Петиція про визнання Голодомору геноцидом: є необхідних 50000 голосів на сайті Бундестагу.

 

Петиція про визнання Голодомору геноцидом на сайті Бундестагу набрала необхідні 50 тисяч голосів.

 

 

Станом на 23:20 лічильник показує 50289 голосів – достатньо для того, аби німецький парламент розглянув питання про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом.

 

 

Прибічникам петиції вдалося зібрати належну кількість підписів за півтори години до вичерпання відведеного терміну! Фактично половина підписантів припала аж на останній тиждень кампанії. В останні години кількість підписів збільшувалася на тридцять щохвилини.

 

Петицію зареєстрували представники української громади у Німеччині 29 квітня. 

 

"Вбивати людей – це завжди жорстоко, – йдеться у відозві. – Морити людей голодом до смерті, напевно, відноситься до найогидніших і нелюдських злочинів, які можна собі уявити".

 

Автори петиції вказують на те, що число жертв Голодомору, згідно з незалежними підрахунками, становить 7–10 мільйонів людей.

 

"Німецька хвиля" зазначає: якщо документ протягом чотирьох тижнів підписують щонайменше 50 тисяч осіб, то ініціатива має шанс потрапити на обговорення в петиційному комітеті Бундестагу. Однак навіть якщо кількість підписів була би меншою, петицію все одно могли розглянути – це залежало би від її змісту.

 

Автори петиції будуть запрошені на засідання та зможуть представити свою ініціативу членам комітету.

 

Петицію підтримали багато громадських діячів в Україні, дипломати та політики.

 

Волонтери опублікували простеньку покрову інструкцію для українців із тим, аби вони без клопоту могли за лічені хвилини заповнити бланк на сторінці Бундестагу – цей мануал активно поширювали у Facebook минули днями.

 

"Заклик до всіх свідомих українців – на Батьківщині та за її межами. Прохання допомогти зібрати підписи до німецького парламенту", – апелювали автори інструкції.

 

У перший день закликав підписати петицію міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

 

"Дякую мюнхенській громаді за ініціативу та всім українцям Німеччини за її підтримку. Закликаю українців у ФРН підтримати цей заклик – кожен може підписати петицію, а хто знає німецьку мову – долучитися до її обговорення", – написав Клімкін на своїй сторінці у Facebook.

 

28 листопада 2006 року Верховна Рада прийняла Закон "Про Голодомор 1932–1933 років в Україні".

 

У 2016 році український парламент ухвалив звернення до держав світу визнати голодомор 1932–1933 років в Україні геноцидом українського народу.

 

Геноцидом Голодомор визнали вже 16 країн: Канада, Австралія, Португалія, Ватикан, Естонія, Литва, Латвія, Грузія, Польща, Угорщина, Еквадор, Колумбія, Мексика, Парагвай, Перу, США. Ще кілька країн, серед яких Італія, Іспанія, Бразилія, Чехія та інші, засудили Голодомор як злочинний акт проти людяності.

 

У резолюції Європарламенту від 2008 року Голодомор названо "жахливим злочином проти народу України та людяності".

 

Доповнено:

на ранок 27 травня лічильник на сайті Бундестагу показував майже 54 тисячі підписів петиції (і ця кількість зростала), відзначено перевищення необхідного кворуму.

 

 

 

26.05.2019