Завтра фахівці польського ІНП розпочнуть роботи на Збоїщах у Львові.

 

У вівторок, 19 листопада, команда Бюро пошуків та ідентифікації Інституту національної пам’яті Польщі спільно з українськими фахівцями розпочне розвідувальні роботи на колишньому кладовищі в Збоїщах на околиці Львова. Про це йдеться в повідомленні у твіттері Бюро.

 

 

 

Метою пошукових заходів буде визначити, чи є на цих теренах Львова братська могила польських солдатів, які загинули там у вересні 1939 року.

 

Нагадаємо, Збоїща – це одне з тих місць, де поляки найближчим часом хочуть проводити роботи з пошуку й ідентифікації останків. Воно було включене в заявку, яку подав до українських органів влади Інститут національної пам’яті Польщі.

 

Про те, що Україна погодилася на початок пошукових робіт у двох місцях поховання солдатів Війська польського, які загинули 1939 року неподалік Львова, нещодавно заявив голова Кабінету президента Республіки Польща Кшиштоф Щерський. Зокрема, Міністерство культури, спорту і молоді України надало згоду на початок пошукових робіт у двох мікрорайонах Львова – Збоїща та Голоско. Саме там 1939 року тривали бої польських солдатів із німецьким Вермахтом.

 

 

«На Голосках є могила, виявлена в попередні роки працівниками колишньої Ради охорони пам’яті, боротьби і мучеництва (…). Там є могили приблизно 120 солдатів, які потрібно ексгумувати, однак проводити ці роботи цього року, у зв’язку з їхніми обсягами й осінньо-зимовими умовами, вже надто пізно. Натомість ще в листопаді ми хочемо провести оглядові роботи у Збоїщах, що полягатимуть у розміщенні та демаркації меж могил, де також поховані солдати, що полягли у вересні 1939 року», – розповіла тоді про заплановані роботи віцедиректорка Бюро пошуків та ідентифікації ІНП Польщі Анна Шельонґ.

 

18.11.2019

До теми