяльності, художнього керівника районного клубу для розгортання художньої самодіяльності в селах. Районна агіткультбригада повинна мати кінопересувку, патефон, газети, журнали, політичну, агротехнічну і художню літературу, шяхи, шашки, доміно та інші гри, а також матеріали, потрібні для випуску бойових листків, стінних газет, плакатів, лозунгів.

 

Організовується шефство-допомога міських організацій селам у розгортанні культурно-політичного обслуговування сільсько-господарських робіт. Так, наприклад, Чортківська педагогічна школа створює бригаду з 20 осіб для проведення культроботи в Чортківському районі, обласна бібліотека організовує культбригаду для обслуговування села Біле, Білобожницького району, середні школи Чорткова створюють бригаду в складі 13 осіб для культроботи в Білобожницькому районі. Тернопільський міський будинок культури, міська бібліотека, історико-краєзнавчий музей і середні школи створюють бригади для проведення культроботи в Велико-Глубочокському, Велико-Борківському і Микулинському районах.

 

Райони, які відзначились на обласній олімпіаді, повинні організувати обслуговування силами художньої самодіяльності, крім свого району, і сусідні райони. Копичинський район, наприклад, повинен допомогти своїми силами художньої самодіяльності Буданівському районові, Коропецький — Золото-Потікському.

 

Силами районних лекторських груп мусить бути значно посилена лекційна робота на місцях з питань боротьби за розвиток сільського господарства в 1945 році, за високий урожай, а також на науково-освітні теми.

 

Обласна й районні контори "Coюзпечать" повинні забезпечити культосвітні установи газетами й журналами, створивши спеціальні бригади для своєчасної доставки їх.

 

Облспоживспілка і облкнигокультторг мусять організувати завіз у райони сільськогосподарської літератури для районних бібліотек і культкраму для клубів, будинків культури, хат-читалень та червоних кутків.

 

Районні відділи народної освіти, райкоми комсомолу, культурно-освітні установи повинні широко залучити сільську інтелігенцію — вчителів, агрономів, зоотехніків, лікарів, учнів старших класів середніх і неповно-середніх шкіл, студентів учбових закладів до культурно-політичного обслуговування сільськогосподарських робіт.

 

Основний зміст культосвітньої роботи в цей період — глибоке і всебічне роз'яснення рішення РНК СРСР і ЦК ВКП(б) про план сільськогосподарських робіт на 1945 рік, а також звернень РНК УРСР і ЦК КП(б)У "За найшвидше відродження соціалістичного сільського господарства Радянської України" та "До селян і селянок західних областей Радянської України", ознайомлення трудящих з виробничими планами, систематично інформувати в полі, клубі, бібліотеці, червоних кутках населення про події на фронті, про життя і боротьбу радянського тилу. Треба широко висвітлювати хід соціалістичного змагання за високоякісне і дострокове виконання виробничих планів, пропагандувати досвід передовиків змагання.

 

Всі форми і методи політосвітньої роботи повинні бути вміло використані. Треба широко практикувати голосні читки книжок, газет і журналів; бесіди і доповіді на політичні, виробничі, агрозоотехнічні, науково-природничі теми; вітрини показу ходу соціалістичного змагання, випуск стінгазет і польових бойових листків, в яких показувати кращих людей і їх роботу, викривати тих, хто ухиляється від чесної праці.

 

Всі заходи масово-політичної і культурно-освітньої роботи повинні бути скеровані на боротьбу за високий врожай, на ще більше посилення допомоги фронтові, щоб прискорити нашу остаточну перемогу над ненависним ворогом.

 

С. Хорольський, А. Науменко

 

Вільне життя

10.04.1945

До теми