Картина, яку тільки-но продали на Sotheby's за $1,3 млн, самознищилась (доповнено). 

 

Одна з найвідоміших картин найзнаменитішого вуличного художника Бенксі "Дівчинка з повітряною кулею" самознищилася після того, як була продана на аукціоні Sotheby's  у Лондоні більш ніж за £1,042 млн ($1,367 млн)

 

 

Виставлена ​​на торги Sotheby's версія була створена в 2006 році за допомогою аерографії – коли зображення наноситься на полотно за допомогою фарборозпилювача за готовим трафаретом.

 

На картині зображена дівчинка, що тягнеться за повітряною кулькою у формі серця; полотно завше розміщувалося у масивній рамі, яка стала незмінним атрибутом картини і трактувалась як свого роду елемент глузування над пафосом світу мистецтва.

 

Це була остання робота, що продавалася (і продалася) на цих торгах. Однак з останнім ударом молотка обрамлена в згадану раму картина під звуковий супровід сирени сигналізації несподівано почала розрізатися на дрібні смужки за допомогою захованого в рамі шредера.

 

Бенксі же розмістив на своєму акаунті в "Інтаграмі" фото цього моменту зі словами, які зазвичай вимовляє під час торгів аукціоніст: Going, going, gone... ( "Продається, продається, продано ...").

 

 

"Здається, нас тільки що обенксили", – сказав Алекс Бранзік, старший директор аукціонного дому Sotheby's і керівник відділу сучасного європейського мистецтва.

 

Бенксі – псевдонім британського художника, який отримав популярність своїми сатиричними графіті, що зненацька з'являються на фасадах будинків у різних містах Британії.

 

Його справжнє ім'я тримається в секреті, і крім того, що він народився і виріс в Брістолі, про нього практично нічого невідомо.

 

Трюк зі знищенням картини після торгів на Сотбіс, мабуть, можна розцінювати як черговий випад Бенксі проти влади й істеблішменту, хоча останнім часом деякі його шанувальники стали підозрювати, що сам художник стає в їхні ряди.

 

Картина "Дівчинка з повітряною кулею" вперше з'явилася на стіні друкарні на Грейт Істерн-стрит в лондонському районі Шордіч 2002 року, а 2017-го в ході голосування вона була визнана найулюбленішим британським твором мистецтва, обійшовши твори Констебла, Тернера, Стаббса, Блейка і Гейнсборо.

 

 

ДОПОВНЕНО:

 

Пізніше Бенксі опублікував в інстаграмі відео про знищення своєї картини на аукціоні, підписавши цитатою з Пікассо: «Прагнення нищити також є творчим прагненням».

 

У титрах Бенксі  пояснює: «Кілька років тому я таємно вмонтував шредер у картину. На випадок, якщо її коли-небудь виставлять на аукціон». Хто і яким чином включив шредер, з відео незрозуміло.

 

07.10.2018