Зеленський: Цінності є важливішими для національної єдності, ніж мова та історія.

 

Президент України Володимир Зеленський заявив, що фундаментом для національної єдності мають стати демократичні цінності з візією спільного майбутнього. В його баченні мова та історія є важливими чинниками суспільного єднання, та не основними.

 

Про це Зеленський заявив у своєму виступі на "Форумі єдності" у Маріуполі.

 

 

"Зараз єдність життєво необхідна і для збереження країни, і для спільного вирішення інших викликів. Впевнений, що сьогодні міцним фундаментом для національної єдності є не тільки мова і наше історичне минуле. Об'єднуючим фактором для побудови нової сильної України мають стати цінності, які згуртують нас заради спільного майбутнього", – цитує аґенція "Укрінформ".

 

Президент зараховує до цих цінностей свободу, демократію, громадянське суспільство та правову державу, цінності гідного життя, добра, толерантності, вихованості, порядності, поваги до закону і до приватної власності.

 

"Та найголовніша цінність, яку ми втрачаємо, – це повага один до одного. І тоді Україна буде справді єдиною не на плакатах, а в серці", – сказав Зеленський.

 

Володимир Зеленський заявив, що на шляху до повернення миру Україна муситиме пройти три етапи – припинення вогню, примирення людей та реальну реінтеграцію територій, як етапи "невід’ємні та послідовні”.

 

Президент вірить, що перший етап, завершення гарячої стадії і припинення вогню, вдасться досягнути вже “найближчим часом”.

 

Зеленський вважає другий етап (примирення людей і пошук консенсусу) дуже складним і дуже чутливим. “Це ніби тримати сірники біля відкритої каністри з бензином, коли один необачний рух, одна невірна заява можуть все перекреслити і відновити гарячу стадію конфлікту. Саме тому в цих питаннях надважливою є роль риторики, яку медіа застосовують”, – вважає Зеленський. Під час виступу він також обурився називанням мешканців окупованих територій "сєпарами".

 

Голова держави певен, що на шляху реінтеграції доведеться бути прагматичним, зокрема і в овній політиці.

 

"Невід'ємна складова реінтеграції – це реалізм. Помилково думати, що ми швидко та з легкістю повернемо Крим військовим шляхом. Слід усвідомлювати, що вже завтра на окупованих територіях Донбасу всі люди не заговорять одразу українською мовою. Ми не маємо тішити себе всіма цими ілюзіями, сподіватися, що все це станеться за помахом чарівної палички. Маємо бути реалістами і не боятися правди, хоч би якою гіркою іноді вона не була б. Але це правда. І наш підхід до реінтеграції Донбасу і Криму повинен бути зваженим і найголовніше – прагматичним", – сказав Зеленський.

 

30.10.2019