Найдорожчу картину в світі знайшли на яхті саудівського принца.

 

Картина Леонардо да Вінчі «Спаситель світу», яку продали за рекордні 450,3 мільйонів доларів, знаходиться на яхті Serene наслідного принца Саудівської Аравії Мухаммеда бін Салмана. Про це повідомляє арт-колумніст Кенні Шехтер у виданні Artnet.com з посиланням на свої джерела.

 

 

Картину в листопаді 2017 року через аукціон Christie's продав російський мільярдер Дмітрій Риболовлєв (сам бізнесмен придбав її 2013 року за 127,5 мільйонів доларів через швейцарського арт-дилера Іва Був'є, а потім судився з ним, заявивши, що той продав полотно на 40 мільйонів доларів дорожче, ніж купив сам).

 

Через місяць після торгів філія Лувру в Об'єднаних Арабських Еміратах оголосила, що картина експонуватиметься на виставці в Абу-Дабі. У вересні 2018-го виставку з невідомої причини скасували. В березні 2019 року The New York Times заявила, що картина зникла: співробітники філії Лувру в ОАЕ неофіційно, а паризького — офіційно сказали виданню, що не знають про місцезнаходження полотна. Проблемою французів було те, що картину планували показати у вересні на паризькій виставці до 500-річчя з дня смерті да Вінчі.

 

Тоді ж висунули версію, що покупцем полотна став саудівський принц Бадер бін Абдулла бін Мухаммед бін Фархан аль-Сауд — він виступив посередником наслідного принца Саудівської Аравії Мухаммеда бін Салмана, який вирішив тримати її у себе. Після торгів страхова компанія збиралася провести в Цюріху експертизу картини, проте її скасували. Експерт Даніель Фабіан, який мав брати участь у перевірці, відмовився від коментарів.

 

Річ у тому, що в експертному середовищі тривають дискусії щодо авторства цієї картини. Створена вона була біля 1500 року на замовлення короля Франції Людовіка XII, довго її вважали втраченою. За однією версією, у XIX столітті її у монастиря в Нанті, куди заповіла передати роботу вдова Людовика XII, придбав барон де Ларанті.

 

За іншою — картина належала Стюартам, в 1688 році вона ввійшла у колекцію герцога Бекінгема. В 1763 році його нащадки продали її на аукціоні як роботу Леонардо, і вона зникла до 1900-го, коли її придбав — як роботу міланської школи — англійський баронет Фредерік Кук. На той час «Спаситель світу» був спотворений пізнішими домальовками і виправленнями: в епоху Контрреформації до безбородого і дивного жіночного обличчя Спасителя прималювали традиційні вуса і борідку. У такому вигляді атрибутувати картину було настільки складно, що 1958 року спадкоємці Кука змогли продати її на аукціоні Sotheby's лише за 45 фунтів стерлінгів.

 

В 2004 році цю роботу придбав Роберт Саймон, фахівець з робіт старих майстрів, і твір відправили на реставрацію. Після цього «Спаситель» проходив експертизу в декількох музеях Європи і США, але не всі експерти погодилися з авторством да Вінчі. Аргументами автентичності були, зокрема, висока майстерність виконання скляної держави Globus cruciger в долоні Христа, яка неначе світиться, повітряна легкість блакитних шат, використання авторського сфумато, схожість малюнка з ескізами Леонардо, що є у Віндзорському замку, і повна відповідність пігментів «Спасителя» з лондонською «Мадонною в скелях»; аргументами проти — традиційність пози Христа, що має мало спільного з динамічною складністю композиції зрілих робіт Леонардо, переосвітленість десниці в порівнянні з іншими деталями, некоректність — для такого спеціаліста з оптики — відображення прозорої сфери, що символізує всесвіт.

 

За однією версією, картина написана в студії Леонардо, а потім її підмалював майстер — тодішній арт-ринок це цілком акцептував. За іншою — навпаки, начерк Леонардо да Вінчі завершив хтось із його учнів.

 

Комерційно, однак, версія автентичності картини перемогла: влітку 2011 року її ринкову вартість оцінювали у $200 млн, тому 127,5 млн доларів, які в 2013 році виклав за неї російський мільярдер Дмітрій Риболовлєв, можна було вважати його фартом.

 

Але через два роки в Монако вибухнув скандал: Риболовлєв звинуватив Був'є, дилера арештували, а преса звинуватила директора судової служби Монако у змові з росіянином, що закінчилося відставкою урядовця і рішенням про продаж картини. Стартову ціну лота оцінювали всього в 100 млн доларів. З оголошення торгів 15 жовтня 2017 року аукціонний дім Christie's розвинув безпрецедентну активність, позиціонуючи лот як останній живописний твір Леонардо, що залишився в приватних руках. У результаті на нью-йоркських торгах 15 листопада 2017 року картину продали за рекордну суму $400 млн (плюс $50 млн комісії), яку запропонував покупець після оголошення аукціонної ціни $370 млн. В журналістських колах спекулювали, що ціна завищена і є формою відмивання грошей.

 

А потім картина пропала — і тепер знайшлася на яхті Мухаммеда бен Салмана, вона буде там, поки влада Саудівської Аравії побудує культурний хаб в Аль-Ула.

 

 

33-річний Мухаммед ібн Салман Аль Сауд, наймолодший міністр оборони у світі, прославився презентованою після смерті короля Абдалли ібн Абдель Азіз Аль Сауда програмою амбіційних реформ «Візія 2030», війною проти повсталих хуситів в Ємені і – як голова спеціально створеного Антикорупційного комітету – арештами в 2017 році півтисячі багатих прихильників покійного короля, в тому числі одинадцяти принців, яким довелося потім відкуплятися: The Wall Street Journal повідомляло про загальну суму викупу в $800 млрд. Саме Мухаммеда ібн Салман Аль Сауда підозрюють і в організації вбивства журналіста Джамаля Хашоггі в Стамбулі, що – разом із відверто проросійськими настроями — підірвало його репутацію і у світі, і всередині королівської родини.

 

 

Яхту, яка, за даними агентства Bloomberg, знаходилася в районі курорту Шарм-еш-Шейх, принц придбав в середині 2015 року в російського алкогольного магната за $350 млн. Спущена на воду в 2011 році 134-метрова моторна яхта «Serene» («Безтурботна») вважається еталоном в області технологій, інновацій і стилю. В неї сім палуб, ангар і два вертолітні майданчики, великий басейн з морською водою і ангар для субмарини з глибиною плавання до 100 м. Загальна площа палуб — 4,5 тис. м², з яких 2,7 тис. м² призначені для власника. Яхта прославилася тим, що за €3,75 млн на тиждень її орендував Білл Гейтс з сім'єю для прогулянок по Середземному морю.

11.06.2019