«Тетраматика»: прем’єра «+ 100»

 

У Львові вчетверте стартував міжнародний фестиваль аудіовізуального мистецтва «Тетраматика». Це один з небагатьох мистецьких заходів в Україні у фокусі якого —  новітні технології. Цьогоріч програма фестивалю складається з виставок, низки прем’єр проєкту «+ 100» та конференції «Digital Cultures Lviv».

 

Досвід, який отримує глядач, як безпосередній учасник мистецької акції, все частіше стає ядром мистецьких акцій. Організований Інститутом Адама Міцкевича в рамках міжнародної культурної програми POLSKA 100 проєкт «+ 100» представляє результати співпраці європейських медіа-художників та композиторів, які зосереджені на максимальному залученні глядачів.

 

Перформанс Temporary Nation.

 

Перформанс Temporary Nation є результатом співпраці медіа-художника Пьотра Вижиковського та композиторки Ехо Хо. В творення спільної дії — мелодії та танцю, — автори залучають всіх глядачів. Встановивши на мобільний телефон додаток Temporary Nation, учасники перформансу 16 жовтня о 19:00 у Театрі імені Леся Курбаса створюватимуть зв'язок, використовуючи рухи власного тіла.

 

Прем'єра фільму The Key To Time відбуватиметься у шоломах віртуальної реальності 17 жовтня о 18:00 у Театрі імені Лесі Українки. Творці фільму  —   режисер Родерік Кувер, провідний новатор нових форм кінематографу від 1990-х років, та композитор Кшиштоф Волек  —  будуть присутні на прем'єрному показі та дискусії. Глядачі на 50 хвилин зануряться у апокаліптичне віртуальне середовище, в якому головний герой Танек спробує виправити власні помилки та врятувати світ.

 

Досвід перебування усвідомості іншого пропонує музичний перформанс Folded Maps of Time Марека Холонєвського та Кріса Катлера. Мозкова активність виконавців під час виступу 20 жовтня о 19:00 у Lem Station фіксуватиметься спеціальними чутливими давачами. Глядачі, оточені багатоканальною звуковою та відеосистемою, опиняться ніби всередині віртуального мозку.


Перформанс Folded Maps of Time.

Освітня частина «Тетраматики» зосереджена довкола конференції Digital Cultures Lviv. Лекції та дискусії присвячені чотирьом основним сферам: комп’ютерним іграм, сторітелінгу, цифровим архівам та сучасним музеям. Започаткована Інститутом Адама Міцкевича конференція уперше відбудеться в Україні  17 жовтня у Центрі міської історії Центрально-Східної Європи.

 

Перегукується з конференцією і доповнює її VR Showcase — покази проектів в царині досвіду віртуальної реальності, що відбуватимуться 18 та 19 жовтня у Театрі імені Лесі Українки. Представлені для перегляду у шоломі віртуальної реальності проєкти використовують віртуальну реальність у царині візуальних мистецтв, кінематографу, анімації, репортажу, театру.

 

Виставка «Human aspect: on/off» у Музеї етнографії та художнього промислу демонструє результати використання новітніх технологій у мистецьких практиках. Тут представлені роботи, що брали участь у Бієнале WRO. Вони торкаються питання взаємин людини і технологій у різних сферах життя, соціальних зв'язків, водночас пропонують візії майбутнього.

 

Прем'єра фільму The Key To Time.

 

Експозиція «Time forward, two times back / Dot.to.dot»  у галереї «Дзиґа» об’єднала два проекти, присвячені дослідженню минулого. В одному просторі представлені дослідження минулого як особистого досвіду у проекті ізраїльської мисткині Ліліани Орбах (9-ти канальна відеоінсталяція інспірована сімейною та культурною пам’яттю поколінь), а також спроба переосмислення спільного минулого, а саме архівної спадщини, у проекті [розархівування] Міського медіаархіву Центру міської історії Центрально-Східної Європи через неакадемічні формати. Представлені роботи українських митців Олега Воронка, Олега Чорного, Еліаса Парвулеско, Стаса Мензелевського, Анни Онуфрієнко, Світлани Шимко та Галини Ярманової створені впродовж останніх років на основі колекцій Міського медіаархіву та порушують проблему взаємозв’язків між людиною, медіа та минулим.

 

Виставки триватимуть до 20 жовтня. Вхід на події фестивалю вільний.

 

 

15.10.2019