Чому час летить все швидше

Нам здається, що коли ми старіємо, час пролітає швидше: бо здатність молодого мозку сприймати "на льоту" дозволяє нам в молодості обробляти більше інформації, створюючи враження, що раніше в житті дні були довшими.

 

 

• Дослідження показують, що сприйняття досвідчень може спотворюватися, коли ми стаємо старшими.

• Це, ймовірно, значною мірою пов'язано з фізичними змінами наших нервів та нейронів.

• Дослідження показують, що старшому мозку потрібно більше часу для обробки інформації.

• Молодший мозок, з іншого боку, може за той же час обробляти більше інформації.

 


 

Якщо вам здається, що з кожним роком дні біжать все швидше, то відповідальним за це є ваш старіючий мозок.

 

Нові дослідження показують, що наше сприйняття життєвого досвіду може спотворюватися з віком, бо нашому мозку треба більше часу для обробки нових ментальних образів.

 

Коли ви були молодшими, то мозок був здатний сприймати нову інформацію миттєво, що дозволяло йому обробляти за той же проміжок часу більше інформації, змушуючи сприймати дні значно довшими, ніж вони здаються пізніше.

 

Нова гіпотеза, запропонована дослідником Університету Дьюка, була оприлюднена днями в науковому рецензованому журналі European Review.

 

 

За словами Адріана Бежана, почесного професора інженерної механіки Дюкського університету, важливу роль у нашому сприйнятті часу з віком відіграють фізичні зміни наших нервів і нейронів.

 

З роками ці структури стають складнішими і евентуально починають деградувати, створюючи більший опір отримуваним ними електричним сигналам.

 

Люди часто дивуються, як багато вони пам'ятають з тих днів, які в молодості, здавалося би, тривали вічність, – каже Адріан Бежан.

 

"Справа не в тому, що їхні переживання були глибшими чи значущими, просто вони їх миттєво обробляли."

 

Згідно з гіпотезою дослідника, деградація цих ключових неврологічних особливостей призводить до зниження швидкості отримання та обробки нової інформації.

 

Немовлята, наприклад, вказує Бежан, рухають очима [так звані сакади — швидкі рухи очей, стрибки з однієї точки фіксації в іншу] значно частіше, ніж дорослі, бо вони обробляють зображення з вищою швидкістю.

 

Для літніх людей це означає, що за той же час обробляється менше образів, а це спричиняється до того, що вражень в одиницю фізичного часу менше.

 

"Людський розум відчуває зміну часу за зміною сприйнятих образів", – говорить Беджан.

 

"Теперішність відрізняється від минулого, бо ментальне бачення змінилося, а не тому, що дзвонить чийсь годинник".

 

"У молодості дні здавалися довшими, бо за однин день молодий розум отримував більше образів, ніж той самий розум у старості," – підсумовує професор.

 

 

Cheyenne Macdonald
Why time seems to fly by as we age
Daily Mail, 20.03.2019

Зреферував О.Д.

28.03.2019