Група "Першого грудня": Ми чекаємо нової еліти – але не в особі Зеленського.

 

Ініціативна група "Першого грудня" вважає, що обрання Президентом Володимира Зеленського може обернутися для України паралічем влади та загрозою зовнішнього втручання, а також супроводжуватиметься послабленням державності. Відтак інтелектуали закликають виборців не купуватися на привабливого "троянського коня". При цім вони звернулися до Петра Порошенка з закликом обов'язково зробити висновки зі своєї президентури і прислухатися до рекомендацій, які висловлювали ініціативна група раніше.

 

Про це йдеться у заяві, опублікованій на офіційній сторінці "Першого грудня".

 

 

"Обрання Президентом політично не знайомого нікому Володимира Зеленського, що досі не засвідчив найменшого розуміння політичних, економічних, культурних проблем України, – при нинішньому складі парламенту може витворити вакуум (або параліч) влади, яким з великою ймовірністю може скористатися Путін, як скористався вже 2014 року. Росія не змирилася із втратою України і скористається з найменшої нагоди повернути над нею свій контроль", – застерегли промінентні інтелектуали.

 

"Ристалища наших олігархів і політиків нагадують нестямні танці глухарів на току, які впритул не чують наближення мисливця", – зазначили в групі "Першого грудня".

 

Учасники звернення нагадують: "Коли українці чубляться, це дуже небезпечна гра, ставкою в якій є державність України", – аби переконатися в тому, достатньо зазирнути у підручник.

 

На думку учасників ініціативи, головною зброєю, котру використовує путінський режим, є сіяння сум’яття і хаосу, а головним об'єктом для нападок став психологічний стан народу. "Ще кілька місяців тому Україна здавалася острівцем стабільності у розбурханому морі популізму. Сьогодні ми вже самі потопаємо в ньому", – констатували в групі.

 

Ініціатива "Першого грудня" жалкує, що прагнення Східної України до змін не втілилося у появі достойного лідерства. "Ми раділи б, якби зі сходу України йшли потужні імпульси державотворення. Бо цей край переживає сьогодні великі випробування, в полум’ї яких можуть зродитися нові концепції та новий динамізм. Однак, схоже, що з нинішньою виборчою кампанією ми, навпаки, повертаємось у недавнє минуле, яке, здавалося, відійшло назавжди", – констатують автори звернення.

 

"Багато українців готові обрати Президентом своєї країни людину, в шоу-програмах якої висміюється все українське, яка доручила формування своєї кампанії колишнім регіоналам і «синам проросійських батьків», яка дозволяє собі говорити про Україну з гидкими непристойностями. Ми цього не можемо ні зрозуміти, ні прийняти. Перед нами розгортається малоросійський Антимайдан, який грає на совкових стереотипах і здатен вкотре розколоти українське суспільство. Не бачити в цьому загрози – значить осліпнути", – застерігає "Першого грудня".

 

Учасники ініціативи пов'язують популярність Зеленського зі запитом на нові обличчя, але висловлюють стурбованість поглядами кандидата.

 

"Ми радо вітали б появу в Україні нової політичної еліти, яка вирізнялася б модерним професіоналізмом і підняла б українську державність на нову висоту. Ми віддавна виглядали появу в українському політикумі нових облич, які були б носіями нових непостколоніальних цінностей. Всього цього у Володимирі Зеленському ми не бачимо, натомість популяризовані ним методи «слуги народу Голобородька» викликають у нас велику тривогу. Штаб Зеленського зумів філігранно створити образ «нового обличчя» й «альтернативи для України», не розкривши ні його управлінських задумів, ні команди, з якою збирається він утілювати їх у життя. Випадковим це бути не може, тим більше, що заклики медій розкрити приховуване не подіяли", – зазначили в групі.

 

Ініціатива "Першого грудня" закликала виборців бути обачними: "Не виключено, що перед їхніми воротами з’явився зовні привабливий і крутий «троянський кінь», нутрощі якого стануть відомі лише тоді, коли його впустять на центральну площу країни".

 

Водночас інтелектуали звернулися до Президента України Петра Порошенка з закликом врахувати помилки, висловлені групою у попреденіх зверненнях. "Доля боляче вдарила його за те, що він мало спілкувався з народом, не завжди слухав його і не завжди пояснював свої дії. Спрацював давній закон: якщо люди не розуміють твоїх дій, вони припускають найгірше. Доля боляче його б’є і за те, що в управлінні державою він досі не довіряв новітнім демократичним концепціям і процедурам. В результаті це неминуче змушувало його сповзати у «стару лижню». Ось чому за час його президентства країна вистояла, проте водночас і невиправдано забуксувала", – пояснюють учасники групи.

 

Ініціатива "Першого грудня" закликала Президента спертися на народ, а також дати чіткі сигнали про плани боротьби з олігархією та "ручним управлінням". "Ми віримо, що Петро Порошенко спроможний це зробити, а тому голосуватимемо за нього", – йдеться у зверненні.

 

Під текстом звернення стоять підписи дев'яти учасників: В’ячеслав Брюховецький, Іван Дзюба, Йосип Зісельс, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків. Під текстом бракує підписів Євгена Захарова та Всеволода Речицького.

 

15.04.2019