◦ ◦ ◦ ◦

Зі світа.

 

Швайцарія проти виборчого права жінок. Швайцарська телєґрафічна аґенція доносить, що внесення, яке жадало признання жінкам повного виборчого права, відкинено в кантональнім референдумі 88.249 голосами проти 26.608.

 

Ватикан за зближенням до француського правительства. Маtin подає з Риму, що Ватикан приготовляє лист до француського епископату, в котрім накликує зближити ся до правительства републики.

 

Ватикан визнав Лотву. Державний сакретар в Ватикані кардинал Ґаспарі повідомив, що папа визнав самостійну Лотву.

 

Лотиська конституанта. З приводу цілковитого увільнення области Лотви вибори до лотиської конституанти визначено на 17 і 18 марта.

 

Чеська конституанта. Як доносять дневники, вибори до чеської конституанти відбудуть ся 4. мая.

 

Домагання Німеччини. Lосаl Аnz. доносить, що німецьке правительство приготовляє спис горожан держав антанти, котрих видачі домагатись ме яко виновників злочинів в часі війни.

 

Новий віцекороль Індій. Віцекоролем Індій має бути іменований маршалок Гейг.

 

Автономія для Ірляндії. Престольна промова анґлійського короля буде обіймати заповіджену автономію для Ірлядії й утворення двох парляментів в Ульстері і для решти Ірляндії.

 

Мільран в Лондоні. Мільран виїхав до Лондону на конференцію з Л. Джорджом.

 

Мілітарна конвенція між Чехословаччиною і Югославією. Тепер відбувають ся між Прагою і Бельґрадом переговори в справі заключення чеськословацько-югославянської мілітарної конвенції.

 

Нова Рада

 

12.02.1945

До теми