◦ ◦ ◦ ◦ ◦ ◦ ◦ ◦

Що чувати в світі?

 

"Gazeta pоrаnna" доносить, що Чехи горячо приготовляються до війни. Їхні резерви творять відділи Українців.

 

До Праги повернули з Варшави повновласники чесько-словацької републики і привезли Договір з Польщею, на основі якого Польща в замiнy за нафту і нафтові продукти одержить з Чех залізні фабрикати і рільничі машини, вибухові середники до копалень, хемікалія, скло, папір і сірники.

 

Новий кандидат на царя. "Нumаnnе" доносить, що великий князь Миxайло Романів втік з Перми з неволі і находиться тепер в головній кватирі Колчака.

 

Росіяне встигли затягнути в Льондоні величезну позичку. Позичена сума виносити-ме від 10 до 20 міліонів фунтів штерлінґів, це є поверх півтретя міліярда марок. Запоруку цеї позички обняли російські банки. Цілу трансакцію перевів Ярошинський.

 

Румуни видаляють около 100.000 Жидів з цих місцевостей, які мають мати плєбісцит, бо Румуни переконані, що в разі голосування Жиди йти-муть проти Румунів.

 

Болгарії вручено вже мировий трактат і дано 25 днів до надумання.

 

До Варшави прибув проф. Ліптай, який буде представником східно-словацькоі національної пряшівської Ради (мадярофільської).

 

Помимо цего, що реченець до підписання мирового трактату вже минув, Румунія і Сербія його не підписали. Найвища Рада не видала в цій справі ніяких заряджень.

 

По підписанню мирового трактату з Болгарією і Уграми, що наступить в половині жовтня, наступить перерва в обрадах мирової конференції, яка потреває до Нового Року.

 

По вїдїзді з Парижа д-ра Крамажа і Бенеша, чеським представником на мировій конференції заіменовано чеського посланника в Льондоні Степана Осуского.

 

З Мадриту та Риму наспіла вістка про трясення землі, яке навістило деякі провінції Італії та Еспанії.

 

Вперед!

17.09.1919

До теми