Греко-католицький священик з Команчі отримав християнсько-єврейську нагороду.

 

Польська рада християн і євреїв нагородила отця Андрія Журава, пароха греко-католицької парафії в Команчі. 

 

 

Українського священика відзначили нагородою ім. ксьондза Романа Інджейчика за внесок у християнсько-єврейський діалог і примирення. Журі оцінило, зокрема, те, що отець Андрій Журав щонайменше від 2010 року регулярно бере участь у церемоніях, присвячених пам’яті жертв Голокосту, організованих у Підкарпатському воєводстві (зокрема, в Галбові поблизу Нового Жмиґрода) — і були роки, коли отець Андрій Журав був єдиним єдиним християнським священиком на цих заходах, повідомляє інформаційна агенція ekai.

 

 

Польська рада християн і євреїв заснувала Почесну нагороду ім. ксьондза Романа Інджейчика, щоб вшанувати пам’ять священика, який загинув у катастрофі у Смоленську 2010 року. Нею з 2012 року щорічно відзначають християн духовного сану, які завдяки своїй діяльності та позиції сприяли розвитку християнсько-єврейського та польсько-єврейського діалогу і співпраці.

 


Давня греко-католицька, нині православна, церква в Команчі

 

Парафія в Команчі є єдиною греко-католицькою парафією в Польщі, яка є безперервно чинною від свого виникнення. Правда, саму будівлю дерев'яної греко-католицької церкви, збудовану в 1805 році, комуністична влада ПНР у 1963 р. передала Польській автокефальній православній Церкві (в 2006 році вона згоріла, відновлена в 2010 році), що змусило місцевих греко-католиків відправляти Службу Божу в римо-католицькому костелі, а потім — будувати новий храм, фундамент якого заклали допіру в 1985 році. Однак влада не дозволила будови, тому на цей фундамент в 1988 році перенесено знищену дерев'яну церкву з Дидинців з-під Сяноку. Отець Анджей Журав править в Команчі від 1999 року, спочатку як вікарій, а з 2002 року — як адміністратор.

 


Греко-католицька церква в Команчі

 

У вересні 1942-го євреї з Команчі (до 1939 року вони належали до кагалу в Буковську) були вивезені до концтабору в Заслав'ї і там страчені, ще трьох євреїв гітлерівці стратили в лісі біля в 1943 році.
Там же у вересні того року німцями страчено 28 ромів.

04.01.2019