На Львівщині блискавка вбила чоловіка.

 

В суботу, 11 травня, у Сокалі на Львівщині блискавка влучила в подружню пару – 66-річний чоловік загинув, а його 70-річна дружина перебуває в лікарні. Про це повідомляє Департамент з питань цивільного захисту населення ЛОДА.

 

У Департаменті нагадують, що за кількістю смертельних випадків блискавка поступається лише повеням і щороку вбиває близько 100 людей в Європі і стільки ж – в США.

 

Правила поведінки під час грози:

 

Уникайте відкритої місцевості: гроза зазвичай б'є в найвищу точку на дорозі. Якщо ви з якоїсь причини залишилися в полі наодинці з грозою, сховайтеся в будь-якому можливому заглибленні: канаві, улоговині або найнижчому місці поля, присядьте і пригніть голову. Лежати на мокрій землі під час грози не рекомендується.
Уникайте води. Удар блискавки поширюється довкола водоймища в радіусі ста метрів, інколи вона б'є в береги. Водночас мокрий одяг на людині служить добру службу – якщо блискавка його зачепить, у людини є більше шансів вижити.

 

Намагайтеся сховатися. Найбезпечніше під час грози перебувати в приміщенні з громовідводом. Якщо гроза застала вас в місті, сховайтеся в магазин, під'їзд або перечекайте грозу під навісом біля стін будівель. Не страшно, якщо ви знаходитеся в автомобілі.

 

Ховаючись під деревами, не забувайте про те, що блискавка найчастіше потрапляє в найвищі з них (дуб, тополя, сосна). Що менше деревце, під яким ви знайшли притулок, то краще. А ховатися від грози в лісі небезпечно. Кора враженого блискавкою дерева розлітається на десятки метрів довкола і може зачепити.

 

Не метушіться. Від грози не потрібно бігти. Що ширший ваш крок, то небезпечніший для вас удар блискавки. Не варто так само пересуватися на велосипедах і мотоциклах. Остерігайтеся небезпечних предметів. Потрібно пам'ятати, що удар блискавки небезпечний не лише тоді, коли гроза б'є безпосередньо в людину, а і у предмети, що поруч. Тому не варто торкатися всього мокрого, залізного, електричного, тому що в такі речі блискавка б'є найчастіше.

 

Не бажано перебувати біля багаття, тому що в нагрітого повітря провідність для блискавки більша.

13.05.2019