Більшість практикуючих християн – за святкування Різдва 25 грудня. Опитування у Львові.

 

Майже половина (43%) львів’ян позитивно ставиться до зміни дати святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня, натомість 25% оцінює цю ідею як негативну. При цьому позитивніше до цієї ідеї ставляться власне практикуючі християни, які відвідують Богослужіння щонеділі або частіше, – 53%, а найбільш негативно (50%) – прихожани Православної російської церкви. Такими є підсумки опитування, що його провела у Львові соціологічна агенція Fama.

 

 

Під час опитування 80,7% львів’ян зазначили, що святкують Різдво 7 січня, 3,1% – 25 грудня; ще 13,7% мешканців Львова відзначають Різдво і 7 січня, і 25 грудня.

 

Позитивно до зміни дати святкування Різдва на 25 грудня ставиться майже половина львів'ян – 42,7% (із них 18,0% — дуже позитивно), ще 27,6% — нейтрально. Натомість 24,9% опитаних оцінює цю ідею як негативну, з них 5,4% — висловилися різко негативно.

 

Найпозитивніше налаштовані на зміну церковного календаря вірні УГКЦ — 48% з них ставляться до такої ідеї позитивно (негативно — 22%), найнегативніше — православні Російської церкви в Україні (раніше – Московського патріархату) – 50% (третина з них – різко негативно), натомість 28% – позитивно. Думка інших православних розділилася порівну: 31% ставиться позитивно, 31% — негативно.

 

Цікавими виявилися цифри з урахуванням того, наскільки часто люди відвідують Богослужіння. Дані опитування заперечили припущення, нібито більше заангажовані в релігійні практики люди негативніше сприйматимуть календарні зміни.

 

Так, серед практикуючих християн, які беруть участь у Богослужіннях щотижня або частіше, 53% позитивно сприймають ідею перенести святкування Різдва на 25 грудня (негативно – 18%). Серед «напівпрактикуючих», тобто тих, хто відвідує Богослужіння не щонеділі, але частіше ніж раз у рік, позитивне ставлення до перенесення дати святкування Різдва висловили 40% вірян, негативне – 28%. Із-поміж тих, хто відвідує Богослужіння раз у рік або рідше, «за» перенесення дати святкування Різдва висловилося 33,9%, проти – 30%.

 

Найчіткіше ця тенденція виявилася у вірних УГКЦ: позитивне ставлення у практикуючих вірян – 55%, у решти — 36%, дещо слабше — у вірян ПЦУ: 31% та 28% відповідно; і цілком протилежна тенденція — у вірян Російської церкви в Україні (колишньої УПЦ МП): 17% та 29% відповідно, хоча варто зазначити, що розмір вибірки (довірчий інтервал 4,1% за точності 90%) уможливлює лише окреслити тенденцію, самі ж цифри можуть відхилятися від отриманих.

 

Підсумки дослідження також проаналізовано за віком, освітою, групою зайнятості та доходом. У всіх демографічних групах переважає позитивне ставлення до зміни дати святкування Різдва, лише в наймолодшій віковій групі (18-30 років) – нейтральне/байдуже ставлення (таких у цій вибірці 40%).

 

Дослідження проводила 2-4 грудня 2019 року Соціологічна агенція Fama. Загалом було опитано 400 мешканців Львова віком від 18 років.

 

 

Нагадаємо, нещодавно було оприлюднено звернення до глав ПЦУ та УГКЦ із закликом розглянути можливість перейти на сучасний григоріанський або хоча на новоюліанський календар і святкувати Різдво 25 грудня. Звернення підписали вже 30 тисяч галичан. Збір підписів триває, кожен охочий може підтримати ініціативу й підписати звернення за посиланням.

 

У Львові також відбулося перше громадське обговорення можливості встановлення єдиної дати святкування Різдва в Україні – UGP Public Talks. За підсумками UGP Public Talks напрацьовано проєкти порядку дій, які Львівська міська організація Української Галицької партії (яка й ініціювала звернення до глав Церков та закликає до ширшої дискусії з цього питання в суспільстві) візьме на озброєння задля реалізації ініціативи «Різдво зі світом». Схожі обговорення вже відбулись у Тернополі й Івано-Франківську.

 

Для довідки:

 

Соціологічна агенція Fama провела дослідження у місті Львові методом face-to-face інтерв’ю у період 2-4 грудня 2019 року. Загалом опитано 400 мешканців Львова віком від 18 років. Було застосовано багатоступеневу пропорційну стратифікаційну вибірку з квотою на останньому щаблі. Загальну вибіркову сукупність розподілено пропорційно між усіма адміністративними районами міста (6 районів). Похибка репрезентативності вибірки з довірчою ймовірністю 0,954 не перевищує:

4,9% – для показників, близьких до 50%,

4,2% – для показників, близьких до 25% або 75%,

2,9% – для показників, близьких до 10% або 90%,

2,1% – для показників близьких до 5% або 95%,

1,0% – для показників, близьких до 1% або 99%.

Соціологічна агенція Fama спеціалізується на проведенні соціологічних досліджень для міжнародних фондів, державних органів, комерційних структур, громадських організацій. Компанія заснована в січні 2010 року. З 2011 року є колективним членом Соціологічної асоціації України (САУ), а з 2016 року Fama акредитована САУ як всеукраїнська соціологічна агенція.

 

16.12.2019